Υγεία

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

womens-2333327_960_720.jpg
Spread the love

 

 womens-2333327_960_720.jpg

 

Το τρέμουλο στα χέρια αφορά και νέους ανθρώπους, δεν είναι μόνο υπόθεση των ηλικιωμένων. Ακόμη κι αν δεν υποκρύπτει κάτι σοβαρότερο, συχνά επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του ατόμου. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που το προκαλούν; Τί πρέπει να κάνουμε;

Τα χέρια μας τρέμουν ούτως ή άλλως κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή οι μικροσκοπικές ίνες των μυών συνεχώς συσπώνται και χαλαρώνουν αλλά αυτή είναι κίνηση φυσιολογική και ανεπαίσθητη. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το τρέμουλο εμποδίζει μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως το να γράψουμε ή να κρατήσουμε κάποιο αντικείμενο.

Ας ξεκινήσουμε από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στα χέρια:

 έλλειψη ύπνου

 υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης

 κάπνισμα

 έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης Β

 στρες και κόπωση

 μυοσκελετικές παθήσεις

 βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος

 διαταραχές του θυρεοειδούς: υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται συνήθως σε γυναίκες μεταξύ 20-40 ετών, με συμπτώματα όπως νευρικότητα, τρόμος των χεριών, απώλεια κιλών και ταχυκαρδίες.

 φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων

 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πονοκέφαλο, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν καφεΐνη. Δεν είναι απαραίτητο να πίνετε πολλούς καφέδες για να ανιχνευθεί στο αίμα σας μεγάλη ποσότητα καφεΐνης!

 συναισθηματική φόρτιση: θυμός, φόβος και άγχος

 υπογλυκαιμία: η γλυκόζη είναι το σημαντικότερο “καύσιμο” του οργανισμού, για μύες και νεύρα.

 

Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό αν το τρέμουλο εμφανίζεται ακόμη κι όταν ξεκουράζεστε, αν έχετε τρέμουλο και στα πόδια ή αν δυσκολεύεστε να συντονίσετε τις κινήσεις σας.

Μήπως έχω τη νόσο Parkinson;

Το τρέμουλο μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας νευρολογικής διαταραχής όπως η νόσος του Πάρκινσον. Όταν τρέμει μόνο το ένα χέρι ακόμη κι όταν είναι ακίνητο και ταυτοχρόνως εκδηλώνεται επιβράδυνση στις κινήσεις και στην ομιλία, μπορεί τα συμπτώματα να προειδοποιούν για νόσο του Πάρκινσον. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως χορηγούνται φάρμακα που περιέχουν λεβοντόπα, τα οποία απελευθερώνουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, καθώς το Πάρκινσον προκαλεί η μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης. Η θεραπεία της νόσου είναι προς το παρόν συμπτωματική, δηλαδή τα φάρμακα δεν σταματούν την εξέλιξη της νόσου, όμως ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Συνοδά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι η δυσκοιλιότητα, η απώλεια της όσφρησης και οι δυσκολίες στον ύπνο, καθώς η νόσος προσβάλλει το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις παραπάνω λειτουργίες. Σε όψιμα στάδια, διαταράσσεται η μνήμη, η οργανωμένη σκέψη, η ικανότητα λήψης αποφάσεων κ.α Όμως, κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά: δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς ίδια ή όλα τα συμπτώματα.

 

Από την άλλη, όταν τεντώνουμε το χέρι για να πιάσουμε κάτι και τρέμει έντονα και ανεξέλεγκτα, ίσως το σύμπτωμα αποτελεί ένδειξη διαταραχής που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας, κυρίως όταν συνοδεύεται από «μπερδεμένη» ομιλία και αστάθεια στη βάδιση.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ναι ή όχι στο αυγό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αφιερωμένη στις/στους Νοσηλεύτριες/τες, στις Μαίες και στις/στους Επισκέπτες υγείας
Η ζωή μετά τη θεραπεία του καρκίνου μαστού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.