Πρόσωπα - Αφιερώματα

Γιάνης Βαρουφάκης: «Rock Star», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ 

 

Γιάνης Βαρουφάκης – Ημερομηνία Γέννησης 24 Μαρτίου 1961, Αθήνα.

 

«ροκ σταρ»

 

Ο Γιάνης, με το ένα ν, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους πολιτικούς, γεννήθηκε μεσημεράκι, στις 24 Μαρτίου του 1961, μια ημέρα πριν την εθνική μας εορτή όπου γιορτάζουμε την ελληνική επανάσταση του 1821. Σημαδιακό…

 

Με Ήλιο στο παρορμητικά μαχητικό ζώδιο του Κριού, στον δέκατο Οίκο, το σπίτι της δημοσιότητας, δεν νομίζω πως θα μπορούσε να δει τον εαυτό του διαφορετικά… η ανάγκη του για αναγνώριση και η χαρισματική του ακτινοβολία, επίκτητα «ταλέντα». Για να σας το κάνω πιο «λιανά», ναι, ο κύριος Βαρουφάκης έχει γεννηθεί με αυτό το ιδιαίτερο «χάρισμα» και όποιο επάγγελμα ή ιδιότητα ακολούθησε, ακολουθεί και θα ακολουθήσει στο μέλλον, πάντα θα ξεχωρίζει και θα κάνει τον κόσμο να μιλάει για αυτόν.

 

Ο Πατέρας του, Γεώργιος Βαρουφάκης, εξίσου γνωστός στα ελληνικά δρώμενα, αφού διετέλεσε πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Μακρόνησο λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων.

 

Ο Ωροσκόπος του βρίσκεται στο ευαίσθητο ζώδιο του Καρκίνου. Η Σελήνη, ο τρόπος που αισθάνεται κανείς και ο Άρης, ο δυναμικός πλανήτης που ευθύνεται για την «μαχητική» μας συμπεριφορά, κάνουν και αυτοί το πέρασμά τους από το σπιτικό ζώδιο του Καρκίνου. Ο Άρης, στον δωδέκατο Οίκο υποδηλώνει έναν άνθρωπο που μοιάζει με ιππότη της στρογγυλής τραπέζης, ένας χαρακτήρας που δεν φοβάται να τα βάλει με τους φαινομενικά δυνατούς και να υποστηρίξει τους αδύναμους και τους αδικημένους, κάτι σαν ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών, έχοντας να αντιμετωπίσει μπόλικο παρασκήνιο. Η Σελήνη του μας δείχνει έναν ιδιαίτερα ανοιχτό άνθρωπο, με πολλές ευαισθησίες, που λαμβάνει όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιεί προς όφελός του τελικά.

 

Ο ένατος Οίκος του προσωπικού του Ωροσκοπίου, το σπίτι της φιλοσοφίας, των μακρινών ταξιδιών, της ανώτερης γνώσης και των υψηλών ιδανικών εμπεριέχει τον επικοινωνιακό πλανήτη Ερμή στο αλτρουιστικό ζώδιο των Ιχθύων. Ο Γιάνης σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ στην Βρετανία, κάνοντας την διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου έγινε δεκτός μετά από συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό τότε Ανδρέα Παπανδρέου, γνωριμία παιδικών χρόνων.

 

Γεννημένος για μεγάλα ταξίδια και γρήγορες εναλλαγές (κατοικίας), ένας άνθρωπος που έχει τόσα ενδιαφέροντα και την εύνοια του Ερμή, δεν θα μπορούσε να χωρέσει όλα αυτά που θα ήθελε να κατακτήσει, σε μια μόνο «βαλίτσα» και να αναπτύξει τις ικανότητές του σε μια μόνο χώρα. Είναι γνωστό πως δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στην Γλασκώβη και κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στο Βέλγιο. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Η Αφροδίτη στον Κριό δείχνει έναν αυθεντικό ροκ χαρακτήρα, που είναι λιγάκι εγωιστής, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, είναι ευθύς, έχει πρόβλημα με τις δεσμεύσεις, με μπόλικο παρορμητισμό και πάθος που δεν κρύβεται με τίποτα!

 

Ο ονειροπόλος Ποσειδώνας στον πέμπτο Οίκο, το σπίτι του φλερτ, του ερωτισμού, των παιδιών και της καλλιτεχνικής έκφρασης, τονίζει τα ταλέντα του και τον καθιστά ικανό κατακτητή και γνώστη της τέχνης της αποπλάνησης. Όταν «χαθεί» στο πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπά, σε αυτή την περίπτωση με την γυναίκα της ζωής του την γνωστή Ελληνίδα εικαστικό Δανάη Στράτου, ολοκληρώνει το Εγώ του και ενώνεται πνευματικά, για πάντα.

 

Ο ανατρεπτικός πλανήτης Ουρανός κάνει έντονη την παρουσία του στον δεύτερο Οίκο, το σπίτι των οικονομικών, των υλικών αγαθών και της ασφάλειας. Αυτή η θέση αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να μεταχειρίζεται το χρήμα, με τρόπους αντισυμβατικούς, καινοτόμους. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται και στους βασικούς ερευνητικούς τομείς που δραστηριοποιείται, όπως η Θεωρία Παιγνίων και η πειραματική Οικονομική. Δεν περνάει απαρατήρητο βέβαια και το βιβλίο του «Μιλώντας στην κόρη μου για οικονομία» ένας τίτλος και ένα περιεχόμενο που κάνουν την διαφορά ως βιβλίο επιστημονικού ενδιαφέροντος.

 

Ο τρίτος Οίκος, το σπίτι που εκπροσωπεί την επικοινωνία, τον τρόπο σκέψης, τα σύντομα ταξίδια και τα επαγγελματικά πάρε δώσε, δίνει το ιδιαίτερο στίγμα του στο γενέθλιο Ωροσκόπιο του Γιάνη. Ο «σκοτεινός» πλανήτης Πλούτωνας, αυτός που μεταμορφώνει και εξελίσσει χαρακτήρες, φαίνεται πως του έχει χαρίσει «πλουτώνια» δύναμη στα λόγια του, καθιστώντας τον έτοιμο να αναπτύξει και να συνεπάρει μαζί του όλους αυτούς που τον ακούν. Μυαλό διερευνητικό, παθιάζεται με την ανακάλυψη της βαθιάς αλήθειας και γνωρίζει καλά την δύναμη της σκέψης. Η μόνη όψη που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και θέλει προσοχή, είναι η Αντίθεση Πλούτωνα Ερμή, δημιουργώντας του έμμονες ιδέες, προσθέτοντας του ταχύτητα και ανάγκη για επικοινωνία ακόμη και εκεί που δεν τον παίρνει…

 

Ο Βόρειος Δεσμός του, το καρμικό του μάθημα βρίσκεται στον τομέα της επικοινωνίας. Φαίνεται πως θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του «διερμηνέα». Στην διάρκεια της ζωή του θα μάθει να βγάζει νόημα από τα συμφραζόμενα, να φιλτράρει μηνύματα, σκέψεις και συναισθήματα και να μεταφράζει υψηλά πνευματικά νοήματα σε γλώσσα που είναι κατανοητή σε όλους. Μέσα από τα γραπτά του κείμενα (βιβλία και άρθρα) και τις προφορικές του δηλώσεις θα κληθεί να μεταδώσει την σοφία του και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που θα επηρεάσει *θετικά, το «κοινό» του. Ο μόνος κίνδυνος σε όλα αυτά είναι η επιμονή του και το πείσμα, που μπορεί να μετατραπεί σε αδιαλλαξία τελικά.

 

Ο τυχερός πλανήτης Δίας και ο πλανήτης των μαθημάτων και των εμποδίων στην ζωή Κρόνος, βρίσκονται στον έβδομο Οίκο, το σπίτι της συντροφικότητας και των γνωριμιών. Και οι δύο αυτοί έντονοι πλανήτες σχηματίζουν τετράγωνο με την αρμονική Αφροδίτη και δυσκολεύουν τις γνωριμίες και την αρμονία στις σχέσεις. Ίσως να βάζει πιο ψηλούς στόχους από ό,τι μπορεί να κατακτήσει και να προκαλεί και την τύχη του στην κυριολεξία πολλές φορές. Το άνετο στιλ του, προπάντων το ενδυματολογικό, που έχει συζητηθεί όσο τίποτε άλλο τον τελευταίο μήνα, διαφαίνεται και πηγάζει από την ανάγκη που νιώθει για τις απολαύσεις της ζωής, τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και τον «σπιτικό» του χαρακτήρα τελικά. Ο Κρόνος στο ζώδιο του Αιγόκερω φαίνεται πως του δημιουργεί «εμπόδια» ακόμη και στις επιλογές που κάνει στο ντύσιμό του… θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως κακόγουστος…

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος με αρκετές αντιθέσεις στον χαρακτήρα του, χαρακτηριστικό που τον κάνει ακόμη πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον, ιδιαιτέρα προς το γυναικείο κοινό. Φαίνεται πως αυτός ο μαχητικός Κριός με την βελούδινη φωνή που καθησυχάζει, αυτός ο γλυκός Ερμής στους ευαίσθητους Ιχθύες, δημιουργούν μια εικόνα που θυμίζει ήρωα βγαλμένο από ταινία του Χόλιγουντ.

 

Η Σύνοδος Κρόνου Δία του δίνει τελικά αυτόν τον μαγικό συνδυασμό αισιοδοξίας και ρεαλισμού. Ό,τι κάνει έχει διάρκεια, έχει υπομονή και καταφέρνει να αναπτύσσεται ρυθμικά … αναπτύσσεται… αυτή είναι και η λέξη κλειδί του χαρακτήρα του.

 

Έχουμε να ακούσουμε και να ζήσουμε πολλά ακόμη με τον Γιάνη. Ευχάριστα ή δυσάρεστα, ο κύριος Βαρουφάκης θα μας μείνει αξέχαστος.

 

SHARE
RELATED POSTS
Για το Φως που λέει τ’όνομά του, για τον τόπο που αγάπησε περισσότερο από την οικογένειά του, του Γιώργου Χατζηδιάκου
14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: μια “αιρετική” διάλεξη, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
0362c33c3798e79a550cdc7f54c5035f.jpg
Paul Newman: θα ξεπερνούσε τον Marlon Brando, αν δεν ήταν τόσο όμορφος!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.