Ανοιχτή πόρτα

Για τους “ακρίτες” των γλυκών νερών και των μεγάλων άστεων, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά 

 

 

 

 

 

 Honey Bar Μελεκούνι με Βρώμη+Σταφίδες, με Goji berry+Cranberry, με Πορτοκάλι και Αμύγδαλο

Το υγιεινότερο σνακ

248l.jpg

 

 

15319169_899990153469393_5691026714509135661_n.jpg

 

Εϊ… εσείς “ακρίτες” νησιώτες, πολιτικοί και πολιτικάντηδες που λέτε πως βαστάτε Θερμοπύλες επειδή μπήκατε μια φορά στο Σινούκ και με τα ακουστικά στ’αυτιά!


Να σας πω εγώ, που είμαι μια απλή ελληνίδα και προφανώς δεν βαστώ σαν εσάς Θερμοπύλες στη Μεγίστη και στη Στρογγύλη και στη Ρω, τι σημαίνει ακρίτες και Καστελόριζο;

Ακρίτες σημαίνει να ζεις στο φυλάκιο όλο το χρόνο και να εγκλωβίζεσαι στο νησί γιατί δεν υπάρχει απόπλους λόγω κακοκαιρίας και λόγω άγονης γραμμής. Δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση. “Ακρίτα”, ακούς;

 

Ακρίτες σημαίνει η ζωή σου να κρέμεται από μια κλωστή, στην πραγματικότητα από ένα super puma που προφταίνει-δεν προφταίνει να σε μεταφέρει Ρόδο, Κρήτη ή Αθήνα για να ζήσεις. 

Ακρίτες σημαίνει να ζυμώνεις ψωμί για να φας και παράλληλα να εκτρέφεις και την κατσίκα για το γάλα και την κότα για τα αυγά και να ψαρεύεις όταν δεν έχει πανσέληνο, γιατί οι προμήθειες στο νησί δεν υπάρχουν, αν δεν στείλει η Ρόδος ή αν δεν πάει το καϊκάκι στην Τουρκία.

Ακρίτες σημαίνει να συνεργάζεσαι όλο το χρόνο και καθημερινά με το Στρατό που υπηρετεί στα ακριτικά νησιά. Να βοηθά ο Στρατός κάθε φορά που θα προκύψει πρόβλημα.


Ακρίτες σημαίνει να έχεις συνηθίσει στην εικόνα της φαιοπράσινης στολής που φορούν οι στρατιώτες και οι στρατιωτικοί γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου. Αλλά, όταν παραμυθιάζεσαι ότι φορώντας τη στολή παραλλαγής και καμαρώνοντας χωρίς να έχεις θυσιάσει και ρισκάρει ΤΙΠΟΤΑ, δεν είσαι ακρίτας, αλλά ελεεινός ψεύτης για να κρατήσεις την πολιτική σου καρέκλα.

Ακρίτες σημαίνει να υψώνεις την ελληνική σημαία και να γνωρίζεις ποιοι θυσιάστηκαν για αυτήν. Να την κοιτάς με ευθύνη αλλά και περηφάνια για τη δική σου εντιμότητα στον πολιτικό-κοινωνικό σου βίο.

Ακρίτες σημαίνει να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σου, γιατί σε πρώτη είναι τα χώματα που πατάς.

Οι ακρίτες φυλάν Θερμοπύλες γιατί μένουν όλο το χρόνο στο Καστελόριζο, στη Σύμη, στη Λέρο, στην Αστυπαλιά. Να μην σου πω για Ρω και Στρογγύλη γιατί πιθανόν να μην έχεις μπει στον κόπο να γνωρίσεις την ιστορία τους και την τωρινή τους θέση. Να τα’χεις κάνει αχταρμά στο μυαλό σου και να λες “πήγα στη Μεγίστη και στο Καστελόριζο”, όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας “τα νησιά μας, η Μυτιλήνη και η Λέσβος”.

Ακρίτης δεν είσαι όταν επισκέπτεσαι για πέντε ώρες τη Στρογγύλη και κατεθέτεις στεφάνι δυο φορές το χρόνο απαθανατίζοντας κιόλας την αφεντιά σου.

Επειδή, λοιπόν, πολύ σανό έχει φαγωθεί – και προσφερθεί ακολούθως- από αυτούς που δηλώνουν “ακρίτες” και σεβάσμιοι των ακριτών και λάτρεις των ακριτικών νησιών, αλλά η καθημερινότητά τους είναι στα τζακούζι, τις αστακομακαρονάδες και τα πουπουλένια στρώματα, ας σκύψουν το κεφάλι από ντροπή, αυτοί οι ψευδοακρίτες, αντίστοιχοι του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

 

Γιατί το θράσος έχει όρια και στη λεπτομέρεια είναι η διαφορά.

Κατεβάστε, ψευδοακρίτες, τα μάτια, σιωπήστε τις παρλαπίπες και τις σαχλαμπούχλες σας και άντε τραβάτε εκεί που ξέρετε: στην θλιβερή ελληνική Βουλή ή στους διαδρόμους της, όσοι επιμένετε να κάνετε επάγγελμα αυτό που θα έπρεπε να είναι προσφορά: την υπηρεσία στα κοινά.

Αυτά, ακρίτες του γλυκού νερού και των πανάκριβων ονείρων που βρεθήκατε στο Καστελόριζο για να εκπροσωπήσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από την Ελλάδα της Περηφάνιας, της Αξιοπρέπειας, της Αλληλεγγύης, του Αλληλοσεβασμού. Του Αυτοσεβασμού.
Ακριτάκια της πλάκας που βρήκατε την ευκαιρία για προσωπική προβολή. 

Α … και κάτι τελευταίο. Χριστούγεννα έρχονται. Να σας δώσουμε και κανά παιχνιδάκι για να κάθεστε φρόνιμα. Κανά μπαλάκι, κανά γλειφιντζούρι, καμιά μπάλα παγωτό. Καμιά ακριτική Μονόπολη. Εκεί που αγοράζεις και πουλάς εύκολα μαγαζιά, πολυκατοικίες, εργοστάσια, θράσος και φιλότιμο. Μη βάλετε και τα κλάματα που με το θέατρο της 5ης Δεκεμβρίου 2016 στη Μεγίστη πείσατε μόνο εσάς και τον καθρέφτη σας!

 

Υγ: Εν τω μεταξύ κανείς δεν έχει κάνει αναφορά στο σπουδαίο έργο που ολοκληρώνεται στη Στρογγύλη και που -θεωρητικά πάντα – ήταν και ο ουσιαστικός λόγος επίσκεψης ατόμων της πολιτείας: το τελεφερίκ που κατασκεύασε ο Στρατός και εξυπηρετεί στον ανεφοδιασμό του φυλακίου στην Στρογγύλη. Πρακτικά πράγματα δηλαδή και ψιλά γράμματα για τους “μεγάλους”. Αυτά. 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Xristos Magoutas
Η γελοία ονοματοδοσία των ελληνικών υπουργείων, του Χρήστου Μαγγούτα
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Εορταστικό, του Χρήστου Χωμενίδη
Mr. Executive!, by George Sarafoglou – Ο κ. Εκτελεστικός!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.