Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Γκαίτε και πράσινη σάλτσα – Goethe and Green Sauce, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

  

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

VON-GOETHE.jpg

 

 

22 Μαρτίου 1832. Μια μέρα σαν και σήμερα πριν 185 χρόνια πέθαινε ο Johann Wolfgang von Goethe, ο Γκαίτε που λέμε εμείς. Συγγραφέας, ποιητής, επιστήμονας και πολιτικός. Πολλές από τις ιδέες του απλώθηκαν και επέδρασαν παντού στον 19ο αιώνα -στην ποίηση, την κριτική, την θεωρία των χρωμάτων και της εξέλιξης του είδους, την γλωσσολογία.
Περιττό θαρρώ να πω κι άλλα, που ούτως ή άλλως είναι γνωστά.

 

Έψαξα όμως να βρω την σχέση του Γκαίτε με το φαγητό. Στην πατρίδα του λοιπόν, την Φρακφούρτη, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 του Μάη το Φεστιβάλ της Πράσινης Σάλτσας. Είναι μια σάλτσα που σύμφωνα με τη παράδοση ήταν η αγαπημένη του μεγάλου τέκνου της Φρανκφούρτης, και μάλιστα εφεύρεση της ίδιας του της μητέρας. Δεν υπάρχει τίποτα που να στηρίζει τον μύθο αυτόν μα μην τολμήσετε να το πείτε σε κάποιον από την Φρανκφούρτη.
Η Πράσινη Σάλτσα της Φρανκφούρτης αποτελείται από αυγά, λάδι και διάφορα, επτά για την ακρίβεια, μυρωδικά. Λέγεται πως ο Γκάιτε περίχυνε τις πατάτες και το κρέας του με την σάλτσα και πως, κατά πάσα πιθανότητα, τα συνόδευε με μιαν άλλη σπεσιαλιτέ της Φρανκφούρτης τον Μηλίτη Οινο, το μηλόκρασο.

 

Η αλήθεια είναι πως η πράσινη σάλτσα ήταν γνωστή σε Γαλλία και Ιταλία πολύ πριν το Γκαίτε και έφτασε στην Γερμανία μέσω Γάλλων μεταναστών ή Ιταλών εμπόρων.

 

Τα σπουδαιότερα υλικά της Πράσινης σάλτσας της Φρανκφούρτης είναι εφτά μυρωδικά. Το ποσοστό του καθ’ ενός πρέπει να είναι 30% και 70% από το σύνολο πρέπει να είναι παραγωγή της Φρανκφούρτης και της γύρω περιοχής. Στην Φρακφούρτη διατίθενται έτοιμα σε πακέτα. Η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

Για 2 μερίδες

250 γρ. μυρωδικά: Μποράντζα ( Borago officinalis) – Σκαντζίκι (Chervil) – Κάρδαμο – Μαϊντανός – Ξινήθρα – Μαυρόφυλλο ή Αιματόχορτο – Σχοινόπρασο.

250 γρ. κρέμα γάλακτος 20 -25% λιπαρά – 150 γρ γιαούρτι – 2 αυγά σφιχτά – λίγος χυμός λεμονιού – αλατοπίπερο

Πλένουμε τα μυρωδικά τα στεγνώνουμε με χαρτί της κουζίνας και κόβουμε τους χοντρούς μίσχους. – Καθαρίζουμε τα αυγά και βάζουμε τους κρόκους σ’ ένα μπώλ μαζί με τον χυμό λεμονιού, 2/3 των μυρωδικών, το γιαούρτι και αλάτι κατά βούληση. Τα ανακατεύουμε καλά με μίξερ του χεριού . Προσθέτουμε την κρέμα και τα ασπράδια χοντροκομμένα, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμένα . Αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε την σάλτσα στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Σερβίρουμε με βραστές πατάτες και βραστά αυγά κομμένα στην μέση ή με κρέας ή ψάρι.

Υπάρχουν παραλλαγές όπου αντί για κρέμα χρησιμοποιούμε μαγιονέζα ή cottage cheese.

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Συνταξιούχος ναύαρχος – Retired Admiral, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Ο αυτόχειρ στρατηγός – A general’s suicide, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Η αλεπού στο παζάρι – Tayyip Erdogan – The fox in the market place, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.