Πόρτα στον Πολιτισμό

Φουτουριστικό μέλλον από το βωβό κινηματογραφικό παρελθόν

w13-1858535587.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

w13-1858535587.jpg

 

 

 

 

Οκτώ βωβές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μεταφέρουν την ιδέα περί φανταστικού των αρχών του 20ου αιώνα, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, από 24/6 έως 1/7, με ελεύθερη είσοδο.

 

Προβάλλονται ,όπως πάντα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, που διοργανώνεται για όγδοη χρονιά, πιστό στην παράδοση που άνοιξε ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε επιμεληθεί τα δύο πρώτα Φεστιβάλ.

 

Φέτος, η θεματική του έχει να κάνει με την «Φανταστική ιδέα του μέλλοντος» κι όπως σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Silent Film Festival Αλέξανδος Μούζας, «η επιστημονική φαντασία, προσφιλές λογοτεχνικό είδος διαχρονικά, παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του κινηματογράφου. Από τις χιουμοριστικές μικρού μήκους ταινίες του Μελιές, μέχρι τα υψηλού επιπέδου επιτεύγματα του Φριτς Λάγκ, η επιστημονική φαντασία ωθεί την κινηματογραφική τέχνη και τεχνολογία στα όριά της.

 

Τα ειδικά εφέ, το μοντάζ, η διπλοτυπία, το stop motion, κλπ, είναι τα πρώτα εργαλεία με τα οποία καταφέρνει ο σκηνοθέτης να δώσει στον θεατή, εικόνα του μέλλοντός του μέσα από φανταστικούς τόπους, εξωγήινα ταξίδια, φανταστικές μηχανές, ταξίδια στον χρόνο, ρομπότ και τέρατα Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες να εδραιωθεί η επιστημονική φαντασία σαν σοβαρό κινηματογραφικό είδος και να προσεγγίσει το μεγάλο κοινό».

AMNA


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στην Τεχνόπολη, ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο, της Ντόρας Αρκουλή
Μάριος Φραγκούλης – Ηρώδειο 17/9/2018, του Γιώργου Σαράφογλου
Σε πόλεμο, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.