Πόρτα στην Ελπίδα

Φίγκαρο: η εφημερίδα και η πόλκα του Στράους, της Ελπίδας Νούσα

Elpida Nousa
Spread the love

 

Elpida Nousa

 

 Ελπίδα Νούσα  

 

 

 

 

 

Premier_numéro_du_Figaro.jpg

 

 

“Χωρίς την ελευθερία της κριτικής, δεν υπάρχει έπαινος”

Η φράση αποδίδεται στον γνωστό μας Φίγκαρο, πρωταγωνιστή στο θεατρικό του κορυφαίου γάλλου δραματουργού Πιερ Μπωμαρσαί: “Οι Γάμοι του Φίγκαρο”, που δίνει έμπνευση για το όνομα της “Le Figaro”, μιας από τις σημαντικότερες γαλλικές εφημερίδες και το πρώτο φύλλο της δημοσιεύεται σαν σήμερα 20 Γενάρη του 1826.

 

Αν και το θεατρικό εμπνέει την αγαπημένη ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ, αλλά και κείνη του Ροσίνι στον Κουρέα του, η καλημέρα στους αναγνώστες της ΠΟΡΤΑΣ έρχεται με την εύθυμη και ζωηρή “Figaro-Polka” του Γιόχαν Στράους υιού, που γράφτηκε το 1867 και αφιερώθηκε από το συνθέτη στον τότε εκδότη της εφημερίδας, λάτρη της μουσικής του βιεννέζου συνθέτη.

 

Ο εκδότης της “Φιγκαρό” με άρθρα του εκθείαζε τον Στράους, προέβαλλε το συνθετικό του έργο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομα, τη φήμη και την επιτυχία του στο Παρίσι.
Μια πόλκα που η χορευτική, ενεργητική της διάθεση φιλοδοξεί να κρατήσει το κέφι, την ευθυμία, τον ενθουσιασμό και τη θετικότητά σας σε υψηλά επίπεδα!Ξεσηκωτική μελωδία, μανιοφόρος ρυθμός και σκέρτσο σε μια ευχαριστήρια ωδή προς τη φυλλάδα που υποστήριζε το συνθέτη!

 

Μια πόλκα ευφρόσυνη, στο ύφος της ψυχής, που πανηγυρίζει καθώς έρχεται και Σαββατοκύριακο…

“Figaro-Polka”: Johann Strauss II

 

{youtube}EtBITbN-9hI{/youtube}

SHARE
RELATED POSTS
Η Άνοιξη ενός… Σαρλώ, της Ελπίδας Νούσα
Το κάλλος του Γανυμήδη, της Ελπίδας Νούσα
Elpida Nousa
Ο Μπαγιαντέρας του Αλβανικού μετώπου, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.