Κτηνιατρική/Φιλοζωΐα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Φαντάσου να ήσουν αδέσποτος, της Μαρίνας-Μαρίας Βασιλείου

Spread the love

Η Μαρίνα – Μαρία Βασιλείου είναι θεατρολόγος

fcd467d7b3349b271327a32de878da3c_XL.jpg

Τα αγαπώ γιατί, μπορεί να μου έχουν καταστρέψει αμέτρητα καλτσόν, μπορεί να πρέπει να είμαι σε επιφυλακή να μην μου βγάλει ο Φελίξ κανένα μάτι με τα άγαρμπα φιλάκια του στο πρόσωπο, να έχω φάει σφαλιάρα από την ουρά-σκοινί του Πλούτο που ακόμη θυμάμαι το πόνο, να με έχει ρίξει ολόκληρη κάτω το γομάρι-Έλλη, αλλά δεν μπορώ να μην χαρώ όταν επιστρέφω σπίτι που ακόμη και αν έχουν να με δουν μόνο μια ώρα, θα χαρούν όσο δεν χαίρονται όλα τα ανθρώπινα όντα που με περιβάλλουν.

Και μπορεί στο δικό σου μυαλό, μικρέ ανθρωπάκο, να έχω κατεστραμμένες σχέσεις με τους ανθρώπους, να είμαι αντικοινωνική ή να μην εστιάζω στα πραγματικά προβλήματα των ανθρωπίνων όντων. Στο δικό μου, όμως, μυαλό ό,τι αναπνέει, έχει δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια. Όχι σε κλουβιά πετ σοπ από άρρωστες μαμάδες που αντιμετωπίζονται ως αναπαραγωγικές μηχανές και κάπου σε κάποια πολλοστή γέννα τους θα πεθάνουν καταβεβλημένες και με κανένα από τα αμέτρητα «μουράτα» κουτάβια κοντά τους προφανώς, όχι σε αυτοσχέδια βαρέλια αντί στεγασμένου χώρου, όχι υποσιτισμένα, όχι ως εξάρτημα ανάλογο της τσάντας και και και…

Μπορεί να μην θέλεις να τα βλέπεις, όμως δεν έχεις δικαίωμα να τα χτυπάς και να τα κακομεταχειρίζεσαι. Αν θέλεις ζώα για να πηδάς, να χτυπάς, να σκοτώνεις, να γελάς με τον πόνο τους, ή νιώθεις δυνατός επειδή σε φοβούνται, κάνε κάτι πιο χρήσιμο. Απάλλαξε τον κόσμο από την αρρώστια σου… βγάλτην στον εαυτό σου.

Αν πραγματικά θέλεις ένα ζωάκι ή νιώθεις ότι μπορείς να δώσεις αγάπη υιοθέτησε ένα αδέσποτο. Και υπερασπίσου την επιλογή σου. Αυτός που σε σέβεται, θα σεβαστεί και τα ζωάκια που έχεις δίπλα σου. Γατάκια, σκυλάκια ίσως και δίποδα ακόμη.

Μια στιχομυθία που μου άρεσε ήταν μεταξύ ενός νέου κοριτσιού και ενός νεαρού αγοριού, όταν τον «φίλησε» ο σκύλος του.

– Τι… σε φιλάει;
– Ναι, μερικές φορές.
– Ααααα…
– Τι σιχαίνεσαι;
– Εεεε λίγο.
– Εεε δεν πειράζει. Εσύ με φιλάς την επόμενη εβδομάδα.
– Τώρα αυτό γιατί το λες;
– Γιατί τον ξέρω από δυο μηνών. Εσένα μόνο δυο μήνες.

Να είναι αδιαπραγμάτευτη η αγάπη μας για τα ζώα. Αυτό εύχομαι για σήμερα. Αν δεν μπορείτε και πιστεύετε ότι προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι, τότε αφήστε τις καφετέριες και τα μοστραρίσματα και δώστε χρόνο και χρήμα (ανώνυμα) σε όσους (ανθρώπους) το έχουν ανάγκη.

Υγ: η 4η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων.

Μαρίνα – Μαρία Βασιλείου

SHARE
RELATED POSTS
Κραυγές για… λύπηση, του Γιώργου Αρκουλή
Η ημέρα που σταμάτησαν τα ρολόγια, του Βαγγέλη Παυλίδη
Για ένα τάμα, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.