Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Έρευνα: Οι φτωχές Περιφέρειες της Ελλάδας

08-838121200X680MetiosKachrimKatsif.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 08-838121200X680MetiosKachrimKatsif.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Περιφερειάρχες των περιοχών της Ελλάδας που συγκαταλέγονται στις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο της Έρευνας «Οι Φτωχές Περιφέρειες της Ελλάδας», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προτείνουν τις λύσεις που, κατά την άποψή τους, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

 

Πρόκειται για τους Χρήστο Μέτιο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου και Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι περιοχές ευθύνης τους κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε εκείνες όπου καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

 

«Τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και των δικτύων φυσικού αερίου», θέτει ως προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και στήριξης του επιχειρείν. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη «τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Περιφέρειας να μεταφραστούν σε βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών».

 

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου επισημαίνει πως «το γεγονός ότι οι τέσσερις τελευταίες Ελληνικές Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία) σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι κατ΄ εξοχήν αγροτικές δείχνει και την ουσία του προβλήματος: Ο πρωτογενής τομέας, δεν “στέκεται” καλά στα πόδια του, η κατάσταση χειροτερεύει και μαζί με αυτόν και οι τοπικές οικονομίες». Εκφράζει όμως, την ελπίδα «με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την ορθολογική διαχείριση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, να αντιστραφεί η εικόνα τα επόμενα χρόνια».

 

«Τα μεγάλα ελλείμματα στα μεγάλα αναπτυξιακά δίκτυα, είχαν σαν αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να παρουσιάσει σημαντική υστέρηση στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στη χώρα» υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι «οι μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις είναι μπροστά μας. Η ανάπτυξη της χώρας θα έλθει από την Περιφέρεια»

 

Ολόκληρες οι συνεντεύξεις βρίσκονται στη συνδρομητική σελίδα και στην Πρώτη Σελίδα του Πρακτορείου στο φάκελο «Οι Φτωχές Περιφέρειες της Ελλάδας».

 

Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι ανταποκριτές του Πρακτορείου, Βασίλης Λωλίδης, Ηλίας Κάνιστρας και Μαίρη Τζώρα με το συντονισμό του Κυριάκου Κορτέση.

 

ΑΠΕΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
«Κανονικές Κοινωνικές Αποστάσεις», του Γιώργου Σαράφογλου
Εξήγηση-ανάλυση των εκκρεμών ζητημάτων μας με την Τουρκία, του Δρ Δημήτρη Σταθακόπουλου
Υπάρχει, άραγε ΕΣΡ;, Του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.