Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Επιζώντες και πνιγμένοι, του Δημήτρη Κατσούλα

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

  

Δημήτρης Κατσούλας  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forward-1799923_960_720.jpg

 

 

Ο παιδικός σταθμός της γειτονιάς του έκλεισε για μερικές μέρες λόγω του ότι τα κρούσματα των ιώσεων ήταν πολλά. Βγήκε και ανακοίνωση.


Ένα από τα παιδιά αυτά είναι και του Νίκου. Πέρα από την ίωση την οποία ευτυχώς ξεπέρασε,αντιμετωπίζει και πρόβλημα με την επιπεφυκίτιδα λόγω άνοιξης. Την παλεύει με κάποια κολλύρια. Αναγκάζεται ο Νίκος κάθε πρωί να το κουβαλά μαζί στη δουλειά του,να ψευτοπαίζει στα αδειανά γραφεία, να χρησιμοποιεί χαρτιά που του δάνεισαν οι εναπομείναντες συνάδελφοί του για να ζωγραφίζει και να κάνει και την θεραπεία του εκεί.

 

Ο Νίκος δουλεύει ένα κουτσουρεμένο πενθήμερο ”και πάλι καλά να λέμε”. Αναγκάστηκε μετά από πίεση της εταιρείας να υπογράψει χαρτί στο οποίο αναγράφεται ρητά ότι τέρμα τα επιδόματα, δυο ένσημα την εβδομάδα και ο θεός βοηθός.

 

Τρέμει κάθε μέρα που ξημερώνει μη τυχόν βρει και τις πόρτες της εταιρείας κλειστές. Κάθε μήνα που μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα για να ελέγξει τις αποδοχές του του κόβονται τα ύπατα μη τυχόν και του δείξει αρνητικό μήνυμα.

Στο σπίτι οι υποχρεώσεις τρέχουν. Έχει κολλήσει τους λογαριασμούς στην πόρτα του ψυγείου και κάθε απόγευμα αρχίζει τα λογιστικά: είκοσι ευρώ έναντι για την ΔΕΗ, μισή δόση για το δάνειο, τα κοινόχρηστα τριών μηνών απλήρωτα, στα αγγλικά του μικρού έχει κάνει διακανονισμό και πάει λέγοντας. Ευτυχώς που τον σώζει η γυναίκα του με κάτι λίγα φροντιστήρια γαλλικών, ίσα που καταφέρνουν να πληρώνουν τον παιδικό σταθμό του μικρού και να μένουν τουλάχιστον μερικά ευρώ για το σουπερμάκετ. Έχουν ανοιχτά τα μάτια τους μπας και βρεθεί καμιά καλύτερη ευκαιρία να ανακουφιστούν λιγάκι οικονομικά, αλλά προς το παρόν πορεύονται με την αδυσώπητη καθημερινότητα.

 

Ο Νίκος παίζει survivor. Ανήκει στους ”Μαχητές”. Ο φίλος του ο Ντίνος κάθεται στο γραφείο του και έχει ανοίξει το παράθυρο χαζεύοντας την ανοιξιάτικη λιακάδα. Αραιά και που σηκώνει το τηλέφωνο για να μιλήσει με φίλους ή για ”δουλειές”, αλλά και αυτές οι ”δουλειές” δυσκόλεψαν πολύ και, ή θα πρέπει να έχεις πολύ μεγάλο μπάρμπα στην Κορώνη για να τσιμπήσεις κάποιο μεζέ από τα ΕΣΠΑ, ή κάποια άλλη εύκολη επιδότηση.

Φάνηκε όμως προνοητικός ο Ντίνος. Τις ”καλές μέρες” κατόρθωσε μέσω τρίτου προσώπου και έστειλε στην Ελβετία ό,τι οικονομίες είχε. Ο Ντίνος και η παρέα του εδώ και αρκετά χρόνια μόλις και μετά βίας εμφανίζουν εισόδημα πενταψήφιου αριθμού.

Να ‘ναι καλά όμως η Α.Ε όπου σ’ αυτή δηλώνουν κάθε τους αγορά ακόμα και τα εσώρουχα για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ από το αδυσώπητο κράτος που ”μόνο άχρηστους ταίζει”.

 

Ο Ντίνος παίζει κι αυτός survivor. Ανήκει στους ”Διάσημους”.

Survivor. Ένα ριάλιτι που θα σας κόψει την ανάσα. Ένα καθημερινό πραγματικό survivor όμως, και ποτέ αυτό των τηλεοπτικών μας οθονών.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Όχι στον Τζόκερ…, του Νίκου Βασιλειάδη
Έλα να φοβηθούμε παρέα, της Βασιλείας Μαξακούλη
Μα, ποιος είναι ο…κανείς;, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.