Ανοιχτή πόρτα

Ελληνοταλιμπάν, του Άρη Μαραγκόπουλου

Spread the love

 

 

   Άρης Μαραγκόπουλος

 

 

 

foto_345_80.jpg

 

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη με ένα «έλα, μωρέ, κάτι κωλόπαιδα είναι», τον βανδαλισμό της Βιβλιοθήκης της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής τις προάλλες. Όχι. (Μερικοί νέοι που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα άποψη για τα πράγματα γοητεύονται από παρόμοιους φονταμενταλιστές.) Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα επιτρέπει να πολλαπλασιαστούν. Το κυριότερο: επιτρέπει να τα επαναλάβουν και άλλοι, με λιγότερο «επαναστατικά» κίνητρα. Η προβοκάτσια είναι το εργαλείο του φασισμού από τότε που υπάρχει.


Με αυτό το σκεπτικό σχολιάζω εδώ, ως ένα είδος ανοιχτής επιστολής, τις αιτιάσεις* που μια οργάνωση πρόβαλε για να «αναλάβει την ευθύνη» (υποτίθεται) αυτής της επίθεσης.

 

1. Στη Γαλλία συμβαίνουν διάφορα άγρια πράγματα από τις δυνάμεις καταστολής του αυταρχικού κράτους. Όπως συμβαίνουν κι εδώ. Όπως συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Όπως συμβαίνουν στην Αμερική των Τραμπ και σία. Πώς, επομένως, πολεμάς τον ανερχόμενο φασισμό; Πώς πολεμάς την απαθή συναίνεση στην καταστολή και στην εκ παραλλήλου περιστολή των δικαιωμάτων από το εξουσιαστικό κράτος; Πώς πολεμάς ενάντια στη σωρευτική καταιγίδα που περιορίζει ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα του πολίτη να ορίζει τα δικαιώματά του; Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προβληματίζονται, μαζεύονται, διαδηλώνουν, αγωνίζονται, παλεύουν να δώσουν μια απάντηση. Σε μια εποχή που, το ξέρουμε, καμία απάντηση δεν είναι εύκολη.

2. Η παρέα που θεωρεί τον αγανακτισμένο εαυτούλη της κέντρο του κόσμου και άρα εκπρόσωπο των απανταχού καταπιεσμένων, έδωσε με την εμπρηστική πράξη της μια απάντηση: βανδαλίζεις τον πολιτισμό του καπιταλιστικού κράτους. Βανδαλίζεις τις αστικές βιβλιοθήκες, βανδαλίζεις τα αστικά μνημεία, βανδαλίζεις, με άλλα λόγια τη Γνώση, τη Μνήμη, τον Πολιτισμό του Ανθρωπισμού, το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουν οι καταπιεσμένοι για να δυναμώνουν τη θέλησή τους για αντίσταση, για διεκδίκηση, για περισσότερη ελευθερία. Καταστρέφεις, εν προκειμένω, μια και η Βιβλιοθήκη που βανδάλισαν αφορά την αρχαιολογία: τους τραγικούς, τον Αριστοτέλη, τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, τους λυρικούς, τον Παυσανία, τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη κλπ. κλπ. Κάνεις, με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς έκανε και το ΙSIS στην Παλμύρα ή οι Ταλιμπάν με τα αγάλματα του Βούδα στο Αφγανιστάν.

 

3. Αυτό που αποκαλούν στην προκήρυξή τους «βιτρίνα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού» και «βιτρίνα της γαλλικής κουλτούρας» εκτός από «βιτρίνα» του καπιταλιστικού κράτους είναι κυρίως πολιτισμός, είναι κουλτούρα που ανήκει σε όλους, αφορά το καταπίστευμα της ανθρωπότητας από το οποίο μπορούν να αντλήσουν, να κρίνουν, να σκεφτούν, να οπλιστούν για να διεκδικήσουν ισονομία και δικαιώματα οι πάντες. Όποιος σκοτώνει τη Γνώση σκοτώνει την Ελευθερία. Κι αν κάποιος από τους αντάρτες του γλυκού νερού μου αντιτείνει ότι ο πολιτισμός είναι ταξικός και η κουλτούρα ταξική, θα συμφωνήσω, αλλά θα προσθέσω ότι, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, δεν σβήνω τον πολιτισμό, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ενδιαφέρομαι να τον οικειοποιηθώ, να τον γνωρίζω, να τον κατανοώ, να τον αναπτύξω προς το επαναστατικό μέλλον που με ενδιαφέρει.

 

4. «Η κρατική δικτατορία στηρίζεται στους απαθείς φιλάνθρωπους, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να σπείρει μαζικά τον φασισμό», γράφουν στην προκήρυξή τους. Το οποίο μεταφράζεται: δεν έχουμε τα κότσια να τα βάλουμε με το σύστημα μέσα από μαζικές διαδικασίες αγώνα που απαιτούν υπομονή, μόχθο και οργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής βάσης, δεν έχουμε τα κότσια να τα βάλουμε με την πραγματική βιτρίνα του καπιταλιστικού πολιτισμού που είναι, π.χ., τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όχι, βιαζόμαστε εμείς, είμαστε επαναστάτες του εδώ και τώρα εμείς, πηδάμε φράχτες εμείς τη νύχτα (με τους μπάτσους 200 μέτρα παραπέρα να φυλάνε τάχα το Άβατο), για μας ο ταξικός αγώνας είναι το παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» που παίζουμε δυο τρείς φορές τον χρόνο στα πέριξ της οδού Οικονόμου (γράφοντας στα παπάρια μας τον εργαζόμενο κόσμο της περιοχής). Για όλους αυτούς τους σοβαρότατους λόγους εμείς θα τα βάλουμε με τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Σχολής, με τους καθηγητές, τους σπουδαστές της Αρχαιολογίας, τους φοιτητές, τους αρχαιογνώστες, τους αρχαιολόγους, τους αναγνώστες της βιβλιοθήκης. Θα τα βάλουμε με δυο λόγια με ανθρώπους που, το πιο πιθανό, κάμποσοι από αυτούς, έχουν τα ίδια ταξικά συμφέροντα με μας.

 

5. Ερώτημα άμεσο προς τους συγγραφείς της «επαναστατικής» προκήρυξης: Πότε, γαμώ το κερατό μου, επισκεφτήκατε για τελευταία φορά βιβλιοθήκη; Πότε διαβάσατε πραγματικά ένα βιβλίο; Τι σκατά ήταν αυτό το βιβλίο που διαβάσατε; Τι σκατά καταλάβατε από την ανάγνωσή του; Από πού κάνατε copy paste αυτή την παλαιοκομματική, απίστευτη παπαριά «πίσω από τη βιτρίνα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, που είναι το αντικείμενο της Γαλλικής (αρχαιολογικής) Σχολής Αθηνών και τη βιτρίνα της γαλλικής κουλτούρας, κρύβεται η συστηματική τρομοκρατία και η βία αιώνων»;

 

upl5898e47e85e34.jpg

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το κεντροαριστερό μίξερ, του Πάνου Μπιτσαξή
Kostis A. Makris
«Χωρίς φωτογένεια», του Κωστή Α. Μακρή
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Περιστέρια-σερβιτόροι στις Ελληνικές παραλίες!, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.