Πόρτα στον Κόσμο

Εκλογές στη Γερμανία: Η μεγάλη δοκιμασία της Μέρκελ, της Μαρίας Καρχιλάκη

Spread the love

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

merkel.JPG

 

 

Για τη Μέρκελ, ένα είναι το στοίχημα, σήμερα, στις τοπικές εκλογές της Βάδης, της Ρηνανίας και της Σαξονίας: Nα κερδίσει και στα τρία ομόσπονδα κρατίδια.

Μεγαλύτερο τρόπαιο όλων, η Βάδη-Βυρτεμβέργη των 11 εκατομμυρίων και της ελάχιστης ανεργίας, πατρίδα της Porsche, της Daimler AG αλλά και του Σόιμπλε. Μετά από έξι δεκαετίες κυριαρχίας, οι Χριστιανοδημοκράτες την έχασαν το 2011: Ήρθαν μεν πρώτοι στις εκλογές, όμως ο εταίρος τους, το FDP, καταβαραθρώθηκε· έτσι, νικητής αναδείχτηκε ο συνασπισμός Πρασίνων – Σοσιαλδημοκρατών και για πρώτη φορά Πράσινος πρωθυπουργός, ο Winfried Kretschmann, ανέλαβε καθήκοντα.

Δεύτερο στοίχημα, η Ρηνανία-Παλατινάτο, από τη Βουλή της οποίας ξεκίνησε την καριέρα του ο Χέλμουτ Κολ. Ο πληθυσμός της είναι 4 εκατομμύρια, η ανεργία στο 5,5%· κυβερνάται από συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων. Η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ, Julia Klöckner, αρχικά προηγείτο της αντιπάλου της των Σοσιαλδημοκρατών, νυν πρωθυπουργού, Malu Dreyer. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, έδειχναν μάχη στήθος με στήθος ενώ τουλάχιστον μία έδινε προβάδισμα στη Dreyer.

Στη Σαξονία-Άνχαλτ, στην πρώην ανατολική Γερμανία, η ανεργία βρίσκεται στο 11% και ταλαιπωρεί τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της. Στο κρατίδιο κυβερνά συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Το νήμα διαφαίνεται πως πρώτοι θα κόψουν κι αυτή τη φορά οι Χριστιανοδημοκράτες. Όμως, τα υψηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα: Αν τα νούμερα επιβεβαιωθούν, ο ‘μεγάλος συνασπισμός’ μάλλον θα χρειαστεί ενίσχυση με νέους εταίρους. Κεφαλαιώδους σημασίας, επομένως, είναι να περάσουν τα μικρότερα κόμματα -εν προκειμένω οι Πράσινοι και το FDP- το όριο του 5%.

 

Μέχρι και το φθινόπωρο όλες οι σφυγμομετρήσεις έφεραν τους Χριστιανοδημοκράτες να έχουν ‘κλειδώσει’ τη νίκη και στα τρία κρατίδια.
Όμως, η έκταση και η ένταση της προσφυγικής κρίσης έγιναν αιτία ν’ αλλάξουν οι συνθήκες: Η πολιτική των ανοικτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ δέχεται, πλέον, ολοένα και πιο σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό, με αποκορύφωμα τη μαζική σεξουαλική παρενόχληση γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία· η πλειοψηφία των υπόπτων, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι παράτυποι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και αιτούντες άσυλο.

Τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών αρχίζουν να κατρακυλούν ενώ εκείνα του AfD, που υιοθετεί ολοένα και πιο σκληρές αντι-μεταναστευτικές θέσεις, ανεβαίνουν.

Το AfD, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών ακόμη κι αν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ -σίγουρα αποδυναμωμένοι- πρωτεύσουν· οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ακόμη και διψήφια ποσοστά: 12,5% στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, 19% στη Σαξονία-Άνχαλτ, 9% στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

 

Ποιο είναι το AfD

 

Tο AfD ιδρύθηκε το 2013 από τον οικονομολόγο, Bernd Lucke, το δικηγόρο, Alexander Gauland, και το δημοσιογράφο, Konrad Adam, με πρόταγμα την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ και την κατάργηση των προγραμμάτων διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Το 2013 δεν μπήκε για ελάχιστες ψήφους στην Ομοσπονδιακή Βουλή, μπήκε, όμως, το 2014 στην Ευρωβουλή. Κέρδισε έδρες σε πέντε τοπικά κοινοβούλια το 2015, χρονιά κατά την οποία μετακινήθηκε ακροδεξιά και διασπάστηκε.

Ο Lucke και αρκετά από τα στελέχη του πρώτου καιρού αποχώρησαν, καταγγέλοντας τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, και κυρίαρχους πλέον στην παράταξη, ότι οικοδομούν ένα νέο Pegida (: ρατσιστικό, ισλαμοφοβικό κίνημα που ξεκίνησε ως ομάδα στο Facebook προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, χούλιγκαν και νεοναζί, το όνομα του οποίου ‘Patriotische Europaer Gegen die Islamisierung des Abendlandes’ σημαίνει Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισλαμισμό της Δύσης).

Με σκληρή ρητορική κατά των προσφύγων και της πολιτικής ασύλου της Μέρκελ, το καινούργιο AfD έχει επικεφαλής τη χημικό, σύζυγο πάστορα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, Frauke Petry, η οποία υποστηρίζει ότι αν είναι αναγκαίο οι αστυνομικοί πρέπει να πυροβολούν τους μετανάστες, και ταχύτατα ανερχόμενο αστέρα το βουλευτή στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας, Björn Höcke, τον οποίον ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ και πολλοί άλλοι καταγγέλλουν ότι μιλά όπως οι Ναζί.

Ο Höcke, στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του Günther Jauch έβγαλε μια μικρή γερμανική σημαία και την ακούμπησε στο μπράτσο της πολυθρόνας του -ένδειξη, όπως είπε, ότι το AfD μιλά με τη φωνή του λαού σε αντίθεση με τα παλιά κόμματα που έχουν παραφρονήσει· συνεχάρη τη Μαρίν Λεπέν για τη νίκη της στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών τον περασμένο Δεκέμβρη· διατρανώνει ότι οι πρόσφυγες απειλούν τη χιλιετή ύπαρξη της Γερμανίας και διοργανώνει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ερφούρτη στο πρότυπο εκείνων του Pegida, με το οποίο, όπως λέει, θά’θελε το κόμμα του να συνεργάζεται πολύ πιο στενά· δεν κρύβει τη φιλική του σχέση με τον Thorsten Heise, στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος NPD, για το οποίο γίνεται και πάλι προσπάθεια αυτόν τον καιρό να τεθεί εκτός νόμου· τάσσεται υπέρ της φυσικής πολικότητας, όπως λέει, των ανθρώπων σε δύο φύλα και κατά της κοινής εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες και εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Arafat – Palestine’s last Hope!, by George Sarafoglou – Αραφάτ, η τελευταία ελπίδα για την Παλαιστίνη, του Γιώργου Σαράφογλου
1600 Pennsylvania Avenue!, του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Οι δυο πόλεμοι της Τουρκίας, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.