Βιβλίο

Εκδόσεις bookstars: Το βαλς των ανέμων

Spread the love

 

 

Λίγο πριν χαθεί από την ζωή, καθόταν στην κουνιστή πολυθρόνα που της είχε αγοράσει η αδερφή του άνδρα της και από τότε- μόνο για τις ώρες εκτάκτου ανάγκης σηκώνονταν.

Άμα πονέσεις, αλλάζεις… χωρίς, να το θέλεις…. Καμιά φορά παραιτείσαι, ανεξάρτητα με το τι πιστεύεις! Μαθαίνεις από αυτά που παθαίνεις! Αν όχι… το λάθος οφείλεται σε όσους δεν άνοιξαν τις φτερούγες τους, σε εκείνους που δεν άφησαν τα μαστίγια και χτυπούσαν αλύπητα! Ο καθένας, από εμάς λειτουργεί σύμφωνα με το πως νιώθει… Όμως, όταν, δεν μπορεί… Βάζει στόχο το φεγγάρι ή τα αστέρια και ταξιδεύει… Μήπως, έτσι, τα κατάφερε να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Τη μοναξιά μας, κάτι τέτοιες ώρες, έχουμε ανάγκη. Να χωνόμαστε στα σύννεφα του μυαλού μας και να αισθανόμαστε όπως μας αρέσει! Να μην χρωστάμε και να μην μας χρωστάνε! Τι είναι η ζωή, μωρέ; Μια καταιγίδα, που στο τέλος μένουν οι αναμνήσεις. Προεκτάσεις χρόνου, με πιστώσεις, είναι όλα!

 

Γεννήθηκε για να πολεμάει. Το μέρος όπου την έφεραν στον κόσμο… πλούσιο, προικισμένο. Ταίριαζε απόλυτα με το όνομά της! Κασσάνδρα! Μυστικά και εμπειρίες που φανέρωσε εκείνη την βραδιά του Οκτώβρη. Έκλαιγε απαρηγόρητα ο Θεός και το στέρνο της ζητούσε μια συγχώρεση. Δεν ήξερε πότε θα στερέψουν τα μάτια της από το πέρασμα των χρόνων! Της έλειπε, η Σμύρνη και ας μην ήθελε να το παραδεχτεί. Ώρες ώρες έκλαιγε στο κήπο και όταν την πλησιάζαμε… Ένα σκουπίδι είχε μπει στα μάτια της και την ενοχλούσε.

Η κληρονομιά που άφησε πίσω της, δε εκφράζεται με λόγια, αλλά ούτε και με σημειώσεις, γράμματα, μορφασμούς. Ένιωθε μόνη… κι ας είχε γύρω της ανθρώπους να την αγαπούν. Ξεριζώθηκε από την ίδια της, την πατρίδα και ήρθε άγνωστη μέσα στο πλήθος να επιζήσει, να γιατρέψει τις πληγές που αναμφίβολα έσβησαν από το κορμί της. Το βλέμμα της, δεν ήταν όπως παλιά. Σκληρό και μαθημένο να αντέχει στα δύσκολα. Κι όταν είδε τον χρόνο της να στερεύει, άνοιξε τα εσώψυχά της και εξομολογήθηκε όσα χρειάζονταν να μαθευτούν!

Έπειτα; Θα έκλεινε τα μάτια της, έχοντας πολύ δρόμο εμπρός της… Τον δρόμο για τον ευτυχή παράδεισο!

Κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις bookstars, σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο site του εκδοτικού: 

 

Απόσπασμα βιβλίου: 

Η ώρα περνούσε. Κάθε λεπτό της, ήταν εις βάρος τους.

– Κασσάνδρα, είναι ώρα να φύγουμε!

Και πριν προλάβει να συνεχίσει η Βασιλική την φράση της, ένας Τούρκος έκοψε πέρα για πέρα το κεφάλι του Ευφραίμ.

Έτσι όπως είχαν τα πράγματα, το μόνο πού απόμεινε ήταν να φύγει. Δεν είχε τίποτα πια στη Σμύρνη, στο τόπο όπου έζησε τα όνειρά της. Έτσι λοιπόν, με το φουστάνι της σκισμένο, με τις σκέψεις της χαμένες και με μία απόγνωση φωλιασμένη στη καρδιά, έπεσε μαζί με την Βασιλική στα νερά του λιμανιού, παλεύοντας να φτάσει στο γαλλικό καράβι. Τα γαλλικά πού γνώριζε της φάνηκαν χρήσιμα.

– Je m’appelle Cassandra Avrasoglou et… 

Πριν προλάβει να αποσώσει τη φράση της, ένας ναύτης την τράβηξε επάνω. Το ίδιο έκανε και με την Βασιλική. Πριν κατέβουν στο αμπάρι, η Κασσάνδρα γύρισε και είδε την πατρίδα της. Ήταν ηλιοβασίλεμα και είδε τα Βουρλά- όπως έλεγε η ίδια- να καίγονται. Κι όπως έπεφταν οι ακτίνες του ήλιου, κοκκίνιζαν το καπνό και φαντάστηκε πώς ήταν το αίμα των ανθρώπων. Τότε, είπε: Αχ, αντίο Βουρλά μου, δεν θα σε ξαναδώ πια, αχ πατέρα μου. Τόσοι άνθρωποι πού χαθήκατε, γιατί; Αντίο Σμύρνη, δε θα σε ξαναδώ, αλλά ορκίζομαι αν ζήσω, δε θα σε ξεχάσω ποτέ. Έτσι, ήταν! Οι Σμυρνιοί έδωσαν κατάρα στα χωριά τους τα οποία μέχρι και σήμερα είναι έρημα. Μισούσαν τους Τούρκους και αηδίαζαν με τα όσα έβλεπαν τα μάτια τους.

Ύστερα, σωριάστηκαν σε μια γωνιά μαζί με άλλους πρόσφυγες στοιβαγμένους, πού είχαν κρεμάσει τη ζωή τους σε μια νέα πατρίδα πού δεν ήξεραν τι θα βρουν.

Δυό λόγια για την συγγραφέα

Η Ηλιάννα Βολονάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Στέλεχος Τραπεζικών Εργασιών, και έκανε τις πρώτες της συγγραφικές απόπειρες στις κόλλες των οικονομικών της βιβλίων. Ασχολείται με τη ζωγραφική έχοντας εκθέσεις στο ενεργητικό της, ήταν ραδιοφωνική παραγωγός στον άνεμο 9,37, γράφει σε τοπική εφημερίδα της Πάτρας, στην εφημερίδα Freepen.gr, στον Βασικό Μέτοχο, στην Κορινθιακή Ημέρα, στο Βήμα της γυναίκας, στο palmografos.com, στην ελεύθερη ζώνη, στη lefkadanet και ταξιδεύει συχνά. Επίσης είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου.

SHARE
RELATED POSTS
11152354_885495231517901_4209565290279076070_n.jpg
Σάββατο 6 Ιουνίου παρουσιάζεται συνολικά το έργο της συγγραφέως Μαρλένας Σκουλά-Περιφεράκη.
“Ας κρυφτούμε για λίγο…”, του Κωστή Α. Μακρή
i_evita_pou_nikise_ta_apotharrinia.jpg
Κωστής Α. Μακρής: «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια» κριτική της Γεωργίας Γαλανοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.