Υγεία

Είναι επικίνδυνη η υπνική άπνοια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Tο δυνατό ροχαλητό διακόπτεται για κάποια δευτερόλεπτα και η αναπνοή σταματά. Ξυπνάτε και προσπαθείτε να πάρετε ανάσα. Το επόμενο πρωί αισθάνεστε πτώμα!

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου ενοχοποιείται για σειρά παθήσεων. Εκδηλώνεται όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και προσωρινά μπλοκάρουν τον αεραγωγό. Ανάλογα με την συχνότητα των επεισοδίων η άπνοια χαρακτηρίζεται ήπια, μέτρια ή σοβαρή και αφορά όλες τις ηλικίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρκίνου. Άλλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιοπάθειας ενώ συναντάται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα. Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με νεότερες έρευνες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν πρόωρη απώλεια μνήμης. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, καθώς δεν τροφοδοτούνται με το απαραίτητο οξυγόνο και για τον ίδιο λόγο γίνονται εύθραυστα τα κόκκαλα με ανοιχτό το πεδίο για την εκδήλωση οστεοπόρωσης.

Στα παιδιά η αποφρακτική άπνοια επηρεάζει τον ύπνο και τη συμπεριφορά τους, επιφέροντας νευροψυχολογικές διαταραχές (υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση). Ταυτόχρονα κάνει τον οργανισμό του παιδιού πιο ευαίσθητο στο να εκδηλώσει πνευμονία, υπέρταση ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί επιστημονικά και με επιπλοκές στον τοκετό όπως η προεκλαμψία, με μειωμένη σωματική ανάπτυξη του βρέφους, με την πρόωρη γέννα και με τον διαβήτη κύησης. Το αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες να την εκδηλώσουν ενώ η κληρονομικότητα είναι πιθανό να συντελεί στην εμφάνιση της.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου, από ειδικούς πνευμονολόγους. Αν είναι σε ήπια ή μέτρια μορφή μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα χάνοντας βάρος, κόβοντας το τσιγάρο, ελαττώνοντας την καφεΐνη, αποφεύγοντας το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά αλλά και τα μεγάλα γεύματα λίγο πριν κοιμηθείτε. Μην κοιμάστε σε ύπτια θέση αλλά σε πλάγια! Όταν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, μέσω ειδικής συσκευής ας διοχετεύεται αέρας υπό πίεση- με ειδική ρινική μάσκα- ο οποίος αποτρέπει τις άπνοιες και τις επιπλοκές τους. Σπανίως και για ειδικές περιπτώσεις συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. O ειδικός γιατρός έχει τον πρώτο λόγο.

 

SHARE
RELATED POSTS
Υγεία και Ομορφιά: φύκια: οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, της Κατερίνας Παπασάββα
Πώς θα αντιμετωπίσω αποτελεσματικά το συνάχι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.