Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Ιστορία Πόρτα στον Κόσμο

Echo H87: το υδρογραφικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού στη Ρόδο-Η ιστορία του και το “αδελφό” πλοίο Enterprise Η88

Spread the love

 

Το MS Echo H87 είναι το πρώτο από τα δύο πλοία πολλαπλών ρόλων υδρογραφίας που έχει δημιουργήσει το Βασιλικό Ναυτικό στην κατηγορία Echo, πλοία τα οποία αντιπροσωπεύουν την έρευνα  με το δίδυμο-αδελφό πλοίο να είναι το HMS Enterprise Η88. Κατασκευάστηκε από την Εταιρεία Appledore Shipbuilders στο Devon το 2002 και αποτελεί το ένατο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου της Μ. Βρετανίας (Royal Navy).

To H87 και το Enterprise Η88 έχουν σχεδιαστεί για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων για την υποστήριξη υποβρυχίων ή αμφίβιων επιχειρήσεων. Μπορεί να παράσχει περιβαλλοντικά προσαρμοσμένες πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Το HMS ECHO H87 έχει μήκος 90,6 μέτρα, πλάτος 16,8 και βύθισμα 5,5.Το πλήρωμα του σήμερα αποτελείται  απο 72 άτομα . Ο συνήθης κύκλος εργασίας των 75 ημερών ακολουθείται από 30 ημέρες αδείας του πληρώματος ώστε να λαμβάνουν επαρκή ξεκούραση, ενώ το  πλοίο μπορεί να παραμείνει μακριά από το λιμάνι βάσης του για παρατεταμένες περιόδους.

Η Echo και το υδατογραφικό-πολεμικό πλοίο Η87 διατάχθηκε να κατασκευαστεί στις 19 Ιουνίου 2000 και ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου 2002. Η ονοματοδοσία έγινε στις 4 Μαρτίου από την Lady Haddacks, σύζυγο του αντιναυάρχου Sir Paul Haddacks, όνομα που έγινε αποδεκτό στην Υπηρεσία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στις 4 Οκτωβρίου 2002

Οι σταθμοί του:
Το Echo Η87 εγκαταστάθηκε το 2002 στον Περσικό Κόλπο για να διενεργήσει επιθεωρήσεις μέχρι το 2004, επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2005.

Εν συνεχεία  αξιοποιώντας το περιστροφικό σύστημα επάνδρωσης, εξετέλεσε πενταετή αποστολή στην Άπω Ανατολή, διεξάγοντας έρευνες σε ωκεανούς και διπλωματικές επισκέψεις, ενώ τον Αύγουστο του 2008 επισκέφθηκε το Χονγκ Κονγκ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους επισκέφθηκε το Busan για τη διεθνή αναθεώρηση του στόλου της Δημοκρατίας της Κορέας. Άλλες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και την Ινδονησία .

Επίσης: από το 2011 μέχρι σήμερα έχει καταγράψει επισκέψεις:

Τον Φεβρουάριο του 2012 στις Σεϋχέλλες για να συμμετάσχει στην εκπαίδευση κατά της πειρατείας με την Ακτοφυλακή των Σεϋχελλών.

Στις 16 Αυγούστου 2012 το πλοίο επέστρεψε στο Devonport μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Το διάστημα που προηγήθηκε ήταν στη Μέση και την Άπω Ανατολή και είχε πυροβολήσει σε ένα ύποπτο πειρατικό σκάφος της Σομαλίας.

Τον Ιούλιο του 2013, βρισκόταν στην κεντρική Μεσόγειο και μελετούσε τις προσεγγίσεις προς τα λιμάνια της Τρίπολης και των Khoms στην ακτή της Λιβύης για να βελτιώσει τα διαγράμματα του ναυαρχείου της περιοχής. Παράλληλα έψαχνε για ναυάγια που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τη ναυτιλία εντοπίζοντας συνολικά: δύο εμπορικά πλοία, ένα σκάφος προσγείωσης, δύο αλιευτικά σκάφη, δύο φορτηγίδες και δύο μεγάλες βυθισμένες πλωτήρες, τουλάχιστον μισή ντουζίνα δοχεία μεταφοράς, ένα σκάφος προσγείωσης, το οποίο πιστεύεται ότι επρόκειτο για το πλοίο Ibn του Λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είχε καεί σε άσκηση το 1978.

Στις 20 Μαρτίου 2014 βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο σε μια περιοχή γύρω στα 2.400 χλμ. (1.500 μίλια) νοτιοδυτικά του Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, για να συμμετάσχει στην έρευνα για τη χαμένη αερογραμμή Malaysia Airlines 370, απαντώντας θετικά στην έκκληση βοήθειας των αυστραλιανών αρχών στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας . Πριν από αυτό, βρισκόταν σε διάρκεια 18 μηνών  βοηθώντας “στη βελτίωση των διαγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο”. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πλοίου, έπρεπε να διεξαγάγει υδρογραφικές μετρήσεις στον Κόλπο μέχρι την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα το 2014.

Από τον Ιανουάριο του 2016, η Echo Η87 ανέλαβε την λειτουργία προστασίας των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα προστασίας της αλιείας, αναχώρησε για το Devonport στις 4 Νοεμβρίου 2016 για να ανακουφίσει την Επιχείρηση από την περιπολία μεταναστών στη Μεσόγειο.

Στις 21 Νοεμβρίου 2018, ο υπουργός άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η Echo Η87 θα κινητοποιηθεί στη Μαύρη Θάλασσα για το 2019 για ελιγμούς ελεύθερης ναυσιπλοΐας προς υποστήριξη της Ουκρανίας .  Το τελευταίο διάστημα 5 Φεβρουαρίου 2019) βρίσκεται στο Λιμάνι Ρόδου και θα αναχωρήσει την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019.

Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
Υπόκωφοι ψίθυροι και εσωτερικά μουρμουρητά που κραυγάζουν, του Δημήτρη Κατσούλα
Δήμος Ρόδου: “Αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα κάθε Γυναίκας”
Ρόδος: Ευαγγελισμός: Ανάσταση! 1η Μαΐου 2016

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.