Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

“E, και τι έγινε!”, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Το νέο έτος θα φέρει και νέα κυβέρνηση.Κυβέρνηση που πρέπει να κλείσει το κενό που υπάρχει μεταξύ “…του πλοίου που καίγεται μεσοπέλαγα, και του ναυαγωσωστικού που το προσέγγισε για να σώσει τους επιβάτες…”, όπως λέει εύστοχα ένας φίλος, έμπειρος πολιτικός αναλυτής. Η Ελλάδα μοιάζει με το Norman Atlantic που φλέγεται, και οι Έλληνες είναι οι επιβάτες που προσπαθούν να σωθούν χωρίς να πέσουν στην φορτουνιασμένη θάλασσα.
Το ναυγασωστικό Ευρώπη είναι αυτό που μας έχει προσεγγίσει ώστε να “πηδήξουμε ” πάνω του. Αν δεν βάλουμε σωσίβια, αν δεν ακούσουμε τις εντολές τους(σημ:αρκεί

φυσικά να μην είναι εντολές παράλογες ,που θα μας πνίξουν πριν την ώρα μας), ελλοχεύει ο κίνδυνος να πνιγούμε πέφτοντας στο “κενό” μεταξύ των δύο πλοίων. Και τα μποφόρ, το κρύο και ο βυθός, είναι εκεί και μας περιμένουν( το δείχνουν οι 1300 μονάδες των spreads στα ομόλογα μας σήμερα…)
Η όποια νέα κυβέρνηση, εάν με το καλό σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις 25 Ιανουαρίου, έχει να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα πράγματα. Όπως, το ποιά μέτρα θα πάρει ώστε να αποδεσμευτούν τα λεφτά της τελευταίας δόσης που αναμένουμε συν αυτά απο την ΕΚΤ(επιστροφές απο κέρδη ομολόγων).Επίσης, είναι ξεκάθαρο και το ερώτημα που θα θέσουμε σε ΕΕ και ΔΝΤ : “τι θα κάνετε κύριοι με το χρέος μας; Θέλουμε μερική διαγραφή, μορατόριουμ κάποιων ετών ή επιμήκυνση” ( λέει ο ΣΥΡΙΖΑ , και δεν φαίνεται να έχει άδικο).

Eάν όμως οι εταίροι και δανειστές μας, δεν μας προσφέρουν κάτι εξ αυτών που ζητάμε και αναγκαστούμε να αποπληρώσουμε τον Μάρτιο ομόλογα 6 δις που λήγουνε, πού θα βρούμε τα λεφτά ώστε να τα πληρώσουμε; Θα προβούμε σε στάση πληρωμών και άρα θα συμβεί πιστωτικό γεγονός;

” Ε, και τι έγινε!”, λέει ο συμπαθής κος Τόλιος, οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ.Ε, λοιπόν δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα! Δεν θα είναι πιστωτικό γεγονός λόγω βελούδινης χρεοκοπίας, όπως με το PSI του 2011. Ο κίνδυνος να βρεθεί σήμερα σε κενό χρηματοδότησης η χώρα , είναι πλέον ο κίνδυνος να βρεθούν χωρίς λεφτά οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, η αγορά, τα νοικοκυριά, η ζωή μας. Το ότι δεν θα μας αφήσει ο Ντράγκι σε ελεύθερη πτώση και θα ανοίξει τις κάνουλες για ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μοιάζει ως λογικό επιχείρημα.

Αλλά μοιάζει ταυτόχρονα και με ψυχολογικό μηχανισμό άμυνας που καλλιεργούμε ενδόμυχα (και ίσως έτσι πέσουμε στην παγίδα της αυταπάτης).Οφείλει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός και μόνο αυτός, να απαντήσει πώς θα διαχειριστεί το ” κενό θαλάσσης” ώστε να μην πνιγούν οι Έλληνες με τέτοια καταιγίδα στο πέλαγος των αγορών και των δανειστών. Ένας υποψήφιος καπετάνιος, πρέπει να ξέρει πάντα το σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση ναυαγίου.

Καλή χρονιά, με υγεία και καλή φώτιση σε όσους κληθούν να μιλούν εξ ονόματος μας, για το μέλλον μας.

 

Ηλίας Καραβόλιας

 

SHARE
RELATED POSTS
Καθ’ οδόν για την Αίγυπτο…, του Γιώργου Σαράφογλου
Η τέχνη της Δίκαιης Δικαιοσύνης ως πράξη πολιτική και πέντε γνωστές ιστορίες, της Τζίνας Δαβιλά
Το Δίστομο και η Χρυσή Αυγή, του Γιάννη Σιδέρη
2 Σχόλια
 • Γιώργος Αγέλαστος
  5 Ιανουαρίου 2015 at 02:13

  «Θέλουμε μερική διαγραφή, μορατόριουμ κάποιων ετών ή επιμήκυνση” (λέει ο ΣΥΡΙΖΑ , και δεν φαίνεται να έχει άδικο)» γράφει ο Καραβόλιας και προφανώς απευθύνεται σε πάσχοντες από αμνησία.
  «Επιμήκυνση με σταθερό, χαμηλό επιτόκιο» ήταν η μόνη λύση που οι δανειστές μας είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν και προς αυτή τη λύση είχαν προσανατολιστεί ο Στουρνάρας αρχικά και ο Χαρδούβελης αργότερα. Μιας και δεν πάσχουμε από αμνησία, θυμόμαστε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε τέτοια λύση μετά βδελυγμίας. ΜΟΝΟ για διαγραφή του χρέους μιλούσαν οι αστέρες της Συριζαϊκής οικονομίας. Για ολική διαγραφή στην αρχή, για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους μετά, έκαναν και λίγο σκόντο αργότερα και άρχισαν να μουρμουρίζουν περί έστω και μερικής διαγραφής. Τώρα ανακάλυψαν και την επιμήκυνση σαν ρεαλιστική λύση και μας την πουλάνε σαν «δική τους ιδέα»!
  Θα μου πεις: τα ίδια δεν έκαναν και με το πρωτογενές πλεόνασμα και με τα stress tests των τραπεζών;; «Ψεύτικα» όλα, «κατασκευασμένα», «σικέ», φώναζαν οι Συριζαίοι. Τώρα όμως βγαίνει ο αρχιδιάκονος της Συριζαϊκής οικονομίας Σταθάκης στα τηλεπαράθυρα και επικαλείται το πλεόνασμα και τα επιτυχημένα stress tests για να μας πείσει ότι «λεφτά υπάρχουν» για τις παροχές που μας υπόσχονται. Μας περνάνε για ηλίθιους.

  «Ένας υποψήφιος καπετάνιος, πρέπει να ξέρει πάντα το σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση ναυαγίου» λέει ο Καραβόλιας εννοώντας τον Τσίπρα.
  Να το βράσω το σχέδιο διάσωσης! Ο υποψήφιος καπετάνιος πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρει να χαράζει σίγουρη ρότα, ώστε να μην πάει το καράβι του για ναυάγιο. Αν επιμένει να αγνοεί πού είναι οι ξέρες και οι ύφαλοι και πού παραμονεύουν οι θύελλες, τότε πάμε σίγουρα για φούντο.

 • Μαίρη Μηλιώνη
  2 Ιανουαρίου 2015 at 06:05

  Ρωτήστε και κανέναν άλλο πολιτικό αρχηγό εκτός του κ. Τσίπρα κύριε ! Απ’όσο φαίνεται μάλλον Τσίπρα θα ψηφίσετε όλοι !!!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.