Πόρτα στην Πολιτική

Eυτελισμός για την ΝΔ του Κυριάκου: Ευρωπαϊκός εξάψαλμος για τους υπουργούς Μητσοτάκη

Spread the love

«Ευρωπαϊκός εξάψαλμος για τους υπουργούς Μητσοτάκη»

Αφού απέτυχε δημιουργήσει όπως  προγραμμάτιζε  προσφυγικές φυλακές στα ξερονήσια ο υπερυπουργός για το Προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής – ο πολλά υποσχόμενος που μπέρδεψε τους τίτλους των πτυχίων του, και  ο οποίος κρίθηκε από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη πολύ αυστηρά και σκληρά – με αμφιλεγόμενη ακόμη την αποτελεσματικότητα το περιβόητου  “θαλάσσιου φράγματος”,  σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ στην ελληνική κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς -Μηταράκης-Χρυσοχοΐδης-Κουμουτσάκος- για τις καταγγελίες διεθνών οργανισμών για επαναπροωθήσεις προσφύγων και πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Όλοι οι συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές πλην των μελών του ΕΛΚ και των ακροδεξιών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απουσία ουσιαστικών απαντήσεων από την πλευρά των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης. Οι τρεις υπουργοί (Χρυσοχοΐδης-Μηταράκης- Κουμουτσάκος)  εμφανίστηκαν στην επιτροπή εκθειάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό αλλά χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στα καταγγελλόμενα, αφήνοντας στην πραγματικότητα τη χώρα μας έκθετη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα πυρά της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών συγκέντρωσαν οι τρεις Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης που εμφανίστηκαν χθες στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκθέτοντας την χώρα με τις απαντήσεις που έδωσαν

Οι Έλληνες Υπουργοί απέτυχαν να στείλουν ένα «ηχηρό» μήνυμα καταγγελίας της τουρκικής επιθετικότητας και της Ελληνικής απαίτησης για ενεργότερη και ουσιαστικότερη Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη επιλέγοντας να ενδώσουν σε λογικές των υπερσυντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, ανέδειξε τις ευθύνες της FRONTEX και κατήγγειλε τον «βρώμικο ρόλο» της Τουρκίας του Ερντογάν

Τα πυρά όλων των Ευρωβουλευτών πλην του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Ακροδεξιάς, συγκέντρωσαν οι τρεις Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης που εμφανίστηκαν χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκθέτοντας την χώρα με τις απαντήσεις που τελικά δεν έδωσαν. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι τρεις Υπουργοί (Μ. Χρυσοχοϊδης, Ν. Μηταράκης και Γ. Κουμουτσάκος) αντί να επιλέξουν να αντικρούσουν τις επιθέσεις και τις σκληρές κατηγορίες εναντίον των πρακτικών της Κυβέρνησης με βάση τις καταγγελίες και τα βίντεο Ευρωβουλευτών και διεθνών οργανισμών, επιχείρησαν να αντιπαρατεθούν με μεγαλοστομίες περί «δημοκρατικής κυβέρνησης» που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Δεν παρουσίασαν καμία ουσιαστική απάντηση στις βαριές κατηγορίες οι οποίες στηρίζονταν σε ντοκουμέντα που είχαν προσκομιστεί από Ευρωβουλευτές πολλών πολιτικών ομάδων.

Αντίθετα, με την αλαζονική τους στάση κατάφεραν να «εξοργίσουν» ακόμη περισσότερο τα μέλη της Επιτροπής με αποτέλεσμα να δεχτούν βαρείς χαρακτηρισμούς όπως του Ισπανού Σοσιαλιστή Domènec Ruiz Devesa, από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη ρητορική των Ελλήνων αξιωματούχων ως «ακροδεξιά».

Αποστάσεις τήρησε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία στις καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο, επισήμανε ότι «Δεν γίνεται να προστατεύουμε τα σύνορά μας, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Στο δεύτερο γύρο της συζήτησης οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επιχείρησαν να απαντήσουν σε υψηλούς τόνους εκφράζοντας έντονα την αντίδρασή τους στα περί «ακροδεξιάς». Το αποτέλεσμα ήταν η πολιτική τους απομόνωση, καθώς ο ένας μετά τον άλλον εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή, (πλην ΕΛΚ φυσικά, αλλά και της Ακροδεξιάς) εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τις αιτιάσεις των Χρυσοχοΐδη-Κουμουτσάκου. Ο Υπουργός Νότης Μηταράκης είχε αποχωρήσει για να απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι, οτι κλείνοντας το πρώτο μέρος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Juan Fernando Lopez Aguilar, Ισπανός Σοσιαλιστής, παρατήρησε «ναι, προσέξαμε πως δεν απαντούσε», αναφερόμενος στην τρίτη κατά σειρά παρέμβαση Κουμουτσάκου στην συζήτηση και απαντώντας στις συνεχείς διαμαρτυρίες Ευρωβουλευτών που μέχρι τέλους ζητούσαν απαντήσεις.

Με τη στάση αυτή οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησαν την Ελλάδα «έκθετη» και στην πραγματικότητα απέτυχαν να στείλουν ένα «ηχηρό» μήνυμα καταγγελίας της τουρκικής επιθετικότητας και της Ελληνικής απαίτησης για ενεργότερη και ουσιαστικότερη Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη επιλέγοντας να ενδώσουν σε λογικές των υπερσυντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του εκπροσώπου του Renew (Φιλελεύθεροι, Κόμμα Μακρόν), ο οποίος επισήμανε ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις από τους Έλληνες Υπουργούς.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, χωρίς να παρακάμψει τα κρίσιμα ερωτήματα από τις σοβαρές καταγγελίες διεθνών οργανισμών ανέδειξε τις ευθύνες της FRONTEX, κατήγγειλε το «βρώμικο» ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν λέγοντας πως «εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στις γενικότερες διεκδικήσεις της από την Ευρώπη» και κατέληξε ζητώντας να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της: «Μη ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, κι εσείς έχετε ευθύνη» είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δεν τετέλεσται, του Αλέξανδρου Μπέμπη
ΣΥΡΙΖΑ 2016-2022…μερικά πράγματα δεν αλλάζουν!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Συνάντηση του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.