Ανοιχτή πόρτα

Διότι είμεθα πρωτίστως… εθνικώς… υπερήφανοι…!, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg
Spread the love

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος ασχολείται με την δημοσιογραφία,

την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση.

 

 

 

 

peinao.jpg

 

 

 

 

Πριν μπορέσεις να εμπνεύσεις συναισθήματα, πρέπει να σε έχουν πλημμυρίσει εσένα τον ίδιο. Πριν καταφέρεις προξενήσεις δάκρυα σε κάποιον, πρέπει να έχουν κυλήσει τα δικά σου. Για να τους πείσεις, πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να πιστεύεις.

Ουίστον Τσόρτσιλ

 

Αυτές τις μέρες- μας πληροφορούν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης- οφείλουμε να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι, για την χρυσή ολυμπιονίκη μας. Η κοπέλα μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, παρά την απουσία κρατικής βοήθειας. Τι ειρωνεία! Όλοι αυτοί οι διθύραμβοι ακούγονται μια περίοδο που το 26% των νέων δεν έχει απασχόληση. Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη αφαίμαξη των συνταξιούχων. Την ίδια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται μέσα σ’ ένα διπλωματικό αδιέξοδο. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης επιτάσσουν το εθνικό αίσθημα περηφάνειας.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο αποτελούν, για μιαν ακόμη φορά, το φαντασμαγορικό παιχνίδι απόκρυψης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας. Η επιλογή δε του τόπου είναι η ύψιστη μορφή φαιδρότητας, από την πλευρά των κερδοσκόπων. Την ημέρα που η κυρία Κορακάκη λάμβανε το μετάλλιο, η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσιζε την παραπομπή σε δίκης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ- η οποία κατηγορείται για παραποίηση του προϋπολογισμού. Επίσης, ένα λεωφορείο –το οποίο μετέφερε δημοσιογράφους- χτυπήθηκε από πυρά στην εθνική οδό μεταξύ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μια κίνηση που περιγράφει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Μάλιστα, στην επίσημη εφημερίδα της πολιτείας αναφέρεται πως: « η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων οδήγησε σε σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών και χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική κατάρρευση της διοίκησης της δημόσιας ασφάλειας, υγείας, εκπαίδευσης, μέσων μεταφοράς και περιβαλλοντικής διαχείρισης». Παρ’ όλα αυτά και οι πολίτες της Βραζιλίας οφείλουν να αισθάνονται υπερήφανοι, που αξιώθηκαν να φιλοξενήσουν μια τέτοια φιέστα.

 

Ένας από τους όρους για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων –στην Αρχαιότητα- ήταν και η εκεχειρία. Δηλαδή, το πάγωμα κάθε εχθροπραξίας και κάθε πολεμικής διαδικασίας, για όσο διάστημα θα κρατούσαν οι αγώνες. Κι όμως, ποιος έχει καταμετρήσει τα θύματα των επιθέσεων στην Μέση Ανατολή αυτές τις μέρες; Ή τον αριθμό αυτών που βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο, μιας και αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους; Πόσος πόνος και πόση απόγνωση κρύβεται πίσω από τα φώτα, τις τιμές και τις διακρίσεις; Ας είμαστε ειλικρινείς, ένας ολόκληρος πλανήτης αναστενάζει για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα. Οι λαοί φτωχαίνουν ώστε το κεφάλαιο να υπερσυσσωρευθεί στα χέρια μιας άγνωστης κάστας πλουτοκρατών. Κι όλα αυτά, χρειάζονται ένα περιτύλιγμα ηθικής και ιστορικο-πολιτικής επιχρύσωσης. Για τα μάτια του κόσμου. Ή έστω για να γεμίσουν οι σελίδες των προτύπων εγγράφου και των προεκλογικών προγραμμάτων των νεοσσών πολιτικάντηδων. Κι αν αυτά που γράφω σας φαίνονται υπερβολές, σας προκαλώ να δείτε τι κρύβεται πίσω από το σύγχρονο «εὖ αγωνίζεσθαι». Πόσα χρήματα δαπανώνται από τους χορηγούς των αθλητών. Τους όρους για να κερδίσει ένας νέος αθλητής την χορηγία. Καθώς και τη βιομηχανία του doping και τα κέρδη που επιφέρει και σε ποιους τα επιφέρει.

 

Φυσικά και χρειάζονται συγχαρητήρια στην νεαρή αθλήτρια. Όχι μόνο για την προσπάθειά της, αλλά και για την κορυφαία φράση που είπε και που θαρρώ πως είναι και η πιο ουσιαστική απ’ όλα όσα έχουν ειπωθεί… για την στιγμή που τα φώτα θα σβήσουν. Διότι, να μη λησμονούμαι την πραγματικότητα. Υπάρχουν χιλιάδες νέοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, γεωργοί, έμποροι, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, καταστηματάρχες, που δεν έχουν την τύχη ούτε της εφήμερης μαγείας του starsystem ούτε της χορηγίας πολυεθνικών.

 

Οφείλουμε συγχαρητήρια στην κυρία Κορακάκη. Αλλά οφείλουμε κι ένα μέλλον στους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας που καταρρέει. Όπως οφείλει και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ένα συγγνώμη για όσα έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Βικέντιος και Γαλάτουλας πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν, του Αντώνη Η. Διαματάρη
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Ισοπεδώστε το Isis, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.