Πρόσωπα - Αφιερώματα

Diego Maradona: Κατέβηκε το χέρι του Θεού, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο σπουδαίος Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε σε ηλικία 60 ετών έχοντας υποστεί ανακοπή.


Τα γήπεδα άδεια εδώ και καιρό. Οι μπάλες και οι εξέδρες σιώπησαν φέτος. Όχι, δεν ήταν ο ιός η αιτία. Ήταν γιατί αρρώστησε βαριά ο Θεός του ποδοσφαίρου. Αυτός που σε κάθε άγγιγμα της μπάλας έγραφε και έναν στίχο. Ο άνθρωπος που χόρευε ανάμεσα στους άλλους την ώρα του αγώνα. Χόρευε για να κερδίσει. Kόντρα σε κάθε αντίπαλο, έξω από συστήματα και τακτικές. Για να πανηγυρίσει σαν μικρό παιδί στο τέλος κάθε ματς. Για να σηκώσει το κύπελλο.

Ήξερε ότι θα πεθάνει νέος. Το κατάλαβε από μικρός. Γιατί ήξερε ότι δεν μπορούσε να ντριμπλάρει την δόξα μόλις έγινε είδωλο. Νωρίς, στο Μπουένος Αίρες, μετά στην Βαρκελώνη, μετά στην Νάπολη της ζωής του. Εθίστηκε, για να αντέξει τον μύθο του. Για να μείνει ψηλά, πρώτος στο μυαλό όλων.Για να συνεχίζει ο κάθε φτωχός στον πλανήτη να τον βλέπει.

Ξόδευε τα πλούτη του σαν να μην υπήρχε αύριο. Όσες ερωμένες και αν είχε μόνο σε μια ήταν πάντα πιστός. Γιατί μόνο στην μπάλα μιλούσε ψιθυριστά στο αυτί.Και αυτή τον άκουγε και του έκανε τα χατίρια. Ο άνθρωπος συνώνυμο της ντρίμπλας, της ασίστ, του γκόλ. Καθήλωνε εκατομμύρια με την τεχνική του, τις φιγούρες του, το πάθος του.

Έγινε θρησκεία για τους φτωχούς με κανονική εκκλησία πιστών. Αυτός ήταν τελικά « το όπιο του λαού». Στο θέατρο του ποδοσφαίρου έδινε την δική του παράσταση. Ακόμα και όταν έμπαινε στα προγράμματα αποτοξίνωσης, φορτωμένος κιλά. Όταν σήκωνε την γροθιά υψωμένη και τον αποθέωναν οι μάζες της Λατινικής Αμερικής.

Ο άνθρωπος που έκανε γενιές ολόκληρες να θυμούνται μόνο αυτόν από την ομάδα της Νάπολη και της Εθνικής Αργεντινής. Έτσι ένας παίχτης γίνεται θρύλος: όταν δεν θυμάσαι τους υπόλοιπους δίπλα του. Ο μαέστρος που έπαιζε μόνος του όλα τα όργανα της ορχήστρας. Έκρηξη υπερφυσική, ταχύτητα, ακρίβεια, ευφυία. Ένα αριστερό πόδι σμιλεμένο με φαντασία και τέχνη.

Το 10 το καλό πήγε ψηλά. Εκεί που έδειξε με το χέρι του. Το χέρι του Θεού…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ευχές στο Υπερπέραν, της Τζίνας Δαβιλά
Μανώλης Γλυνός, ηγετικός και έντιμος, γιατί ο Θεός αγαπάει το Νότιο Αιγαίο, της Τζίνας Δαβιλά
Το Brexit έχει πρωθυπουργό – Who is the real Boris Johnson? | The Economist

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.