Πόρτα στον Πολιτισμό

“Διάζωμα”: αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Νικόπολης

Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης

 

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε η επανέναρξη των εργασιών πεδίου του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Α΄φάση)» που υλοποιούνται από την ΔΙΠΚΑ – Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι εργασίες, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αποσκοπούν, πρωτίστως, στην διασφάλιση του μνημείου και κινούνται σε τρεις άξονες που αφορούν τη λήψη μέτρων αντιστήριξης, τη λήψη στερεωτικών μέτρων (Στερεώσεις – Αποκαταστάσεις -Συντηρήσεις) καθώς και την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για την κατανόηση του μνημείου (αποχωματώσεις, διευρενητικές τομές, καθαρισμοί) και την μερική, στην παρούσα φάση, απόδοση του στο κοινό (κατασκευή συγκεκριμένων σημείων θέασης, περίφραξης, διαδρομών κτλ.).

 

Εκ των προβλεπόμενων εργασιών αντιστήριξης πραγματοποιήθηκαν άμεσα μέτρα διασφάλισης τοιχοποιιών και προστασίας του προσωπικού. Επίσης, εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, τρισδιάστατης αποτύπωσης του σκηνικού οικοδομήματος και γεωτεχνικής έρευνας του υπεδάφους, προκειμένου να συνδράμουν στην εκπόνηση μελέτης αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος, η οποία δρομολογήθηκε ώστε να υλοποιηθεί και η κατασκευή της αντιστήριξης στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα πραγματοποιούνται στερεωτικές εργασίες (συμπληρώσεις – ανακτήσεις και επιφανειακή προστασία) στον εξωτερικό τοίχο της περιμετρικής στοάς, ενώ ταυτόχρονα συντηρούνται και τα σπαράγματα των επιτοίχιων κονιαμάτων στο εσωτερικό μέτωπο.

 

Τέλος, αποχωματώσεις, καθαρισμοί, και επιλεγμένες δοκιμαστικές τομές παρείχαν πολύτιμα στοιχεία για την ορχήστρα, τη μορφή του κάτω κοίλου -καθώς αποκαλύφθηκε το υπόστρωμα των εδωλίων- τις απολήξεις των αναλημμάτων, το δυτικό aditus maximus καθώς και την κεντρική βόρεια είσοδο του μνημείου (vomitorium).

 

Διαβάστε περισσότερα για το “ΔΙΑΖΩΜΑ”  εδώ.

Η Πόρτα στηρίζει το “ΔΙΑΖΩΜΑ“.

Στηρίζει τον Πολιτισμό. 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
08-155725ekthemata.jpg
Από το ΕΜΣΤ ξεκίνησε η διεθνής εικαστική διοργάνωση documenta 14
Εμπλουτίζεται η Πινακοθήκη της Ρόδου με έργα του Δημήτρη Κούκου
Διαμαρτυρία των ηθοποιών Κ.Θ.Β.Ε.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.