Πόρτα στον Πολιτισμό

Διαμαρτυρία των ηθοποιών Κ.Θ.Β.Ε.

Spread the love

Οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρακολουθώντας με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τις εξελίξεις στον μεγαλύτερο θεατρικό οργανισμό της χώρας, ο οποίος μετράει 54 χρόνια αδιάλλειπτης
καλλιτεχνικής προσφοράς και δημιουργίας στην Βόρειο Ελλάδα δηλώνουμε τα εξής:

 

Εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε την ταπεινωτική πραγματικότητα του να μην γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούμε, ενώ εργαζόμαστε με συνέπεια – εργασία βάσει 5μηνης ή 8μηνης σύμβασης.

Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και αυτό έχει τη ρίζα του στην συνεχόμενη απαξίωση του ιστορικού αυτού θεάτρου από την πολιτεία.

Το θέατρο βαρύνεται από χρέη που δεν του αναλογούν, όπως αυτό της Όπερας Θεσσαλονίκης (1.200.000 ευρώ), καθώς και από τις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί του (επιστροφή Φ.Π.Α. 1.000.000 ευρώ, Δήμος Θεσσαλονίκης 700.000 ευρώ).

Επίσης, δεν έχουν καταλογιστεί ποτέ ευθύνες για κακοδιαχείριση προηγούμενων διορισμένων διευθύνσεων.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΘΒΕ έχει περικοπεί κατά 40%, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών το θέατρο έχει δεχτεί κατ’ επανάληψιν τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας για την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα του θεάτρου δεν οφείλονται στους εργαζόμενους και στους μισθούς τους. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που τα δημιούργησαν και τα συντηρούν. Οι ηθοποιοί και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεν έχουν να απολογηθούν για κανένα δίκαιο αίτημά τους.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την επίλυση των προβλημάτων του οργανισμού. Στην ίδια κατεύθυνση, το σύνολο των εργαζομένων, ηθοποιοί και Σωματείο Πάσης Φύσεως, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με τη στήριξη του ΣΕΗ και την συμπαράσταση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Αφορμή των κινητοποιήσεων ήταν η όχι ενός μήνα καθυστέρηση στη μισθοδοσία, αλλά τριών δεκαπενθημέρων και εξαιρεσίμων ενός ολόκληρου χρόνου, καθώς και η δηλωμένη αβεβαιότητα σε σχέση με την απουσία ορίζοντα ως προς τα οικονομικά του οργανισμού.

Με τις συντονισμένες προσπάθειες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και του σώματος των ηθοποιών επετεύχθη η εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης ύψους 650.000 ευρώ από το υπουργείο οικονομικών, ποσό το οποίο καλύπτει μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων αλλά δεν λύνει το πρόβλημα παρά το μετακυλύει στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για συνάντηση με τον Υπουργό.

 

Το Δ.Σ του Σ.Ε.Η. σε έκτακτη συνεδρίαση του με μοναδικό θέμα την κρίσιμη κατάσταση στο ΚΘΒΕ και συνεκτιμώντας τις αγωνίες των ηθοποιών του θεάτρου, αποφάσισε ομόφωνα 2ωρες στάσεις εργασίας το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου με τα ακόλουθα αιτήματα:

1) Οριστική λύση των χρόνιων προβλημάτων του Κ.Θ.Β.Ε.
2) Επαναφορά της επιχορήγησης σε προηγούμενα επίπεδα
3) Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
4) Συνάντηση με τον υπουργό ΥΠ.ΠΟ.Τ.

 

Οι ηθοποιοί δεν έχουμε καμία σχέση με μικροπολιτικές. Αποδέκτης της τέχνης μας είναι το κοινό και οφείλουμε να το ενημερώσουμε ότι οι κινητοποιήσεις ματώνουν πρώτα απ’ όλους εμάς τους ίδιους. Ο πολιτισμός μιας χώρας έγκειται στο πώς αυτή αντιμετωπίζει τις ασθενέστερες ομάδες. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και του πιο αδύναμου από εμάς. Όσο υπάρχουν συνάδελφοί μας που επιβιώνουν οριακά εμείς θα υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα.

 

Το σώμα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ

SHARE
RELATED POSTS
w03-72540PIAF_THE_SHOW04.jpg
Η παράσταση Piaf The Show στο Θέατρο Γης
Φεβρουάριος στο Faust – ο πιο ατμοσφαιρικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας/όλο το πρόγραμμα
Μυστράς: το θαύμα του Μοριά [23 φωτογραφίες]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.