Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Δεν την ξεγελάς…, της Αναστασίας Φωκά

Spread the love

 

Κι όμως, τη γενιά αυτή δεν την ξεγελάς. Μπορεί να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν έχει όρμα, δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει αρχές. Αυτό τους πιπίλαγαν από τότε που γεννήθηκαν, εκεί γύρω στο ’80 και μετά. Μπορεί να ισχυρίζονται ακόμα, ότι δεν έχει ούτε ιερό και όσιο. Ότι γκρεμίζουν ένα μαγαζί αν μερακλώσουν κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα τους. Σπουδαίο κατόρθωμα! Κανιβαλίζουν, πίνουν, χορεύουν, ουρλιάζουν και μερακλώνουν. Ενώ εκείνοι οι σοβαροί τι γκρεμίζουν ακριβώς;

Κι όμως, αυτή τη γενιά δεν την ξεγελάς. Τι κι αν κοιμούνται το πρωί. Την επομένη θα είναι στη δουλειά τους, με όλη την ενέργεια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. (δεν είναι και καθημερινότητα πια!). Ακόμα μπορούν και το κάνουν. Χθες, εκτόνωση σε κάποιο μαγαζί. Σε κάποιο στέκι από αυτά που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά πλέον. Φτηνομάγαζα, μα δεν τους νοιάζει. Δεν είναι μόδα. Απλά βρήκαν τον τρόπο να συνδυάσουν τη διασκέδαση τους με τα νέα οικονομικά δεδομένα. Και αυτοί και οι άλλοι.

Κι όμως, αυτή τη γενιά δεν την ξεγελάς. Δεν ξέρω αν έτσι την έμαθαν, ή έτσι τα βρήκαν. Αυτή η γενιά απόψε τα αφήνει όλα πίσω. Και κάθε απόψε, είναι έξω και γλεντάει με μεράκι και κέφι. Αύριο θα έρθουν όλα και θα είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν και πάλι. Δεν το βλέπετε εσείς οι κύριοι. Ποτέ δεν το είδατε, ίσως γιατί δεν θέλατε, ίσως γιατί ήταν πολύ πιο πάνω αυτή η πραγματικότητα, αυτή η εικόνα, από τα σοβαρά κουστούμια σας, τις μεγάλες καρέκλες και τους παχυλούς μισθούς σας.

Κι όμως, αυτή τη γενιά δεν την ξεγελάς. Δεν ξέρω αύριο ποιους και πόσους από αυτούς, οι επαγγελματίες πολιτικοί θα πείσουν για μία ακόμη φορά (όπως νομίζουν). Τι έχουν να τους πουν; Αυτή η γενιά κουράστηκε γιατί την κούρασαν. Στην καλύτερη της στιγμή, απλά της έσπασαν τα φτερά, της συρρίκνωσαν την αξιοπρέπεια. Δεν θέλει να ακούσει άλλο. Δεν σκορπάει τη ζωή της, όπως κάποιοι σοβαροί νομίζουν. Έχει όνειρα ακόμα και τα παλεύει, κι ας της τα γκρέμισαν, πάλι τα παλεύει. Έχει αρχές και αξιοπρέπεια κι ας της τα τσαλάκωσαν. Θα τα βρει ξανά. Έχει τόσα και άλλα τόσα, όσα ακριβώς χρειάζεται για προχωρήσει και να χτίσει… Κάθε μέρα χτίζει και οι πλάτες πονάνε. Αλλά αντέχουν!

Ας ψάξουν καλά να βρουν τα λόγια να της μιλήσουν λοιπόν. Για αλήθειες που να πείθουν. Αλλιώς ας την αφήσουν. Θα βρει τον τρόπο. Πάντα τον βρίσκει. Θα μερακλώσει από ζωή, γιατί μπορεί ακόμα, αλλά θα βρει τον τρόπο να ξεδιψάσει.

Γιατί δεν τους ξεγελάς!

 

Δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα αυτή η γενιά. Είναι πολλά σπουδαία που κάποιοι δεν βλέπουν. Είναι γύρω τους, συμβαίνουν καθημερινά, αλλά εθελοτυφλούν! Έτσι θέλουν να την βλέπουν. Γι΄ αυτό σίγουρα δεν την ξεγελάς.

 

 

Αναστασία Φωκά

SHARE
RELATED POSTS
Γράμμα μιας νηπιαγωγού σε μητέρα-Γιατί φορούν χειροπέδες στα παιδιά μας
Διπλή πληγή για την Αγγλία, του Γιώργου Αρκουλή
Μια ηλιόλουστη μέρα Σαββάτου, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.