Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Δέκα λόγοι για να μείνουν ανοιχτά τα μικρά βιβλιοπωλεία, του Άρη Μαραγκόπουλου

Spread the love

Η ενιαία τιμή βιβλίου έδωσε τη χαριστική βολή όχι στην αγορά του βιβλίου, όχι μόνο σ’ αυτήν. Έδωσε τη χαριστική βολή στη φιλαναγνωσία, στην εγγραματοσύνη, στην καλλιέργεια. Τα μικρά αμιγή βιβλιοπωλεία σε πόλεις και γειτονιές σηκώνουν τώρα το βάρος μιας δύσκολης επιβίωσης. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί από τους πιστούς τους αναγνώστες (και μετέπειτα πελάτες) δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί ένα βιβλίο που αγόρασαν εκεί έχει ορισμένη διαφορά τιμής με εκείνη που το πουλάει μια αλυσσίδα. Δυσκολεύονται να κάνουν την αναγωγή στη σχέση μπακάλικου και σούπερ μάρκετ. Και δικαίως, εφόσον το ζήτημα αφορά τα βιβλία κι όχι τα απορρυπαντικά.

 

Δυσκολεύονται να το καταλάβουν κι ωστόσο, ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ (ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΕΛΑΤΕΣ) εξακολουθούν να επιμένουν στο μικρό βιβλιοπωλείο. Όλοι πρέπει να επιμένουμε στο μικρό βιβλιοπωλείο.

 

Αλλά και το μικρό βιβλιοπωλείο με τη σειρά του πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να καταλάβει ότι βασίζει την ύπαρξή του σε αναγνώστες και όχι σε πελάτες, να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς και όχι για τους ευκαιριακούς πελάτες (και μετέπειτα επιπόλαιους αναγνώστες) των ευπώλητων σκουπιδιών.
Η δύναμη του κάθε βιβλιοπωλείου, μικρού η μεγάλου, είναι τα βιβλία που δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτή είναι η δύναμή του και τίποτε άλλο. Αυτά τα βιβλία πρέπει να στηρίξει με αυτοπεποίθηση ο βιβλιοπώλης και με αυτά να πολεμήσει στον άδικο πόλεμο που του κάνει η πολιτεία με την ενιαία τιμή. Αυτά θα κρατήσουν κοντά του τον αναγνώστη, όχι τα αναλώσιμα σκουπίδια με ημερομηνία λήξης.
Τότε και μόνον τότε ο αναγνώστης (και μετέπειτα πελάτης), για τους δέκα τουλάχιστον λόγους που γράφουμε παρακάτω, θα «βάλει πλάτη» στη δουλειά του βιβλιοπώλη.

 

 

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

 

 

1. Επειδή ο βιβλιοπώλης μου, είναι άνθρωπος κι όχι οθόνη. Και προτιμώ τους ανθρώπους από τις οθόνες.

 

2. Επειδή ο βιβλιοπώλης μου, θα συζητήσει για τα βιβλιοφιλικά ενδιαφέροντά μου όπως ένας ψυχολόγος.

 

3. Επειδή ο βιβλιοπώλης μου, συστήνει βιβλία διότι με ξέρει, δεν βασίζεται σε αλγορίθμους για να μου κάνει προτάσεις.

 

4. Επειδή στο βιβλιοπωλείο μου δένομαι με τον χώρο. Και δένονται κι άλλοι αναγνώστες μαζί μου. Ειδικά όταν κάνει εκδηλώσεις με συγγραφείς κλπ.

 

5. Επειδή στο βιβλιοπωλείο μου όταν ψάχνω ένα συγκεκριμένο βιβλίο συχνά ανακαλύπτω κι άλλα.

 

6. Επειδή δεν θέλω τα βιβλία να αντιμετωπίζονται σαν κουτιά απορρυπαντικού.

 

7. Επειδή ο χρόνος που καταναλώνω στο βιβλιοπωλείο μου είναι αργός, όπως όταν διαβάζω ένα βιβλίο. Και κανένα γκάτζετ δεν μου αποσπά την προσοχή από την ανάγνωση.

 

8. Επειδή αν μείνει ανοιχτό το βιβλιοπωλείο μου ο κόσμος της περιοχής που διαβάζει θα είναι ανοιχτός στο διαφορετικό και το καινούργιο.

 

9. Επειδή στο βιβλιοπωλείο τα παιδιά μου μπορούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο ομοιόμορφος όσο πιστεύουν. (Κι ότι, φυσικά, δεν είναι μόνο computer games).

 

10. Eπειδή προτιμώ να μείνει ανοιχτό ένα αμιγές βιβλιοπωλείο παρά μια κιτς αλυσσίδα καφέ από τη Λάρισα…

 

 

 

Άρης Μαραγκόπουλος

SHARE
RELATED POSTS
Πανικός Χατζημάρκου για τις διαρροές του από ΝΔ: βαπτίζει “ΣΥΡΙΖΑ» τον Γλυνό και τη «Συμμαχία»
Οι “ΠΕΡΣΑΙ” του   Αισχύλου και ο Ερντογάν, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Ηλίας Καραβόλιας
Ο Παγκόσμιος Χορός του Χρήματος, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.