Ανοιχτή πόρτα

“comedia finita est”, του Nίκου Βασιλειάδη

Spread the love

llll.png

 

Νίκος Βασιλειάδης

(Συντονιστής “Κέντρων Δια Βίου Μάθησης “

Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Δημοσιότητας

 

 

 

 

 

_index_b_13_01_ritsos.JPG

 

Το επίγραμμα είναι ένα από τα πιο περίεργα αλλά και ενδιαφέροντα λογοτεχνικά είδη. Μέσα σε λίγες γραμμές ο δημιουργός του καλείται να συσσωρεύσει έμπνευση, ολοκληρωμένο νόημα, αλλά και ένα τελικό σημαντικό μήνυμα για το τέλος, το ζουμί δηλαδή του επιγράμματος. Λίγες λέξεις για να πούμε πολλά πράγματα. Αν μάλιστα αυτός που δημιουργεί το επίγραμμα ξέρει να χειρίζεται σωστά τον λόγο και έχει ιδιαίτερες επικοινωνιακές ικανότητες, τότε πολλές φορές εμπερικλείει και γρίφους και αινίγματα, στοχεύοντας στην ευφυΐα των αναγνωστών του.

 

Παράδειγμα λαμπρό αυτής της …ξέχασμένης πια τέχνης ο επιγραμματοποιός Σιμωνίδης ο Κείος με το περίφημο επίγραμμά του «Ω ξειν΄ αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» (δεν το μεταφράζω γιατί θεωρώ απαράδεκτο να μην καταλαβαίνουμε την γλώσσα των προγόνων μας).

 

Υπάρχουν όμως στην ιστορία πάρα πολλοί επιγραμματοποιοί οι οποίοι διακρίθηκαν για την σάτιρα και το μοναδικό τους χιούμορ.

 

Πολλές φορές οι δημιουργοί τους παραμένουν άγνωστοι αλλά το γέννημα της φαντασίας τους κερδίζει δόξα που θα ζήλευαν πολλοί…άσημοι νομπελίστες.

 

Για παράδειγμα το επίγραμμα «Μην πυροβολείτε τον πιανίστα. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» μια επιγραφή που είδε ο Oscar Wilde, το 1882, σε ένα σαλούν στο Φαρ Ουέστ…επίγραμμα που σήμερα θα μπορούσε πολύ άνετα να κοσμεί την πρόσοψη του Μεγάρου Μαξίμου, γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

 

Ή το επίγραμμα « Έτσι είναι γιατί δεν γίνεται αλλιώς», που κοσμεί τον Καθεδρικό ναό της Κολωνίας και μάλλον…την είσοδο του Γραφείου του υπουργού Οικονομίας.

 

Η πρόταση λοιπόν είναι πως σε μια προσπάθεια που ο πολιτισμός και η γνώση είναι ένα αγαθό που η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει ανέξοδα στον δοκιμαζόμενο λαό, να φροντίσουμε να γεμίσουμε με επιγράμματα διάφορα Δημόσια κτήρια δίνοντας έτσι μίαν διαφορετική νότα στο θέμα της οπτικής τους.

 

Παράδειγμα έξω από τις ΔΟΥ θα μπορούσαμε να βάλουμε την επιγραφή «Lasciate ogne speranza voi ch΄ intrate» (μτφρ: αφήστε κάθε ελπίδα εσείς που μπαίνετε) από την είσοδο της κολάσεως στην Θεία Κωμωδία του Δάντη.

 

Έξω από to Hilton τα οποίo στεγάζει στελέχη της Τρόικας τα οποία δουλεύουν φιλότιμα για το καλό του Ελληνικού λαού θα μπορούσε να μπει το επίγραμμα που είναι γραμμένο στα περισσότερα ρολόγια των εκκλησιών της Δυτικής Ευρώπης, «Όλες πληγώνουν, η τελευταία σκοτώνει» (Ναι ..για τις δόσεις μιλάμε!!». Όλα αυτά περί ..οξυδέρκειας των αναγνωστών που ευχόμαστε εν καιρώ να αναζητήσουν και ο καθένας το δικό του προσωπικό χαρακτηριστικό επίγραμμα ώστε να δώσουν στους υπολοίπους το κεντρί του επιγράμματος της ύπαρξής τους ή fulmen in clausula λατινιστί. Όσο για την χώρα μας και τον λαό μας συνολικά το επίγραμμα που μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε ευφυολόγημα του ΕΟΤ τύπου …ζήσε τον μύθο σου που η μετριότητα μου προτείνει στους αρμοδίους δεν είναι άλλο από την περίφημη φράση του Ρωμαίου Αυτοκράτορας Αυγούστου «Plaudite, amici, comedia finita est»
(μτφρ: Χειροκροτήστε, φίλοι, η κωμωδία τελείωσε!

 

* Το άρθρο απηχεί στις απόψεις του συντάκτη του.

 

iPorta.gr

 

oxeinaggelein2.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Will Smith to the rescue…, του Γιώργου Σαράφογλου
Η Μπιμπικιασμένη γράφει: Απελπισία από την πολλή συνωμοσιολογία
11-12-13 Φεβρουαρίου: τρεις Ημέρες που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.