Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Ασυλία σιωπής;, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

iporta.gr_panousis.jpg

* Ο Γιάννης Πανούσης

είναι ΚαθηγητήςΕγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

 και πρώην  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Πόση υποκρισία για μία τήβεννο;
Όση εκπόρνευση για ένα βραβείο

Ελ.Λιντζαροπούλου, Η αναιδής σκιά

Δεν θ’ασχοληθώ με τη βία και την ανομία μέσα στα Πανεπιστήμια. Ποιος φταίει και γιατί. Αυτά τα γράφω και τα ερμηνεύω επί 20 τουλάχιστον χρόνια. Μ’έχει όμως εκπλήξει η αδράνεια [ή μήπως: ο φόβος] του λεγόμενου πνευματικού κόσμου ή και των ακαδημαϊκών δασκάλων.

Όταν το 2009 είχαν μπεί σε κτήριο του Πανεπιστημίου, όπου διεξαγόταν συνέδριο, πενήντα κουκουλοφόροι και είχαν χτυπήσει τους ομιλητές και συμμετέχοντες [με κύριο στόχο εμένα], η Σύνοδος των (τότε) Πρυτάνεων είχε βγάλει ανακοίνωση ότι “καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται”. Λες κι επρόκειτο για καβγά στον οποίο είχαν εμπλακεί όλοι οι παριστάμενοι [έγκυες γυναίκες, σεβάσμιοι δικαστικοί κ.ά].

Τόσος φόβος! Τόση υποκρισία!

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τα συμβαίνοντα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο μεν Υπουργός αντέστρεψε το βάρος της [ηθικής ] απόδειξης και οι περισσότεροι από τους Πρυτάνεις κοιτάζουν αλλού.

Ανεξάρτητα από πρόσωπα και κίνητρα αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να μιλάμε για Παιδεία [και μάλιστα Ανωτάτη], όταν οι φορείς και οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων έχουν υιοθετήσει ένα ιδιότυπο σύστημα αλληλοκάλυψης [ακόμα και παρανομιών] αντί να υπηρετούν το αξιακό σύστημα της εκπαίδευσης και το δημόσιο συμφέρον.

Κανείς δεν υποχρεώνει κανένα να διοικήσει Πανεπιστήμια. Όσοι όμως το επιθυμούν και το επιτυγχάνουν δεν επιτρέπεται να επικαλούνται τον φόβο ή την ιδεολογική τους ταυτότητα [και ταύτιση;]. Μιά τέτοια αντίληψη και συμπεριφορά τους καθιστά συνένοχους της αρνητικής κατάστασης.

ΥΓ.: ”Να εγκατασταθούν οι ιθύνοντες στους θεσμούς… οι θεσμοί περιμένουν ακόμα την εμψύχωσή τους”. [Β.Καραποστόλης, Η ζωή σαν τιμολόγιο].

 

26034478_1736792189679026_1511717917_n.jpg

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

 iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Η Οδύσσεια ενός μποτιλιαρισμένου και τα ελληνικά «αράπικα» φιστίκια, του Κωστή Α.Μακρή
Η Ιστορική Συμφωνία της Τριπλής Διήθησης, του Κωστή Α. Μακρή
Kostis A. Makris
Βιβλίο ΕΞΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.