Βιβλίο

Άρης Μαραγκόπουλος: ο μάστορας του ιστορικού μυθιστορήματος-Βιβλιοπαρουσίαση του “Πωλ και Λόρα” απόψε

Spread the love

 

 

 

   Άρης Μαραγκόπουλος 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maragko-lora-pol.jpg

 

Η συντροφική ζωή του επαναστάτη που έγραψε το Δικαίωμα στην τεμπελιά με τη χειραφετημένη κόρη του συγγραφέα του Κομμουνιστικού μανιφέστου. Ο έρωτας, οι κοινές ιδέες, οι κοινοί αγώνες του ζεύγους Πολ Λαφάργκ – Λόρα Μαρξ και η τολμηρή επιλογή τους για ένα κοινό τέλος: προς την Ουτοπία.

 

O ΠΟΛ και η ΛΟΡΑ, πρωταγωνιστές του βιβλίου, γνωρίζονται στο Λονδίνο λίγο μετά τη δημιουργία της Α΄ Διεθνούς και πέντε χρόνια πριν την Κομμούνα. Η περιπετειώδης ζωή τους εμπλέκεται με όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά: αυτός, επαναστάτης φοιτητής, διωγμένος απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας, εκείνη κόρη του Καρλ Μαρξ. Για σαράντα πέντε χρόνια μοιράζονται κοινές ιδέες και κοινή συντροφική ζωή. Μοιράζονται κι ένα κοινό τέλος: αυτό που αρνείται τη ζωή για να υπογράψει το δικαίωμα στην Ουτοπία.

 

Το Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού είναι η εποχή των υφαντουργείων, του σιδηροδρόμου, του ηλεκτρισμού, της φωτογραφίας.

Η εποχή του Μαρξ, του Ένγκελς, του Προυντόν, του Μπακούνιν.

Η εποχή του Μανέ και του Κουρμπέ, του Ιγκό, του Φλομπέρ, του Ρεμπό και του Ζολά.

Η εποχή των στρατευμένων διανοουμένων, των δοκιμασμένων επαναστατών και των κοινωνικών ουτοπιών.

 

Ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μαρξ, δραματικοί ήρωες αυτού του πυκνού μυθιστορήματος, είναι το κάτοπτρο όπου αυτή η εποχή απεικονίζεται, κατά κάποιον τρόπο, εκ του φυσικού. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο όπου η αληθοφάνεια υποκαθιστά την αλήθεια στην πολιτική, ενώ παράλληλα εκπίπτει ως θεμελιώδης αξία στις τέχνες.

 

Τo μυθιστόρημα συνοδεύει εκτενές Επίμετρο με σχόλια για σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα της περιόδου 1850-1911.

 

O Άρης Μαραγκοπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει γύρω στα είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις. Γράφει κριτική σε θέματα κουλτούρας, ιδεών και πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος, όπου και διευθύνει το Τμήμα Λογοτεχνίας.

 

Mερικά από τα πιο συζητημένα βιβλία του: Ulysses, Oδηγός Ανάγνωσης (χρηστική ανά-γνωση του Ulysses του Τζέιμς Τζόις, Γ’ έκδ. Τόπος 2010). Oι Ωραίες Hμέρες του Bενιαμίν Σανιδόπουλου (μυθιστορία, Kέδρος 1998). H Μανία με την Άνοιξη (Α’ έκδ. Ελλ. Γράμματα 2006, Β’ αναθεωρημένη, Τόπος 2009). Η άλλη Ελλάδα 1950-65 (λεύκωμα από το αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, Α΄ έκδ. Τόπος 2007). Πεδία Μάχης Αφύλακτα (δοκίμιο πολιτισμικής θεωρίας, Τόπος 2014).

Tελευταία του βιβλία: η μυθιστορία Το Χαστουκόδεντρο (Τόπος 2012) και η νουβέλα Τα Δεδομένα της Ζωής μας (Α’ έκδ. Ελλ. Γράμματα 2002, Β’ αναθεωρημένη, Τόπος 2015).

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Ένα τρυφεράγριο εικονοαφήγημα επιστημονικής, πολιτικής και ερωτικής φαντασίας, του Κωστή Α. Μακρή
“Πεδία μάχης αφύλακτα”: θέσεις για την κουλτούρα και τον πολιτισμό, του Άρη Μαραγκόπουλου
Τα ξενόγλωσσα βιβλία του καλοκαιριού έχουν άρωμα… γυναίκας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.