Editorial

Αποστολή στο Κόσσοβο: πατριωτισμός ή χρήμα;, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Για το Στρατό δεν θα μπορούσα να εργαστώ ούτε λεπτό. Για πολλούς-πολλούς λόγους.

Δε συμμερίζομαι, επίσης, την άποψη όσων ισχυρίζονται ότι ζητούν μεταθέσεις εκτός Ελλάδας για λόγους πατριωτικούς. Επειδή σέβονται και αγαπούν την πατρίδα τους.

Αυτό δηλαδή που ισχυρίστηκαν οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στην εκπομπή «Επωνύμως» του Βασίλη Ταλαμάγκα στην ΕΡΤ. Η εκπομπή έκανε τον κόπο  να βρεθεί παραμονή Χριστουγέννων στις εγκαταστάσεις της KFOR (Kosovo Force) στο Κόσσοβο που έχουν οικειοθελώς μετατεθεί οι Έλληνες Αξιωματικοί, αλλά κανείς από τους συνεντευξιαζόμενους δεν ομολόγησε ότι το βασικό κίνητρό τους είναι οικονομικό. Όλοι αναφέρθηκαν στις άριστες σχέσεις με άλλους αξιωματικούς από τις χώρες του Βορειοατλαντικού ΝΑΤΟ, όλοι έστειλαν χαιρετίσματα και συγκινητικές ευχές  στις οικογένειές τους και όλοι  απέκρυψαν ότι ζήτησαν να μετατεθούν στο Κόσσοβο, γιατί έχουν σχεδόν διπλό μισθό.

Άρα, πατριώτες με κίνητρο. Στην Ελλάδα της κρίσης αυτό είναι μέγα κίνητρο. Και απολύτως σεβαστό ως επιλογή. Δεν είναι κατακριτέο.  Αλλά δεν είναι πατριωτικό ενδιαφέρον. 

Κάπως αλλιώς τον ξέρω εγώ τον πατριώτη.

Με ανιδιοτελές κίνητρο προς την Πατρίδα, με αυτοθυσία, με συγκινητικό ενδιαφέρον και με χαμόγελο. Δεν είδα στην εκπομπή χαμόγελα περηφάνειας, παρά μόνο απαγγελία κοινότοπων και αναμενόμενων, θλιβερών απαντήσεων. Σαν τα ποιήματα της 25ης Μαρτίου.

Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική της KFOR. Tαπεινωτική για όσους γνωρίζουν ότι υπήρξε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Και εκεί στην εκπομπή υπήρξαν και τέτοιοι λουόμενοι.

Κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει για το “ξέπλυμα” κάποιων Ελλήνων αξιωματικών που τους έστειλαν στο Κοσσυφοπέδιο για να καταλαγιάσουν οι οικονομικές ατασθαλίες τους ως Διοικητές σε ελληνικά στρατόπεδα.

Κανείς τους δεν είπε ότι κάποιοι πήγαν στο Κόσσοβο, ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή και διάφανη ΕΔΕ εις βάρος τους και να περάσουν από στρατοδικείο. Αντί στρατοδικείου βρέθηκαν στο Κόσσοβο να δρέπουν δάφνες. Και εν συνεχεία σε γραφεία Υπουργών.  Αξιωματικοί που διετέλεσαν την θητεία τους υπέρ της πατρίδος στο Κόσσοβο ήταν και αυτοί. Και που η διαβίωσή τους με τα μπιλιάρδα, τα αναψυκτήρια, τα μπαρ και τα εστιατόρια [όπως παρουσιάστηκαν στην εκπομπή] καμία σχέση δεν έχουν με τις εγκαταστάσεις της KFOR  του 1999, που οι τότε μετατιθέμενοι αξιωματικοί – πάλι για οικονομικούς λόγους αν και με έμμεσο τρόπο τους επιβλήθηκε η ειρηνευτική αποστολή- έθεσαν εν αγνοία τους σε κίνδυνο τις ζωές τους μη γνωρίζοντας ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη είχε κάνει χρήση βλημάτων που στις κεφαλές τους έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, δηλαδή ραδιενέργεια. Και εν αγνοία τους οι μισοί τουλάχιστον μολύνθηκαν. Άραγε, ξέρουμε σήμερα ποιοι ζουν; Ή ποιοι ταλαιπωρούνται από καρκίνους;

Μια χαρά τα παρουσίασε ο συνάδελφος τα τεκταινόμενα στο σημερινό Κοσσυφοπέδιο. Ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει, το έκανε. Αν ήταν και πιο ειλικρινείς οι συνεντευξιαζόμενοι, ίσως να πίστευα ότι στην Ελλάδα κάτι αρχίζει να αλλάζει. Αλλά… δεν… Γιατί πίσω από την υψηλή στρατιωτική ιεραρχία που εγκρίνει μεταθέσεις για την Κύπρο, το Βέλγιο, το Κόσσοβο ή το Διδυμότειχο βρίσκονται και πάλι πολιτικές πλάτες. Σάπιες, ακάθαρτες, φτηνιάρικες, αναξιοπρεπείς, ύποπτες και δυσώδεις. Στην πλειονότητά τους. Που ενδεχομένως να υποκινούν και τέτοιες εκπομπές που ζυγίζουν την αυτοεκτίμησή μας. Γιατί δεν θυμάμαι να έχω γραμμένο στο μέτωπο το “Είμαι βλάκας και τρώω κουτόχορτο”.

Και αφού παρακολούθησα όλη την εκπομπή μονολόγησα: «Γιατί στο Κόσσοβο; Αν πήγαινε σε μια ραχούλα, σ’ένα ορεινό χωριό για να συνομιλήσει με μια αθώα γιαγιά, θα λέγαμε και μερικές αλήθειες».  

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Υγ: Να το καταστήσω σαφές: Δεν αμφιβάλλω την ποιότητα δουλειάς  του Βασίλη Ταλαμάγκα ή την εξαιρετική δυναμική της ελληνικής αποστολής στο Κόσσοβο, αλλά τις προθέσεις και τις σκοπιμότητες των στρατιωτικών. Δεν είναι ο πατριωτισμός το κίνητρο, αλλά το χρήμα. Και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, ας πάει στις Καστανιές, στο Διδυμότειχο και στην Ορεστειάδα. Εκεί να δεις εθνική περηφάνεια._ 

 

talamagkas2.PNG

Μόνο στη Ρόδο

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Υπερασπίσου το παιδί… για την ελπίδα…, της Ωραιοζήλης Τζίνας Δαβιλά
Πόλεμος στον Έβρο. Χωρίς εισαγωγικά, της Τζίνας Δαβιλά
Το φιλί και το ψέμα, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.