Ανοιχτή πόρτα

Απολογισμός ενός πραξικοπήματος, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

 

13709756_10209855228402843_2933708051332312731_n.jpg

 

 

Οχτώ στρατιωτικοί λοιπόν αποφάσισαν να ανατρέψουν τον Ερτογάν. Ήξεραν ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πιθανώς δε θα πετύχαιναν – αυτή είναι στατιστικά η μοίρα των πραξικοπημάτων, κυρίως αν δεν έχουν πίσω τους μια μεγάλη δύναμη όπως ο Παπαδόπουλος τις ΗΠΑ. Συγκέντρωσαν χιλιάδες συνεργούς σε διάφορα κύρια πόστα. Και δεν ξέχασαν το κυριότερο: να έχουν έτοιμο το ελικόπτερο για να ξεφύγουν. Πόσο τίμιο είναι αυτό; Έριξαν στη φωτιά μερικές χιλιάδες οπαδούς τους κι αυτοί δραπέτευσαν. Αναρωτιέσαι: το έκαναν εκ του ασφαλούς, αφού άλλοι θα πλήρωναν; Γι’ αυτούς κερδισμένο ή χαμένο το πραξικόπημα, είχαν τη δόξα χωρίς να κινδυνέψουν.

 

Και πάμε στην άλλη πλευρά: του Ερτογάν. Μέχρι πριν δυο χρόνια απαγόρευε και τιμωρούσε όσους έμπαιναν στο YouTube, (όπως μας είχε πει φίλη Τουρκάλα) που έπαιρναν παράνομα το σήμα συνήθως από τη Ρωσία. Πριν από 2 χρόνια άλλαξε γραμμή και επέτρεψε τα ηλεκτρονικά μηνύματα και το YouTube για να έχει τους οπαδούς του έτοιμους και ίσως και για να παρακολουθεί τους αντιπάλους. Άλλος ήρωας εκ του ασφαλούς αυτός; Είχε έτοιμο το αεροσκάφος για να δραπετεύσει. Καλεί το λαό να κατεβεί στους δρόμους χωρίς να νοιάζεται πόσοι θα σκοτωθούν – θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότεροι. Και από την άλλη μεριά οι στρατηγοί που κάνουν πραξικόπημα για τη δημοκρατία – που δεν ξέρουμε τι είδους δημοκρατία σχεδιάζουν – και φεύγουν αφήνοντας στο έλεος του Ερτογάν τους συνεργάτες τους .

Ο Ερτογάν που καλεί τον κόσμο στο δρόμο για μια δημοκρατία αμφίβολης ποιότητας.
Δεν ξέρω πόσο διαφορετική θα ήταν η Τουρκία χωρίς τον Ερτογάν. Εκείνο που είδα είναι ότι οι αρχηγοί δυο πολιτικών δυνάμεων ήταν τόσο αδίσταχτοι στο να ξεσηκώνουν το λαό ή ένα τμήμα του, και με το άλλο μάτι να κοιτούν τις εξελίξεις: θα φύγουν ή θα μείνουν.
Δε μου φαίνεται αυτό προστασία της δημοκρατίας. Σαν σταυροφορία χωρίς σταυρό μου μοιάζει. Ένα ελικόπτερο θα φύγει, μόνο που δεν ξέρουμε ποιο, αφήνοντας τους συναγωνιστές στο έλεος του νικητή…

[ΥΓ: Φυσικά δεν εννοούμε εδώ την εξέγερση ενός λαού κατά την ακροτελεύτια διάταξη του συντάγματος: 120.4 «4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ήριννα και Φώτης Βαρέλης: Μια ευτυχής συνάντηση, της Δώρας Παρδάλη-Σωτρίλλη
Κύρτσος, φιλότεχνος!, του Μάνου Στεφανίδη
«Ημερολόγια καραντίνας»: Διαγωνισμός Διηγήματος & Διαγωνισμός Φωτογραφίας 2020 από τον ΙΑΝΟ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.