Πόρτα στον Κόσμο

‘Αντζελα Ντέιβις: «Η απόφαση του Τράμπ αποδεικνύει πως δεν είναι ο Πρόεδρος μου»

DQyy9wrXkAA1J_z-1021x576.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DQyy9wrXkAA1J_z-1021x576.jpg

 

f-cooperation

WWW.MEL.GR Η ζωή μελένια από κάθε πλευρά

 

Μια εμβληματική φιγούρα, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, του φεμινισμού και των δικαιωμάτων των μαύρων, η ‘Αντζελα Ντέιβις, ήταν η κεντρική ομιλήτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικες του καιρού μας». Μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ, τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντυ και του Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ. Αυτή τη φορά έδωσε το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη».

 

Η ‘Αντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, λέγοντας πως «είπε ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, αλλά εννοούσε , γερασμένη, λευκή και ανδροκρατούμενη».

 

Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε στα ζητήματα της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων, τα όποια όπως υποστήριξε, βαραίνουν ακόμα και σήμερα το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα. Ο καπιταλισμός είπε η ‘Αντζελα Ντέιβις συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στη δουλεία. Άλλωστε, όπως τόνισε, «η δουλεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο βαμβάκι και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων».

 

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους. Αν πω στους Αμερικανούς φοιτητές πως στην Ελλάδα δεν πληρώνετε για τις σπουδές σας, θα αντιδράσουν με δέος» είπε η κ. Ντέιβις.

 

Για την κρίση του μεταναστευτικού, είπε πως πίσω από το φαινόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, είπε, που έχουν πλέον εμπορευματοποιήσει την υγεία και την παιδεία.

 

Η κ. Ντέιβις δήλωσε επίσης πως «πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το έργο των ακτιβιστών στο City Plaza για τους 400 πρόσφυγες. Κατά τη συνάντησή μου μαζί τους, τους υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω το μήνυμα στις ΗΠΑ» είπε και συμπλήρωσε πως «οι παρεμβάσεις στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν που έχουν σκηνοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ευθύνονται για αυτή την κατάσταση».

 

«Όταν ζητούμε έναν καλύτερο κόσμο, παλεύουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν το έργο μας» είπε η ‘Αντζελα Ντέιβις κλείνοντας την ομιλία της και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη μνήμη μας σε μια γενιά. Λαμπρό παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, καθώς δεν έχουν ξεχάσει τίποτα από τον Πόλεμο των 6 ημερών, ακόμα θυμούνται και διεκδικούν» τόνισε.

 

«Η απόφαση του Τράμπ για τους Παλαιστινίους, αποδεικνύει πως δεν είναι ο Πρόεδρος μου» τόνισε μεταξύ άλλων η αμερικανίδα ακτιβίστρια.

 

ΑΠΕΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
More Than 60 Doctors in Italy Have Died in COVID-19 Pandemic
«Εν λευκώ»!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Διχόνοια!- Discord!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.