Πόρτα στη Δωδεκάνησο

«Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης & Τέχνης 2014» στα Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ- 4/5/14

Spread the love

 

 

 

 

Η καθιερωμένη και επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια «Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης & Τέχνης» στα Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο χώρο του σχολείου την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 από τις 10:00-14:30. Η φετινή εκδήλωση είναι εμπλουτισμένη ποιοτικά και ποσοτικά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή αλλά και πολυθεματική εκδήλωση ανοιχτή σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φίλους των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά. Περισσότεροι από 1.500 επισκέπτες παρευρίσκονται και παραμένουν στις εγκαταστάσεις του σχολείου κάθε χρόνο, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων. Αποτελεί την κορύφωση μιας κοπιώδους αλλά και δημιουργικής προσπάθειας που πραγματοποιείται από την αρχή σχεδόν κάθε σχολικού έτους.

 

Φέτος η διοργάνωση περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

 

«Το Μονοπάτι της Λογοτεχνίας»

Μπροστά σε μικρούς και μεγάλους ένας ολόκληρος κόσμος, αυτός του παιδικού βιβλίου, απλώνεται. Ένα ονειρικό ταξίδι, ανάμεσα σε αγαπημένους ήρωες και συγγραφείς, ξετυλίγεται. Περιπετειώδεις και απρόσμενες δραστηριότητες, αναδύονται. Κάθε «γωνιά» του σχολικού χώρου των Εκπαιδευτηρίων κρύβει και μια μαγική διαδρομή στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας, συνδυάζοντας τη γνώση με τη ψυχαγωγία.

 

Επισημαίνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με τίτλο: «Μονοπάτι Λογοτεχνίας» έχει αποσπάσει βραβεία από εκπαιδευτικούς φορείς για τη συμβολή του στην εκπαίδευση των παιδιών καθώς επίσης και για την πρωτοτυπία του

.
Επιπρόσθετα, μια πλούσια έκθεση βιβλίου στο χώρο του σχολείου φιλοδοξεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

 

«2ο Μαθητικό Συνέδριο»

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν ως πραγματικοί επιστήμονες στο πλαίσιο ενός καινοτόμου μαθητικού συνεδρίου. Η διοργάνωση του «2ου Μαθητικού Συνεδρίου» επιβεβαιώνει τη δυναμική και πρωτοποριακή παρουσία των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε θέματα που σχετίζονται με τις Ανθρωπιστικές και τις Θετικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, προσφέροντας την ευκαιρία σε μαθητές να συμμετάσχουν σε διαδικασία προσομοίωσης επιστημονικού συνεδρίου.

Οι εργασίες αποτελούν προϊόν των μαθητών στο πλαίσιο των μαθημάτων τους αλλά και των μαθητών που συμμετέχουν στους ομίλους που λειτουργούν στα Εκπαιδευτήρια. Οι εργασίες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τους μαθητές με τον συντονισμό εκπαιδευτικών, έχουν κριθεί από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και θα παρουσιαστούν στο κοινό από τους ίδιους τους μαθητές.

Η μάθηση βασισμένη σε ερευνητικές εργασίες αποτελεί ένα καινοτομικό μοντέλο σχολικών δραστηριοτήτων που εφαρμόζεται εδώ και έντεκα χρόνια στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

 

«Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Έργου Ομίλων και Εργασιών»

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα -στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Εκπαιδευτηρίων- δραστηριότητες μαθητών των ομίλων που λειτουργούν στα Εκπαιδευτήρια, αλλά και ομαδικές εργασίες που έχουν εκπονήσει μαθητές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

 

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προσφέρουν στους μαθητές τους, ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενταγμένο στο βασικό πρόγραμμα με το γενικό τίτλο «Ζώνη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης» (ΖΕΕ). Ο θεσμός αυτός επιτρέπει στα παιδιά να ασχοληθούν με γνωστικά αντικείμενα και δραστηριότητες έξω από τα αυστηρά πλαίσια της επιβαλλόμενης μορφωτικής διαδικασίας. Τους δίνει επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν με μαθητές από άλλα τμήματα ή τάξεις με τους οποίους τους συνδέουν κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι, με ελεύθερη βούληση συμμετέχουν σε μια γόνιμη ενασχόληση με το είδος εκείνο της γνώσης και της δημιουργίας το οποίο έχουν οι ίδιοι επιλέξει.

 

«Διαγωνισμός Λογικής»

Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, τόσο από τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» όσο και από άλλα σχολεία, καθώς επίσης και γονείς, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο διασκεδαστικό διαγωνισμό λογικής. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν τριμελείς ομάδες. Συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε σε καθορισμένο χρόνο να επιλύσουν μαθηματικούς γρίφους, προβλήματα λογικής, σπαζοκεφαλιές. Νικήτρια ομάδα σε κάθε γύρο αναδεικνύεται η ομάδα με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις που έδωσε στο λιγότερο χρόνο. Οι νικήτριες ομάδες περνούν από τον 1ο στο 2ο γύρο μέχρι το μεγάλο τελικό. Στους τελικούς νικητές απονέμονται οι έπαινοι καθώς και έπαθλο-δώρο από τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

 

Στη φετινή εκδήλωση –ανάμεσα στις εργασίες που θα παρουσιαστούν- συμπεριλαμβάνεται και η εργασία των μαθητών μας που κατέκτησε το 1ο βραβείο στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας «ACSTAC» (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2014 στο κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την εργασία με τίτλο «Αύξηση ασφάλειας γέφυρας με χρήση εφαρμογών αυτοματισμού», η οποία είναι εμπνευσμένη από τα θλιβερά γεγονότα στη γέφυρα της Κρεμαστής.

 

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και με την εκδήλωση «Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης και Τέχνης 2014» συνεχίζουν μια ευρείας έκτασης παρέμβαση στην εκπαίδευση που στηρίζεται σε πρωτοπόρες παιδαγωγικές αρχές και αντιλήψεις, οι οποίες εφαρμοζόμενες συνέβαλαν σημαντικά στην καθιέρωση εκπαιδευτικών πρακτικών διερεύνησης και συνεργασίας και στη δημιουργία ενός σχολικού κλίματος που ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την πρωτοβουλία, την επιλογή, τον πειραματισμό, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια θετικών στάσεων απέναντι στην επιστήμη και τον πολιτισμό.

Έχοντας ήδη την εμπειρία των ιδιαίτερα επιτυχημένων εκδηλώσεών μας τα προηγούμενα χρόνια και γνωρίζοντας το έργο των μαθητών μας και την ακάματη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, είμαστε σίγουροι ότι και φέτος η «Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης και Τέχνης 2014» θα σας χαρίσει μια ακόμα μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα πρακτικά του μαθητικού συνεδρίου σε CD.

Σας περιμένουμε όλους.

Χορηγός Επικοινωνίας: Iporta.gr

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
ap_c5b5958e7d80a7b5f9c89f23625c9ed9.jpg
Προβολή ντοκιμαντέρ για την μεγάλη προσωπικότητα του Νικολάου Γ. Μαυρή! Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
Συγχαρητήρια κ. Φώτη Χατζηδιάκου για προαγωγή κ.Σπύρου Τάτη σε Πλοίαρχος
«Μερικοί το προτιμούν καυτό», σήμερα στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.