Πόρτα στην Ελπίδα

Άγιος Μαρτίνος, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

 

Άγιος Μαρτίνος, της Ελπίδας Νούσα - iporta.gr

Ο Άγιος Μηνάς, που τη μνήμη του τιμά σήμερα η Εκκλησία μας ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία.

Στρατιωτικός του Ρωμαϊκού στρατού ήταν και ένας άγιος της καθολικής εκκλησίας, ο άγιος Μαρτίνος, που τιμάται επίσης σήμερα.

Αυτή η γιορτή συμβολίζει το πνεύμα της αλληλεγγύης και αγάπης για το συνάνθρωπο.

Ο άγιος Μαρτίνος είναι ο ελεήμων άγιος και όταν ήταν ακόμη στρατιωτικός συνέβη ένα γεγονός που τον χαρακτηρίζει:

Μια χειμωνιάτικη ημέρα συνάντησε στο δρόμο του έναν πολύ φτωχό και παγωμένο ζητιάνο. Τι να κάνει όμως; Φορούσε μόνο τη στρατιωτική εξάρτηση και τον μανδύα του. Παίρνει λοιπόν το ξίφος του, σχίζει τον μανδύα, δίνει ένα κομμάτι στον φτωχό και αρκείται ο ίδιος στο υπόλοιπο. Μάλιστα έφυγε γρήγορα καλπάζοντας με το άλογο του, για να μην προλάβει ο ζητιάνος να τον ευχαριστήσει.

Τη σκηνή αυτή έχει αποδώσει εκπληκτικά ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στον πίνακα “Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΙΤΗΣ” ελαιογραφία σε καμβά, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ουάσινγκτον.

Η παράδοση συνεχίζοντας λέει πως στον δρόμο όσοι έβλεπαν τον Σαν Μαρτί τον περιγελούσαν για την κολοβή του αμφίεση. Τη νύχτα όμως εκείνος είδε στον ύπνο του τον Χριστό, ντυμένο με το κομμάτι του μανδύα που είχε δωρίσει, να λέει στους αγγέλους που τον ακολουθούσαν:

“Ο Μαρτίνος με έντυσε μ’ αυτό το ένδυμα!”

Σε μερικές περιοχές της Μεσογείου η μέρα του αγίου Μαρτίνου συνδέεται μ’ένα χαρακτηριστικό ταγαράκι, που κρατούν τα παιδιά, προκειμένου να το γεμίσουν με όλα τα καλούδια που θα τους φιλέψουν οι μεγάλοι. Αποξηραμένα φρούτα, γλυκά, αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα και ρόδια, μα κυρίως τη Borza, το παραδοσιακό κουλούρι του Αγίου Μαρτίνου.

_μαρτινος.jpg

 

Οι καθολικοί ονομάζουν τον Σαν Μαρτί και μεθυστή γιατί στο Μεσαίωνα την ημέρα της γιορτής του οι Δυτικοί άνοιγαν τα βαρέλια τους και δοκίμαζαν το νέο κρασί. Κάτι σαν τον δικό μας αη Γιώργη το μεθυστή.

Σε πολλές χώρες της Δύσης, την ημέρα αυτή τρώνε την “Χήνα του Αγίου Μαρτίνου” και κάνουν πορεία με φαναράκια στους δρόμους τραγουδώντας τα τραγούδια του αγίου.

_μαρτινος1.jpg

 

Ελπίδα Νούσα

 

 

 

10754189_713773078692531_1656413429_o.jpg

Πίνακας του Μπρίγκελ για τον μεθυστή Άγιο Μαρτίνο

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/7NvBr5VZ22o” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Elpida Nousa
O Φρέντυ Μέρκιουρι και οι γάτες, της Ελπίδας Νούσα
Ο άγνωστος Πλάθιντο, της Ελπίδας Νούσα
Ρόζα Παρκς, η εμβληματική φιγούρα της παγκόσμιας ισότητας, της Ελπίδας Νούσα
2 Σχόλια
  • Mariana M.
    11 Νοεμβρίου 2014 at 19:39

    Αχ!Ελπίδα μας κάθε φορά μας γεμίζεις χαρά και γνώση!!! Υπέροχη σχολή τελικά η !!!

  • Hara Nastou
    11 Νοεμβρίου 2014 at 17:50

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, Ελπίδα!!! Όμορφη η παράδοση της Εκκλησίας μας κι εσύ την παρουσιάζεις με το σεβασμό που της πρέπει!! Ευχαριστούμε!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.