Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Aδελφοποίηση των Συλλόγων “Το Φουντουκλί” & “Pro Loco του Καστέλο Μολίνα της Κοιλάδας Φιέμμε” με τα Γ.A.K. Ρόδου

Spread the love

 

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των συλλόγων ᾽᾽Το Φουντούκλι᾽᾽ της Διμυλίας –   Ελεούσας, του συλλόγου Pro Loco του Καστέλο Μολίνα της Κοιλάδας της Φιέμμε των Ιταλικών Άλπεων και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ρόδου.

Η κα Ειρήνη Τόλιου προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ρόδου στην εκδήλωση για την υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης του συλλόγου ᾽᾽Το Φουντουκλί᾽᾽ Δυμιλίας – Ελεούσας,  με το σύλλογο Pro Loco του Καστέλο Μολίνα της Κοιλάδας Φιέμμε με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ρόδου στην ιστορική πλατεία της Ελεούσας στις 5 Οκτωβρίου 2019 μετέφερε θερμό χαιρετισμό στον παριστάμενο Δήμαρχο του Καστέλο Μολίνα της Φιέμμε κ. Marco Large, στους προέδρους της γερμανικής και λατινικής κοινότητας, στον πρόεδρο κ. Γιώργο Τόππο και αντιπρόεδρο κα Άννα Κώστα του συλλόγου ᾽᾽Το Φουντουκλί᾽ και τον αντιπρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Pro Loco του Καστέλο Μολίνα της Φιέμμε κ. Raffaele Zancanella. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Αναστασία Αλεξάνδρου και τον κ. Γιωργο Μαντικό για την πολύτιμη συνεργασία στην μετάφραση των ομιλιών κατά την εκδήλωση.

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης επισφραγίζεται μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2013 μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες , παρουσιάσεις βιβλίων και ντοκιμαντέρ αλλά κυρίως με την ιστορική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τόσο στα ΓΑΚ Ρόδου όσο και την καταγραφή προφορικής ιστορίας μέσω συνεντεύξεων των κατοίκων της Διμυλιάς-Ελεούσας και των κατοίκων των Ιταλικών Άλπεων.

Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για συνεργασία κοινών δράσεων με ενεργή δραστηριότατα των πολιτών όπως ανέφερε η κα Τόλιου ᾽᾽…η αδελφοποίηση είναι έκφραση μίας ευρωπαϊκής ενότητας και ταυτότητας που αναπτύσσεται από τους πολίτες έχοντας ως βασικές αξίες : τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία ευαισθητοποίηση των λαών της Ευρώπης᾽᾽.

Πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αλλά και λύσεων για τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γαστρονομία, τη συνεργασία για το περιβάλλον, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού, την τοπική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και τη συνεργασία μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

Τη σημερινή ημέρα, 5 Οκτωβρίου 2019, μπορούμε να τη θυμόμαστε σαν ημέρα φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών Ελλάδας και Ιταλίας.

Η προϊσταμένη των

Γενικών Αρχείων του Κράτους Ρόδου

ΕΙΡΗΝΗ Ε. ΤΟΛΙΟΥ

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ομιλίας της κας Ειρήνης Τόλιου Προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ρόδου

Αγαπητέ Δήμαρχε του Καστέλο Μολίνα της κοιλάδας της Φιέμε κ. Marco Large

Αγαπητέ Πρόεδρε της γερμανικής κοινότητας κ. Edmund Lanziner

Αγαπητέ πρώην Πρόεδρε της Λατινικής κοινότητας κ. Leopoldo Rizzi

Αγαπητέ αντιπρόεδρε του συλλόγου Pro Loco Molina Fiemme κ. Ραφαέλε Ζανκανέλα

Αγαπητέ πρόεδρε και Αντιπρόεδρε του πολιτιστικού συλλόγου Διμυλιάς ᾽᾽Το Φουντουκλί᾽᾽κ. Γιώργο Τόππο και Άννα Κώστα,

Αγαπητή φίλη και συνεργάτιδα Αναστασία Αλεξάνδρου,

Πολίτες της Ρόδου, κάτοικοι της Διμυλιάς,

Εκπροσωπώντας τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ρόδο, σας μεταφέρω τον πιο θερμό χαιρετισμό και την έκφραση χαράς των πολιτών μας, κυρίως των κατοίκων της Διμυλιάς για αυτήν την αδελφοποίηση που σήμερα πραγματοποιείται με την επίσημη τελετή στον ιστορικό χώρο της Ελεούσας. Μία νέα αρχή χαράζεται, επισφραγίζοντας μία προσπάθεια που ξεκίνησε περίπου πριν 10 χρόνια μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και ντοκιμαντέρ  αλλά κυρίως με την ιστορική έρευνα του πρόσφατου παρελθόντος μας στα κρατικά αρχεία και την προφορική ιστορία των κατοίκων μας.  Απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το ιστορικό μας παρελθόν έχουμε κτίσει γερές βάσεις φιλίας και αδελφοσύνης γνωρίζοντας ότι μόνο με την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών μας μπορούμε να προχωρήσουμε και να προάγουμε τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης μεταξύ των πολιτών των δύο τόπων.

Με την υπογραφή του πρωτόκολλού αδελφοποίησης του συλλόγου Το ᾽᾽Φουντουκλί᾽᾽ με τον σύλλογο Pro Loco του Καστέλο της Κοιλάδας Φιέμμε και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ρόδου, πιστεύουμε και θα επιδιώξουμε να αποφέρει πολύπλευρα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στους δύο συλλόγους. Ανοίγουμε συνεργασία κοινών δράσεων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αλλά και κοινών λύσεων στον πολιτισμό, την τέχνη, τη γαστρονομία, την οινοποιία, την τυροκομία, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία, στον εθελοντισμό, στη συνεργασία για το περιβάλλον, στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, στη συνεργασία μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Πρωτοβουλιών. Με λίγα λόγια αδελφοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενεργή δράση των πολιτών!

Άλλωστε η αδελφοποίηση είναι η έκφραση μίας ευρωπαϊκής ενότητας και ταυτότητας που αναπτύσσεται από τους πολίτες όπως την όρισε μετά το Β᾽ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Jean Bareth, ένας από τους ιδρυτές του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR).  Με αυτό τον τρόπο, προσδιόρισε τις βασικές αξίες που εκπροσωπεί η αδελφοποίηση: τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Δύο σύλλογοι και ένας εθνικός φορέας του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων δεσμεύονται σήμερα για να έχουμε μία επιτυχημένη αδελφοποίηση: του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, της κρατικής αρχειακής υπηρεσίας και του συλλόγου που υπάγεται στη δημοτική αρχή της Φιέμμε.

Τη σημερινή μέρα, 5 Οκτωβρίου 2019, μπορούμε να τη θυμόμαστε σαν ημέρα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών Ελλάδας και Ιταλίας.

Κύριε Δήμαρχε, Πρόεδροι, Κυρίες και Κύριοι σας ευχαριστούμε που ταξιδέψατε στη Ρόδο και τα όμορφα δασικά χωριά της Διμυλιάς και Ελεούσας. Καλή αντάμωση στην κοιλάδα της Φιέμμε των Ιταλικών Άλπεων.

SHARE
RELATED POSTS
Βασίλης Ψυλλάκης: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για τη συνέχιση του έργου μας”
Μανώλης Γλυνός, 25η Μαρτίου: “Με το βλέμμα στην σημαία μας θα δώσουμε τη δική μας μάχη για να είμαστε και του χρόνου μαζί”
Θεόδωρος Βασιλάκης: Ο άρχοντας των αιθέρων της Aegean Airlines τιμήθηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο-Διαβάστε το βιογραφικό του

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.