Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Παρατηρώντας τις Πρέσπες, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Spread the love

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΩΤΗ

Είναι απαράδεκτο να φορτώνουμε την ιστορική ευθύνη για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε πέντε (ΠΟΤΑΜΙ) βουλευτές όταν υπάρχουν άλλοι 295.
Η εξίσωση δεν είναι 145+1+1+1+1+1+1=151 αλλά 1+1+1+………………+1+1+1=300.

Ο καθένας βουλευτής αποφασίζει μόνος του και η τελική απόφαση είναι της Βουλής των Ελλήνων. Η ευθύνη πριν την ψηφοφορία είναι προσωπική και μοναδιαία. Μετά την ψηφοφορία γίνεται συλλογική.

Είναι άκρως αντιδημοκρατικό και τελείως ανιστόρητο και αντιδεοντολογικό,να λέμε ότι ο Μαυρωτάς αποφασίζει για το μέλλον της χώρας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Είναι απαράδεκτοι οι 4 εν ζωή πρώην-θεσμικοί-πρωθυπουργοί να μη βγαίνουν την ύστατη ώρα να πάρουν θέση.
Είναι απαράδεκτο να μη κάνουν το ίδιο και οι πρώην υπουργοί εξωτερικών.
Αν δεν μιλήσουν τώρα,πότε περιμένουν να μιλήσουν.
Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις,έχει πέσει μουγκαμάρα και άπαντες έχουν κρεμαστεί στο τι θα κάνει το ΠΟΤΑΜΙ.
Ενδεχομένως και να κρύβονται πίσω από το τι θα κάνει το ΠΟΤΑΜΙ.
Και αν από Καραμανλή και Σαμαρά δεν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις,οι Σημίτης και Παπανδρέου να βγούν τώρα
στα κανάλια και να λένε ανενδοίαστα τη γνώμη τους και όχι να ψάχνουμε στο ίντερνετ τις δηλώσεις τους.
Η γιαγιά στη Κάτω Ραχούλα δεν έχει ίντερνετ, έχει όμως τηλεόραση.
Κάποια στιγμή θα κλιθεί να ψηφίσει και η ψήφος της έχει ίση αξία με τη δική μου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΡΙΤΗ

Η επιστημονική κοινότητα διχάστηκε και καλά έκανε και διχάστηκε. Αυτός είναι ο ρόλος της.
Όπως διχασμένη είναι η ιατρική κοινότητα σε θέματα υγείας. Η κοινότητα των οικονομολόγων σε θέματα οικονομίας.
Αλίμονο αν οι επιστήμονες ομονοούσαν. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός.
Οι πολιτικές αποφάσεις είναι των πολιτικών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε, να παραδεχθούμε, να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε,
είναι ότι στη γειτονική χώρα υπήρξε εθνογένεση που δεν γεννήθηκε τώρα με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πριν πολλές δεκαετίες.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, Σέρβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, Έλληνες, Τούρκοι, Ρομά που ζούσαν και ζουν σε αυτή την περιοχή,κάποτε ονομάστηκαν ”μακεδόνες”.
Τώρα, οι πολίτες αυτής της πολυεθνικής χώρας, θα έχουν την ιθαγένεια ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ” και θα είναι πολίτες της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
[Όπως κάποτε, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Έλληνες, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Πολωνοί, Κινέζοι και όλες οι φυλές του κόσμου,
ονομάστηκαν ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και πολίτες των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
Αυτό το αποφάσισαν μόνοι τους. Κανείς δεν τους το έδωσε και κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει].
Ας σταματήσει αυτή η γελοιότητα λοιπόν ότι ”δώσαμε” μακεδονική ταυτότητα στους κατοίκους αυτής της περιοχής.
Μόνοι τους την πήραν και όταν την έπαιρναν δεν αντιδρούσαμε.

Δικαίωμα τους είναι να την έχουν, όπως δικαίωμα μας είναι αν θέλουμε να την αναγνωρίσουμε ή όχι.

Ο καθένας όμως υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ

Επειδή πολλοί παρασύρονται από τη ρατσιστική ρητορική των πατριδοκάπηλων και των φασιστών.
Αυτοί οι άνθρωποι ούτε ”γυφτοσκοπιανοί” είναι ούτε η χώρα τους ”κρατίδιο”.

Αυτή η ιμπεριαλιστική αλαζονεία, απαξιώνει κάθε έννοια πατριωτισμού και μόνο ζημιά προκαλεί.

Αν θέλουμε και εμείς να χαρακτηριζόμαστε Ευρωπαίοι πολίτες.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μανώλης Δημελλάς
Θαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι. Όταν οι στεριές γίνονται ένα, του Μανώλη Δημελλά [εικόνες]
Ανοίγουν οι εκκλησιές, του Νίκου Βασιλειάδη
Πρώτες, μετεκλογικές σκέψεις ( Αριστερά; Ποια αριστερά; ), του Μάνου Στεφανίδη
2 Σχόλια
  • Stefanos
    20 Ιανουαρίου 2019 at 11:59

    Σχετικά με τις παρατηρήσεις αγαπητέ Κύριε Αλέξανδρε Μπέμπη.

    Είναι απαράδεκτο για αρχή το πρώτο (σας) επιχείρημα καθ αυτό.

    Ο Αρθρογράφος θεωρεί “απαράδεκτο” να φορτώνονται με “ιστορική” ευθύνη πέντε βουλευτές του ποταμιού όταν υπάρχουν άλλοι…295. Με απλά λόγια “άδικα μας χαρακτηρίζετε ιστορικά υπεύθυνους” γιατί πολύ απλά δεν είμασταν μόνοι μας που ψηφίσαμε, αλλά (και) άλλοι τόσοι. Ο καθε ένας βουλευτής απο τα λίγα που γνωρίζω σχετικά με τα χαρακτηριστικά της έμμεσης δημοκρατίας δεν αποφασίζει “μόνος” του αντιθέτως υποτίθεται πως εκπροσωπεί ή μεταφέρει την άποψη εκείνων όπου και τον ψήφισαν και θέωρησαν ικανό να μεταφέρει τις απόψεις τους και την κρίση τους μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο το οποίο και απαρτίζεται απο εκείνους που (ξαναδιατυπώνω) “θεωρητικά” εκπροσωπούν τον λαό. Και γράφω συνέχεια την λέξη “θεωρητικά” γιατί στην πράξη ποτέ σχεδόν αυτό δεν γίνεται. Επομένως η ευθύνη πριν την ψηφοφορία -πόσο μάλλον για ένα τόσο βαρυσήμαντο γεγονός οπως αυτό των ημερών- δεν μπορεί να είναι “προσωπική” και “μοναδιαία” και μετά να την “βαφτίζεις” συλλογική όπως βαφτίζουμε τα κεφτεδάκια σε γίγαντες στην περίοδο της νηστείας του πάσχα. Όπως επίσης δεν συμφωνώ και με τις “κωλοτούμπες” στις αρχικές σου δηλώσεις βλ Κουντουρά , Κόκκαλη κτλ…

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η

    Συμφωνώ πως είναι απαράδεκτο οι 4 εν ζωή πρώην θεσμικοί πρωθυπουργοί να μην βγαίνουν την ύστατη ώρα να πάρουν θέση όπως αντίστοιχα και οι πρώην υπουργοί εξωτερικών.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η

    Εδώ ο αρθρογράφος υπεραπλουστεύει και επιχειρεί να “εκλογικεύσει” για να δηλώσει στο τέλος αυτού του γενικόλογου και υπεραπλουστευμένου επιχειρήματος πως….οι πολιτικές αποφάσεις είναι των πολιτικών. Εκτός αν θεωρήσουμε πως η Ιατρική…είναι ταυτόσημη ως προς την έννοια και το σκοπό της , με την πολιτική επιστήμη μόνο και μόνο επειδή και οι δύο χαρακτηρίζονται ως επιστήμες. Νομίζω μια επανάληψη στην Έκθεση – Έκφραση Τρίτης Λυκείου Γενικής Παιδείας θα ήταν εποικοδομητική και για εκείνους που προτίθενται να πείσουν μέσω της συλλογιστικής τους πορείας τον δέκτη, όσο και για τον ίδιο για τον δέκτη που αξιολογώντας αυτά προσπαθεί να ερμηνεύσει αν τα επιχειρήματα αυτά εκτός απο ορθά καθίστανται και αληθή.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗ 4η

    Ο κύριος “Μπέμπης” μάλλον βλέπει κάτι που δεν βλέπουν ή αδυνατούν να δούν όλοι οι υπόλοιποι ή κάποιοι απο αυτούς. Μολοταύτα σαν “δεσμώτης” απο την Αλληγορία του Σπηλαίου , εκείνου που έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της συνήθειας και των ψευδαισθήσεων, προσπαθεί μάλλον να μας καθοδηγήσει στο φώς το αληθινό.
    Το αν κάπποιοι είναι αντίθετοι με την ονομασία δεν θεωρώ προσωπικά πως έχει να κάνει με το γεγονός αν “δεν θέλουμε να δούμε”, “να παραδεχτούμε” ή να “αποδεχτούμε” και να “αναγνωρίσουμε”. Και απο τον τρόπο που επιχειρηματολογείτε αγαπητέ Κύριε και με όλο τον σεβασμό παρατηρώ πως εκτός του ότι εκφράζετε καθαρά προσωπικές σας απόψεις ( κάτι το οποίο είναι καλό , διότι δεν τις καθιστά απαραίτητα και ορθές) είστε και ανιστόρητος…. Πείτε μας λοιπόν. Οι Σέρβοι , οι Αλβανοι , οι Βούλγαροι, οι Έλληνες , οι Τούρκοι και οι Ρομα που ζόυσαν και ζούν σε αυτήν την περιοχή (την επόμενη φορά παρακαλώ να ανατρέχετε και στα ποσοστά των ομαδων του πληθυσμού του εν λόγω κρατιδίου) πότε ακριβώς…..και απο ποιούς ονομάστηκαν <>. Που είναι οι παραπομπές σας και τα τεκμήριά σας για να συζητήσουμε για αρχή για το αν θα πρέπει να αυτοχαρακτηρίζονται …ως “Μακεδόνες” και μετά να συζητήσουμε περι ονομασίας.
    Και εδώ θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σας γιατί αν αποδειχτεί πως ο όρος Μακεδονία και τα παραγωγά του ή έννοιες που εμπεριέχονται μέσα σε αυτήν πχ Εθνολογικές και Γλωσσικές είναι στην τελική…Ελληνικής Προελευσεως …αμέσως αποδυναμώνονται σχεδόν όλα τα επιχειρηματά σας μέσα στο ίδιο σας το άρθρο. Και αυτό γιατί κανένα ετερόκλητο έθνος η κρατική οντότητα δεν δύναται να οικειοποιηθεί κομμάτι της Ιστορίας και της Παράδοσης απο ένα τελείως διαφορετικό έθνος. Εκτός αν θεωρείται τους Σλάβους , τους Βούλγαρους και τους Αλβανους κτλ ίδιους με τους Έλληνες.
    Και αναφέρομαι σε Ιθαγένεια και γλωσσική ή Ιστορική εξάρτηση (γιατί η καραμέλα να χαρακτηριστεί κάποιος φασίστας σε ότι δεν μας “κολλάει” συνηθίζεται αυτήν την περίοδο) Εκτός αν είστε αντίθετος με την επιστημονική κοινότητα και όχι εκείνη που αναφέρεστε πιο πάνω αλλά εκείνη των Ιστορικών των Ερευνητών των Αρχαιολόγων απο κορυφαία παγκόσμια πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού… Δεν θα σχολιάσω καν το επιχείρημά σας ” [Όπως κάποτε, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Έλληνες, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Πολωνοί, Κινέζοι και όλες οι φυλές του κόσμου,
    ονομάστηκαν ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και πολίτες των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
    Αυτό το αποφάσισαν μόνοι τους. Κανείς δεν τους το έδωσε και κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει].” Τι ακριβώς πρέπει να σχολιάσω ειλικρινά αναλογίζομαι….
    Σχετικά με τους Αμερικάνους και το πως δημιουργήθηκαν οι ΗΠΑ και εδώ βλέπω είστε “tabula rasa”. Δεν θα σας κάνω φυσικά υπόδειξη για χάρη των κοινών μας φίλων για να μπορέσετε να αντιληφθείτε αν υπάρχει νοηματικός και ιστορικός συσχετισμός του ενός στοιχείου…..με το άλλο. Ξέρετε πέρα απο τα γεγονότα με τον George Washighton και τη επανάσταση κατά των Άγγλων , υπήρξε και ένας εμφύλιος…..Βόρειοι και Νότιοι….Ηνωμένες….Πολιτείες της Αμερικής…. Ανατρέξτε λίγο απο τα γεγονότα της Αμερικανικής Επανάστασης , την διακύρηξη της 4ης Ιουλίου , τον Εμφύλιο και μετά συζητάμε και για αυτό. Σε καμία περίπτωση το παράδειγμα δεν είναι το ίδιο με το Μακεδονικό.
    Απλά το “κολλήσατε”. Θα συμφωνήσω ωστόσο με το “Μόνοι τους τη πήραν και όταν την έπαιρναν δεν αντιδρούσαμε”. Ό Έλληνας συνηθίζει να αντιδράει -συνήθως με πορείες και με κλείσιμο της εθνικής- με τα τρακτέρια σε άλλα ζητήματα” η μέσω του διαδικτυακού αμπελοφιλοσοφισμού. Κλείνοντας επίσης πρέπει να σας ενημερώσω αν ήδη δεν το γνωρίζετε πως ο Ψαριανός και ο Αμυράς αποχωρούν απο το Ποτάμι καθώς είχαν διαφωνήσει με τον ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος τους απο την ψηφοφορία κατα την πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος, επιμενοντας στην καταψήφιση…….
    Καταλαβαίνετε αργότερα γιατί ο Σταύρος μίλησε για ψήφο με συνείδηση….

    Την Καλημέρα μου.

  • Λεωνίδας
    18 Ιανουαρίου 2019 at 14:49

    https://youtu.be/qn0leAS5eXM

    Αυτό για αρχή.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.