Υγεία

Είναι για όλους τα καρυκεύματα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Δώστε στα καρυκεύματα τη θέση που τους αξίζει στην κουζίνα σας και προστατευθείτε από πολλές ασθένειες.

Η θερμότητα που παράγει το σώμα περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωση τους, αυξάνει τις καύσεις και συντελεί στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Συστατικά των μπαχαρικών όπως η κουρκουμίνη και η καψαϊκίνη μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου γιατί εξουδετερώνουν τα καρκινοειδή κύτταρα. Κι επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν και από πολλές ασθένειες. Πολλά μπαχαρικά περιέχουν ευγενώλη, που μειώνει την χοληστερόλη και περιορίζει το σχηματισμό θρόμβων προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μέτρια κατανάλωση καρυκευμάτων αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν πεπτικό έλκος ενώ καρυκεύματα όπως το τσίλι ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα, μειώνουν την έκκριση της βλέννας ή την απομακρύνουν. Ένα μίγμα καρυκευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μειώνει την επίδραση των λιπαρών τροφών που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, άρα και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Τα καρυκεύματα σε λιπαρές τροφές μειώνουν περίπου κατά 30% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Προσεκτικοί στην κατανάλωση καρυκευμάτων πρέπει να είναι όσοι αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές ή έχουν ιστορικό έλκους καθώς τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι.

Τα βασικότερα καρυκεύματα είναι:

 Κάρυ. Μείγμα μπαχαρικών (κουρκουμάς, πιπερόριζα, κόλιανδρο, κύμινο) που περιέχει την πολύτιμη κουρκουμίνη, που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

 Σκόρδο Με αντικαρκινική δράση, θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει από μολύνσεις και τροφικές δηλητηριάσεις.

 Κανέλα. Πηγή μαγνησίου και σιδήρου, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών ενώ αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τους κολικούς και τη διάρροια.

 Γαρίφαλο. Περιέχει φλαβονοειδή που προστατεύουν την καρδιά και ευγενώλη η οποία ανακουφίζει από πόνο, δυσπεψία και ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.

 Ρίγανη Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης

 Βασιλικός Αποτελεσματικός για άφτρες και πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς.

 Δάφνη Αντισηπτική και πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

 Δενδρολίβανο . Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας.

 Δίκταμος Καταπολεμά συνάχι, γρίπη, πονοκεφάλους, πεπτικές διαταραχές, ρευματισμούς κλπ.

 Δυόσμος. Ενάντια στους πόνους του στομάχου, τη ναυτία και το λόξυγκα.

 Θυμάρι . Αντισηπτικό και τονωτικό. Δεν ενδείκνυται για υπερτασικούς.

 Μέντα . Αντισηπτική, καταπολεμά συνάχι, γρίπη και πονόλαιμο. Σε μικρή δόση είναι χωνευτική και ηρεμιστική.

 Μαϊντανός . Ισχυρό διουρητικό, τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Φύλλα, μίσχοι και ρίζα πολτοποιημένα καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.

 Πικραλίδα. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη.

 Άνηθος . Ωμός βοηθά στη χώνεψη. Πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο)

 Κρεμμύδι Αντικαρκινικό, αντισηπτικό και αποτοξινωτικό.

 Πιπέρι: Σε μικρές ποσότητες προλαμβάνει τα εντερικά αέρια. Αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα και γαστρικό έλκος.

 Πιπερόριζα ή τζίντζερ. Ισχυρά αποτοξινωτική, φρέσκια, αποξηραμένη και τριμμένη, μειώνει την κυτταρίτιδα, καταπολεμά τα οιδήματα, βοηθάει στην πέψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ διαθέτει αντιρρευματικές ιδιότητες.

 Κάρδαμο. Ενισχύει τον μεταβολισμό.

 

SHARE
RELATED POSTS
Υγεία: Ποιες ασθένειες επηρεάζουν την ούρηση;, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη
Το πολύτιμο αμύγδαλο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς επιδρούν οι τροφές στην ημικρανία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.