Editorial

Στον “πάγο” της συνείδησής σου οι οκτώ της Τουρκίας. Κι εσύ θαυμάζεις τα τοπία του χιονιά!, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά 

Στις 10 Ιανουαρίου 2017 θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για την τύχη των οκτώ τούρκων πραξικοπηματιών. Το Συμβούλιο του Εφετών της Αθήνας είχε εκδώσει διαφορετικές αποφάσεις για τους πέντε, θέλοντας να σταλούν οι τρεις αξιωματικοί πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

«Υπάρχει στην παράδοση των Ελλήνων η ιστορία του Ικέτη. Όταν κάποιος έρχεται ικέτης, ακόμα και ο χειρότερος εχθρός σου να είναι, ο έλληνας τον περιέθαλπε μ’ έναν τρόπο, του έδινε τη δυνατότητα της αλλαγής και της συγχώρεσης. Δεν τον εξόντωνε. Παίρνω το αρχαίο ελληνικό πρότυπο, του Ικέτη, και θα κρατούσα αυτή τη στάση», λέει ο έλληνας ηθοποιός Τάσος Νούσιας στην αυγή της νέας χρονιάς. Ο Νούσιας είναι από τους πιο καλλιεργημένους και διαβασμένους ηθοποιούς που διαθέτει η Ελλάδα που έχει υπηρετήσει και το αρχαίο δράμα. Για την δική του ιστορία αυτό, γιατί τη δική μας μάλλον δεν την μάθαμε ακόμη. Καίτοι έλληνες, ελάχιστα συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε να κομπάζουμε. Μας λείπει η ουσιαστική γνώση. Και ο αυτοσεβασμός.

Λόγω ανυποχώρητου χιονιά το θέμα των οκτώ μπήκε στον πάγο, ενημερωτικά τουλάχιστον, διότι η εκδίκαση από τον Άρειο Πάγο θα γίνει κανονικά.

Παράλληλα…

Φωτογραφίες, δελτία ειδήσεων, social media έχουν κύριο πρωταγωνιστή το χιόνι. Κυρίως το χιόνι .

Καλέ μου Κεμάλ, μετάνιωσες άραγε για κείνη την κρεμάλα;

Θρυλικέ Σωκράτη εσύ super star είσαι ικανοποιημένος από την υστεροφημία σου;

Λιτέ Κλεόβουλε, κατάλαβαν οι απόγονοί σου το «Μέτρον άριστον εστί»;

Τελικά, αυτός ο κόσμος μπορεί ν’αλλάξει;

Φυσικά! Σε επίπεδο τεχνολογικό, επιστημονικό ναι, αλλά μέχρι εκεί. Για τα κινητά, τους υπολογιστές και την προσωπική πολυτέλεια είμαστε καλοί, για οτιδήποτε αφορά πέρα από τη μύτη μας, δεν βλέπουμε μπροστά μας. Ή πιο σωστά, δεν θέλουμε να δούμε.

Θα ντραπώ αν εκδοθούν οι οκτώ, όπως ντράπηκα για όλους εκείνους που είπαν να πετάξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα, να κρεμάσουμε τους μισάνθρωπους κάθε είδους. Όπως ντρέπομαι για τον κοκαλωμένο σκύλο στην Πέλλα, για την αθώωση του άθλιου που έλουσε με χλωρίνη τον σκύλο, για τους σχιζοφρενείς που κακοποίησαν ένα νεογνό στην Κρήτη και ένα 2 χρόνο αγόρι στη Λακωνία. Είναι πολλή η ασχήμια στον κόσμο. Αυτό που η δικαιοσύνη θεωρεί αυτονόητο και είναι φυσικά ο σεβασμός της ζωής, κάθε ζωής, οι άνθρωποι δεν αντέχουν στις πλάτες τους. Ίσως επειδή είναι προορισμένοι για άλλα βάρη. Οικονομικά, ατομικιστικά, εξουσιαστικά. Τέτοια βάρη αντέχονται ευκολότερα και έχουν και αποδοτικότητα.

Θα ντραπώ αν σταλούν στην Τουρκία οι οκτώ. Και αυτό θα με βάλει στο δίλημμα. Ελληνίδα ναι, αλλά του 21ου αιώνα; Θέλω; Το τέλος μιας αλληλέγγυας Ελλάδας και την αρχή μιας εκκολαπτόμενης δικτατορικής νοοτροπίας; Θέλω μια τέτοια χώρα;

Στην κακία, αν απαντήσεις με κακία γίνεσαι ίδιος. Απλά πράγματα σου λέω, τα ξέρεις, αλλά τα ξεχνάς.

Ζητάς να σταματήσουν οι σφαγές των δελφινιών και των φαλαινών [και σοφά κάνεις], οι σφαγές των  ζώων που προορίζονται για τροφή, να καταδικαστεί ο ηλίθιος που φωτογραφιζόταν με το σκοτωμένο λιοντάρι, να τιμωρηθεί ο κάθε ψυχάκιας βιαστής, σαδιστής, εγκληματίας και εδώ σιωπάς. 

Προτού αποφασίσει ο Άρειος Πάγος, που όπως φαίνεται καμιά αρμοδιότητα δεν θα έχουν Υπουργός Εξωτερικών και λοιποί αρμόδιοι, αν γινόταν ένα δημοψήφισμα, τι θα αποφάσιζε ο λαός που καυχιέται για τους προγόνους του; Θέλετε να ρωτήσετε; Θέλετε να εκδοθούν οι οκτώ πραξικοπηματίες; Δεν θα ήθελες να σε ρωτήσουν; Γιατί δεν το ζητάς;

Καλά… μην ζορίζεσαι… συνέχισε να ασχολείσαι με τον χιονισμένο τοπίο. Είναι ανώδυνο.

Μόνο που την ιστορία σου δεν την γράφεις εσύ, αλλά άλλοι. Και δεν θα πάρεις είδηση ό,τι επικίνδυνο παίζεται μπρος στα μάτια σου. 

Αυτά. 

Ξανά, καλή χρονιά!

 

nousias_h_630_450.jpg

 

Υγ: Στο βίντεο που ακολουθεί ο Τάσος Νούσιας μιλά στην πρώτη εκπομπή για το 2017 στον ραδιόφωνο “Παλμός 99.5”. Αφορμή για τη ραδιοφωνική συζήτηση υπήρξε η ταινία “Η Ρόζα της Σμύρνης” και αιτία η πολυσχιδής προσωπικότητα του εκλεκτού ηθοποιού Τάσου Νούσια. Στο 9ο λεπτό θα ακούσετε το απόσπασμα για τους Ικέτες και πώς ο ίδιος έζησε το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο καθρέπτης, της Τζίνας Δαβιλά  
Εχεμύθεια, το κλειδί του Ιουνίου, της Τζίνας Δαβιλά
Ένας Μάρτης Μνήμης, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.