Ανοιχτή πόρτα

Ο νεκρός ως μοχλός, του Χρήστου Χωμενίδη

11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Spread the love

11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 * Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας 

 

 

 

 

13096541645_a656a37de8_h.jpg

 

 


Στις 18 Οκτωβρίου απεβίωσε ο πατέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το γεγονός πέρασε στα ψιλά – λογικό – ο εκλιπών δεν αποτελούσε δημόσιο πρόσωπο. Εκείνος ωστόσο, μαζί με την κάποτε σύζυγό του, υπέστησαν όχι μονάχα το χειρότερο πλήγμα που μπορεί να σε βρει στον κόσμο, να πεθάνει το παιδί σου, μα έζησαν και τα όσα επακολούθησαν ως έναν απίθανο, ένα φρικαλέο παραλογισμό.

Στο πεζοδρόμιο της οδού Τζαβέλλα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ένας έφηβος έχασε εκτός από τη ζωή και την προσωπικότητά του. Έπαψε να είναι ο Αλέξανδρος για τους γονείς, ο Γκρέγκορυ για τους φίλους του, ο οποίος έπαιζε, διάβαζε, ερωτευόταν έτσι ή αλλιώς, που τον συνάρπαζε αυτό ή εκείνο, που είχε το τάδε χάρισμα και τη δείνα αδυναμία. Όλα του τα χαρακτηριστικά σβήστηκαν ακαριαία. Δεν ήταν πλέον παρά το δεκαεξάχρονο θύμα της αστυνομικής βίας. (Ή κατά τους υπερασπιστές των δολοφόνων του ο έκνομος αλητάμπουρας…) Ακόμα και το όνομα τού άλλαξαν, ώστε να φτιάξουν σύνθημα: “Κι αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη!” Αλέξη δεν τον είχε προσφωνήσει ποτέ κανείς.

Να σε μετατρέπουν με τον θάνατό σου σε εργαλείο, μοχλό, έναυσμα κι άλλοθι, υπάρχει τίποτα πιό ασεβές; Να πατάνε επάνω σου για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες είτε για να εκτονώσουν το μένος τους. Να καίνε, να σπάνε “στη μνήμη σου” ή να οργανώνουν λαμπρές γιορτές και παρελάσεις άνθρωποι που ποσώς ενδιαφέρονται για το ποιός στα αλήθεια ήσουν…

“Τι συγκινητικό τραγούδι το “Ο Μπελογιάννης Ζει”…” είπα κάποτε στην Έλλη Παππά. “Δεν το αντέχω!” εξερράγη εκείνη. “Ούτε ο Νίκος θα το άντεχε! Χρειάζονταν έναν μάρτυρα, ένα τοτέμ, για να εμπνέει τα πλήθη. Τον έστειλαν όλοι μαζί στο εκτελεστικό απόσπασμα και στη συνέχεια τον παρέστησαν όπως τους βόλευε, τον ύμνησαν και τον ζωγράφισαν με τα κιτς χρώματα τους… Και δεν εννοώ βέβαια το σκίτσο του Πικάσο…”

Αμέτρητοι οι νεκροί-μοχλοί, αναρίθμητες οι παραχαράξεις και οι αποσιωπήσεις.

Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να αρθρωθεί δημόσια η αλήθεια για τον Λόρκα: πως οι φασίστες δεν τον σκότωσαν τόσο για τις πολιτικές ιδέες όσο για τον ερωτικό του προσανατολισμό. Ακόμα αιωρείται η υποψία πως ο λαοφιλέστερος κομμουνιστής ηγέτης στην προπολεμική Σοβιετική Ένωση, ο Σεργκέι Κίροφ, δολοφονήθηκε με την ανοχή ή και την εντολή του ίδιου του Στάλιν, που στη συνέχεια τον θρήνησε γοερά, έδωσε το όνομά του στα περίφημα μπαλέτα και τον μεταχειρίστηκε ως αφορμή για να εξοντώσει όλους του τούς εσωκομματικούς αντίπαλους στις δίκες της Μόσχας.

Για να μην θυμηθούμε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος κατακρυμνίστηκε από τον βράχο της Ακρόπολης από εντολοδόχους της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης, για να κερδίσει στη συνέχεια θέση λαμπρή στο πάνθεον των ηρώων του 1821. Ποιός ήταν στα αλήθεια ο Δυσσέας; Το λιοντάρι της Γραβιάς; Εκείνος που έκανε “καπάκια” με τους Τούρκους; Ή μήπως το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αρκεί να έχεις το θάρρος να αντιμετωπίζεις την Ιστορία κατάματα;

Το έχουμε καταλάβει από τα παιδικά μας σχεδόν χρόνια ότι η φράση του Διονύσιου Σολωμού “Το Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές” αποτελεί ευχή που ουδέποτε ευοδώθηκε. Μακάρι ωστόσο να έμπαινε ένας φραγμός στην κακοποίηση τουλάχιστον των νεκρών.

“Πώς;” θα μού πείτε. “Αφού άμα πεθάνει κάποιος, δεν είναι πλέον κύριος ούτε του εαυτού του.” Ας διατηρούσαν κάποια κυριότητα – ας γίνονταν φύλακες της μνήμης του και της προσωπικότητάς του οι δικοί του άνθρωποι. Όσοι τον ήξεραν. Όσοι τον αγαπούσαν.-

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Δημοσιεύεται και στα ΝΕΑ.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Αλέξανδρος Μπέμπης
”Μεροδούλι μεροφάι στιχουργική”…Διονύσης Σαββόπουλος, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Τραμπ!…Αδίστακτος και… “Άνθρωπος” ! Trump…ruthless and “human”!, του Γιώργου Σαράφογλου
Για τη μέρα των Ευχαριστιών, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.