Ανοιχτή πόρτα

Ούτε ταλέντο, ούτε παιδεία, του Μάνου Στεφανίδη

Μάνος Στεφανίδης
Spread the love

Μάνος Στεφανίδης

 

* Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης
και Αναπληρωτής Καθηγητής
στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  

 

 

 

14199317_293816484307711_5650941627775772795_n.jpg

 

 

 


Όπου ταλέντο είναι το ταλέντο, παιδεία όμως σημαίνει την σε βάθος και σε πλάτος καλλιέργεια. Μετρήστε τώρα ονόματα και συγκρίνετε το τότε και το τώρα :

– Μητρόπουλος, Κάλας, Παξινού, Κακογιάννης, Κούνδουρος, Τσαρούχης, Κουν, Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος , Ελύτης, Μινωτής, Μιλλιέξ, Σεφέρης, Τσίρκας, Γκίκας, Μόραλης, Ξενάκηδες, Τάκις, Ιόλας, Μίκης, Σεβαστίκογλου, Ρίτσος, Σβορώνος, Ζέη, Κουνέλλης, Μπαχαριάν, Μποστ, Τσιτσάνης, Διαμαντόπουλος, Τζαβέλας, Χορν, Λαμπέτη, Βασίλης Φωτόπουλος, Κανιάρης, Πουλαντζάς, Χρήστου, Ταχτσής, Μαργαρίτα Καραπάνου, Χατζιδάκις κλπ στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του ’60. Άλλοι ήσαν στην κορύφωση τους κι άλλοι μόλις ξεκινούσαν. Λάμψη, ταλέντο, ιδιοφυΐα, όραμα και μια Ελλάδα να ζει την μικρή της πολιτιστική αναγέννηση την όποια θα διαλύσει δραματικά το κιτς της Χούντας.

 

Η σύγκριση με το σήμερα ζοφερή και σε επίπεδο πνευματικής και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Ούτε ταλέντο ούτε παιδεία.

Σκέφτομαι πάντως ότι σωστά μεν ψέγουμε τον αιώνιο φοιτητή Φίλη και τον ημιμαθή πρωθυπουργό του με τα αλαμπουρνέζικα αγγλικά του. Όμως οι εξίσου άθλιοι προκάτοχοι του, ο Κωστάκης, ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης αν και έχουν τελειώσει κολέγια (του Αθηνών συμπεριλαμβανομένου) , Χάρβαρντ, Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς, Ταφτ, Άμερστ Κόλιτζ κλπ δηλαδή τα κορυφαία πανεπιστήμια Ευρώπης και ΗΠΑ, έβλαψαν την Συρίαν, δηλαδή τη πατρίδα, το ίδιο και χειρότερα. Τα αποτελέσματα των πολυδιαφημισμένων σπουδών τους τα γνωρίσαμε δραματικά στο πετσί μας το ίδιο. Πεταμένα λεφτά!

Σημειωτέον ότι και οι τρεις προαναφερθέντες, εκτός από πρωθυπουργοί, διετέλεσαν επί μακρόν και υπουργάρες Παιδείας και Πολιτισμού. Χωρίς ταλέντο,φευ, χωρίς έμπνευση, χωρίς παιδεία.

Γιαυτό σας λέω : Φίλης και ξερό ψωμί. Τουλάχιστον αυτός δεν έχασε το χρόνο του ούτε έφαγε τα λεφτά του μπαμπά του σε άχρηστα διπλώματα και μεταπτυχιακά. Μπήκε νωρίς στον κομματικό σωλήνα και…πρόκοψε. Άντε βρε και λέκτορας!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σταύρος Θεοδωράκης: “Αφού θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς, ας πράξουμε αλλιώς”. Μήνυμα για το 2019!
Χωρίς λόγια…, του Μάνου Στεφανίδη
Μ. Γλυνός από την Αντίπαρο: Επιτυχημένη είναι η περιφερειακή αρχή που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.