Το σχόλιο της ημέρας

Θέλεις παράσταση; Με δικά σου έξοδα, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Κωστής Α. Μακρής

 

 

 

 

katebainei-i-parastasi-tou-ethnikou-isorropia-tou-nash.jpg

 

 

– Ουδείς εκών κακός.

– Συμφωνώ και επαυξάνω… Αλλά δεν θα τον βάλω και στο σπίτι μου. Δεν θα πληρώσω και την παράστασή του… Δεν θα τον υμνήσω. Δεν θα διαστρέψω την ερμηνεία του κακού μετατρέποντάς την σε δικαίωση της κακίας και του εγκλήματος. Και ο Χίτλερ είχε ένα όραμα για ανθρώπους. Για μια μικρή μερίδα ανθρώπων όμως, όχι για όλους. Δεν χωρούσαν οι Εβραίοι στο όραμά του. Ούτε οι Τσιγγάνοι, ούτε οι γκέι, ούτε όσοι είχαν κάποιας μορφής αναπηρία και πολλοί άλλοι. Και όποιος δεν χωρούσε στο όραμα του Χίτλερ, τον έτρωγε ο κακός ο Ναζι-άρης Οραματιστής, ο “μη εκών κακός”. Κι αν δεν ήταν εκών κακός ο κακός ο Ναζι-άρης ο Οραματιστής, εγώ σήμερα θα αντισταθώ σε όποιον θελήσει να μου ξαναπροβάλλει το “Ανθρωπιστικό” του όραμα. Κι ας μην είναι ΝεοΝαζι-άρης. Ας είναι και Νεο-Σταλινικός ή Νεο-Ανόητος ή οτιδήποτε άλλο Νεο-Ηλίθιο, που αρνείται τον διάλογο και όλα αυτά που κάνουν μερικούς ανθρώπους εκόντες καλούς.

Γιατί εγώ με αυτούς θέλω να είμαι και μ’ αυτούς να κάνω παρέα. Με τους “εκόντες καλούς” που έχουν μεγάλο μυαλό, μεγάλες αγκαλιές και μεγάλες αγάπες.

Και τους “μη εκόντες κακούς” –καλά να είναι οι άνθρωποι– αλλά δεν τους θέλω μέσα στο σπίτι μου.

Και για να μη μου προσάψει καμιά ή κανένας οποιαδήποτε μομφή λογοκρισίας, δηλώνω ότι όποιος θέλει ας υπερασπιστεί τον οποιονδήποτε “μη εκόντα κακό”. Αλλά με δικά του έξοδα. Αυτά τουλάχιστον μην τα φορτώσει –εμμέσως ή αμέσως– σε εμένα. Προτιμώ να ξοδεύω σε ωραία βιβλία για παιδιά. Όπως εγώ το εννοώ το “ωραία”.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

Η Πληροφορία:

Κόπηκε η παράσταση «Ισορροπία του Nash» η οποία βασιζόταν στο βιβλίο του καταδικασμένου για τρομοκρατία και συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού με απόφαση του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση σταματά τέσσερις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του κύκλου της και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, η παράσταση ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση

 

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει. Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

 

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου»

 

SHARE
RELATED POSTS
Αστυνομοφρουρούμενο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, του Δημήτρη Κατσούλα
Μάνος Στεφανίδης
Ικονίου και Κωνείου, του Μάνου Στεφανίδη
Το σχόλιο της ημέρας: “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΟΣ…”, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.