Πρόσωπα - Αφιερώματα

Η γυναίκα που ερωτεύτηκε ο Μπουτάρης, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love
 
 
Την Αθηνά, σύζυγο Μπουτάρη, δεν τη γνώριζα. Υποθέτω, όμως, πως θα ήταν αντάξια της πενηντάχρονης αγάπης που της είχε ο Μπουτάρης. Θαυμάζω τον Γιάννη Μπουτάρη για τη γενναιότητά του, την ντομπροσύνη του και τον δυναμισμό του. Ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει έστω και ένα μανταλάκι είναι πρόσωπο σεβάσμιο. Όταν μάλιστα διατηρεί την απλότητά του και τον σεβασμό του στον συνάνθρωπο, είναι διπλά σεβάσμιος.
 
Η Γκαμπριέλα Σάινερ είναι η γυναίκα που ερωτεύτηκε ο Μπουτάρης, όπως φαίνεται. Τι εστί Γκαμπριέλα; Πρώην χορεύτρια, βιεννέζικης καταγωγής, με γνώση της ελληνικής γλώσσας που πολλές Ελληνίδες θα ζήλευαν. Ίδρυσε τη ΜΚΟ Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών με έδρα τον Άγιο Γερμενό και άρχισε να δημιουργεί ένα νέο σκηνικό για τον τόπο αυτό αξιοποιώντας την καριέρα της στο θέατρο, την οποία σταμάτησε μετά από ατύχημα. Διαβάστε τι είπε μιλώντας στο TEDx Academy: «Έμαθα την ελληνική γλώσσα. Νιώθω για πρώτη φορά στη ζωή μου ότι μπορώ να εκφραστώ συναισθηματικά, επαγγελματικά, πνευματικά».
 
Τόσο απλά δοσμένη η αλήθεια για την ουσία της ελληνικής γλώσσας από μια γυναίκα που δεν έχει ελληνικές ρίζες και δεν μεγάλωσε στην Ελλάδα. Τη γνώρισε και την εκτίμησε, γιατί της έμαθε να εκφράζεται. Μπορεί ο έρωτας να την έκανε να αγαπήσει τη γλώσσα εκ των υστέρων, αλλά αυτά συμβαίνουν στα κοριτσόπουλα που ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται από την επιφάνεια. Η Γκαμπριέλα δεν είναι πιτσιρίκα και δεν φαίνεται γυναίκα της σειράς. Είναι μια καλοβαλμένη κυρία που διαθέτει τη γοητεία των 50 και όπως φαίνεται και τη γοητεία του μυαλού που την κάνει ερωτεύσιμη. Μα και καλοβαλμένη να μην ήταν, θα ήταν και πάλι ερωτεύσιμη, γιατί είναι ενδιαφέρουσα. Η σκέψη μας, η νοοτροπία μας, το τι κουβαλάμε ως άνθρωποι, το φανερώνει το πρόσωπό μας. Η Γκαμπριέλα είναι γοητευτική, χωρίς τα τραβήγματα του μπότοξ (πώς λένε οι Κινέζοι; Στα 50 έχεις το πρόσωπο που σου αξίζει!), χωρίς τους παλιμπαιδισμούς και τα ξέκωλα των μπουζουξούδων, χωρίς την ανασφάλεια του χρόνου που, καθώς περνά, κάνει το άτομο παθητικό. Δείχνει δυναμική, χωρίς να ξεχνά να είναι θηλυκή. Είπαμε… είμαι οπαδός του κόβεις φάτσα, βγάζεις συμπέρασμα.
 
Τελικά, αυτές τις γυναίκες ερωτεύονται οι ωραίοι άνδρες. Τον δύσκολο συνδυασμό του δυναμισμού, της θηλυκότητας, της οξύνοιας, της δημιουργικότητας, του χιούμορ, της τρυφερότητας και της τόλμης. Στην πραγματικότητα και οι άλλοι, οι μη ωραίοι, τις ίδιες ερωτεύονται, αλλά δεν τις αντέχουν για πολύ. Γιατί για να αντέξεις μια γυναίκα με αυτά τα καλούδια -που είναι και κάπως σπάνιος ο συνδυασμός- είναι απαραίτητο ο ίδιος ο άνδρας να πατά σταθερά στα πόδια του. Να είναι επίσης, δυναμικός, τρυφερός, έξυπνος, δημιουργικός, στοργικός, τολμηρός και να μιλά με θάρρος για τις αδυναμίες του. Να δείχνει τον εαυτό του, όπως πράγματι είναι και όχι όπως τον συμφέρει για να εντυπωσιάσει.
 
Για ξαναδές γύρω σου… πόσους τέτοιους συναντάς! Όχι όμορφους απαραίτητα, αλλά ωραίους. Και συχνά και μοιραίους. Μόνο που οι ίδιοι δεν χαρακτηρίζουν ποτέ έτσι τους εαυτούς τους. Απλώς αγαπούν την ζωή. Και τη ζουν. Χωρίς να αγωνιούν, ούτε για τις ρυτίδες, ούτε για τα λευκά τους μαλλιά. Ούτε καν για το αν χάσουν αυτά τα μαλλιά. Ξέρουν πως στα 50 έχουν το πρόσωπο που τους αξίζει. Και όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο αγαπούν αυτό το πρόσωπο. Είναι σπουδαίο να είναι δικό σου το δέρμα σου. Και να το χαρίζεις σε όποια κάτω από τις ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά, βλέπει την ουσία. Την αλήθεια σου. Άλλωστε, όσο περισσότερο ανοίγει το μυαλό, τόσο βαθαίνει η ύπαρξη. Ξέρεις… αυτήν που ερωτεύονται οι ωραίοι και οι ωραίες.
 
 


επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com

SHARE
RELATED POSTS
Μήπως εμείς την οδηγούμε στην αυτοκτονία;, του Κώστα Σκανδαλίδη
Ειρήνη Τόλιου, η εξοχότατη Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους [Δωδ/σου], σε 42 ερωτήσεις
Ο Έλληνας Φιλόσοφος του Κόσμου, του Ηλία Καραβόλια 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.