Υγεία

Οι γιορτές ωφελούν την υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Κάθε τι που μας βγάζει από τη ρουτίνα και μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των «ορμονών της χαράς». Η καλή ψυχολογία αποτελεί το σημαντικότερο όπλο απέναντι σε κάθε ασθένεια καθώς το ακμαίο ηθικό του ασθενούς συντελεί στην ταχεία ανάρρωση του.

Ας αφεθούμε λοιπόν στη μαγεία των γιορτών και ας επιστρέψουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει, να αποδιώξει τις αρνητικές σκέψεις και να απολαύσει τη χαρά που του δίνει η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Οι υψηλές προσδοκίες για τις μέρες αυτές είναι μία συνηθισμένη παγίδα του καταναλωτικού τρόπου ζωής των τελευταίων δεκαετιών. Αν εξαρτήσουμε την καλή μας διάθεση από υλικά αγαθά τότε κινδυνεύουμε από αισθήματα ματαίωσης που βλάπτουν την λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού μας συστήματος. Αντίθετα, αν διαθέσουμε προσοχή και ποιοτικό χρόνο στους ανθρώπους μας, θα αισθανθούμε πολύ καλύτερα καθώς θα δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να αισθανθεί χρήσιμος και έτσι θα αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας. Όσο πιο κοινωνικοποιημένοι είναι οι άνθρωποι τόσο πιο υγιής είναι ο εγκέφαλος τους, όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές έρευνες. Την αυτοεκτίμηση μας ενισχύουν επίσης οι καλές πράξεις και η εθελοντική προσφορά που συνοδοιπορούν με το κλίμα των ημερών αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου μας και την υπόλοιπη χρονιά. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η προσφορά δώρων αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής, πολύ περισσότερο αν τα δώρα αυτά είναι χειροποίητα και αφιερώσουμε χρόνο είτε για την κατασκευή είτε για την επιλογή τους. Επιπρόσθετα, η διαδικασία των αγορών και της προετοιμασίας του γιορτινού τραπεζιού, μας θέτει σε μεγαλύτερη κίνηση απομακρύνοντας μας από τον καταστροφικό για την υγεία μας… καναπέ. Ακόμη και μία βόλτα στην αγορά, βοηθά να κάψουμε θερμίδες και να διώξουμε το άγχος καθώς η σκέψη μας δραπετεύει απ’ όσα μας απασχολούν. Οι γιορτές δίνουν την ευκαιρία για χαρά και διασκέδαση με τη μουσική να πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες. Η επίδραση ορισμένων ειδών μουσικής είναι ευεργετική καθώς ελαττώνει στο αίμα τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης και της ACTH ενώ μεταβάλλονται και τα επίπεδα των ενδορφινών. Μουσική και τραγούδι χαρίζουν χρόνια ζωής καθώς με το τραγούδι αναπνέουμε τόσο βαθιά όπως όταν ασκούμαστε εντατικά, οπότε εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο και μειώνεται η μυϊκή ένταση.

Μία εξαιρετική άσκηση για τους πνεύμονες είναι το γέλιο. Το δυνατό γέλιο όχι μόνο είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά αποτελεί και ήπιας μορφής αεροβική άσκηση με προφανή οφέλη.

Η έκφραση των συναισθημάτων μας αποτελεί την καλύτερη συνταγή για ψυχική υγεία και οι γιορτές μας δίνουν την αφορμή και το χρόνο για να βρεθούμε πιο κοντά με όσους αγαπάμε, να τους ακούσουμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Η αγάπη που εισπράττουμε και δίνουμε αντίστοιχα, μειώνει την πίεση και τον πόνο ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυροποιώντας τον αυτοσεβασμό μας. Οι οικογενειακές παραδόσεις εξάλλου δημιουργούν ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς και… ωφελούν στην καρδιά όπως επίσης και η προσευχή και η πίστη γενικότερα. Και αν η διάθεση μας δεν είναι η καλύτερη ας την βελτιώσουμε με μία βόλτα στη γειτονιά, με ωραία μουσική ή γιατί όχι και με χορό που εκτονώνει. Εφόσον όλα τα παραπάνω σας έφτιαξαν τη διάθεση δεν έχετε παρά να τα υιοθετήσετε και την υπόλοιπη χρονιά!


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θ’ αντιμετωπίσω τον πονόλαιμο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Σαλάτες: η υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς προστατεύσουμε τα παιδιά από τις ουρολοιμώξεις;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.