Ανοιχτή πόρτα

“Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη”: πού βγάζω το καπέλο;

Spread the love

Η πρώτη των πρώτων των φετινών πανελλαδικών αποφάσισε να πάει στην Γερμανία. Της δίνουν υποτροφία. Τι θλιβερό να τοποθετούμε τις ζωές, την χαρά μας, την ευτυχία μας σε πρωτιές. Μακάρι η πρωτιά να είναι και σε άλλα επίπεδα, πιο ανθρώπινα.

Ο πρώτος των πρώτων στα κέρδη των επιχειρήσεών του αγχώνεται για να διατηρήσει χρήμα και πρωτιά. Βγάζουν χρήματα, βγάζουν αριστεία, βγάζουν πρωτιές, διακρίσεις και βραβεία και μεθούν από την έπαρση σαν πλουμιστά παγόνια.


Βγάζουν το λάδι στον εαυτό τους για να διατηρήσουν μια υψηλή θέση ή να την κατακτήσουν. Αλήθεια, για να πείσουν ποιον;


Βγάζουν πολλές και μουράτες γκόμενες, βγάζουν τα αυτοκίνητα θωρηκτά, βγάζουν κτήρια και ντουβάρια στην γυροβολιά για να τους βγάλεις μια γλώσσα να και να τους γλείψεις. Έτσι μετρούν τον κόσμο. Με το κεφάλι σκυμμένο και την γλώσσα εξέχουσα για να γλείφει κάτι ή κάποιον…

Βγάζουν μια γλώσσα μεγαλύτερη και από ουρανοξύστη για να σε προσβάλλουν στην πρώτη ευκαιρία, αν σε δουν συγκροτημένο, ήρεμο, υποψιασμένο, μη χάπατο. Τους ενοχλείς, γιατί χωρίς να παλεύεις για την πρωτιά, χωρίς να ζεις με όρους κομπλεξισμού και αρρωστημένης αυτοεπιβεβαίωσης, τελικά είσαι καλύτερος, γαληνότερος, σιγουρότερος για σένα. Αυτό το μυρίζονται όπως τα βρωμερά ποντίκια το τυρί. Και ορμούν σαν αρουραίοι για να σου φάνε τ’αυτιά.

Μπορεί να βγάζουν, όσα σου έγραψα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Εσύ, όμως , και οι του σιναφιού σου, που μετράς την ζωή με όρους αυτοσεβασμού, αυτοπειθαρχίας και καθαρής ματιάς, δεν τους βγάζεις το καπέλο. Και συ και οι όμοιοί σου. Οι λίγοι και οι ωραίοι. Και αυτό είναι η πιο μεγάλη ήττα τους: στην παλάντζα το δικό σου ειδικός βάρος είναι ασύλληπτα τεράστιο, γιατί σε σένα βγάζουν το καπέλο. Στους άλλους, γυρίζουν την πλάτη.


Μην μασάς από τα χάπατα. Εσύ δεν καταπίνεις αμάσητες μπουκιές. Σκέπτεσαι. Ζυμώνεσαι με το πρόβλημα, το προσπερνάς. Είσαι ήδη νικητής, κι ας μην σε στέφει η ανόητη κοινωνία με πρωτιές. Είσαι έξω από την ασφάλειά της. Γι’αυτό και μόνο σου βγάζω το καπέλο.επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com

SHARE
RELATED POSTS
Ο Α/ΓΕΣ κος Καμπάς θυμήθηκε ότι υπάρχει και το Σύμπλεγμα της Στρογγύλης-Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
july.jpg
Τα ρήματα, της Τζούλυς Γιαννοπούλου
Θεοφάνεια: Το Φως εντός και εκτός μας, του Δημήτρη Ι. Μπρούχου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.