Κτηνιατρική/Φιλοζωΐα

Υιοθεσία αδέσποτου ζώου: γιατί & πώς

Spread the love

 

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο από ένα φιλοζωικό σωματείο ή ένα καταφύγιο αδέσποτων σημαίνει στην κυριολεξία ότι σώζεις μία ζωή.

Τα ζώα που βρίσκονται σε καταφύγια αναζητούν ιδιαίτερα την αγάπη και την προστασία ενός ανθρώπου ώστε να νοιώσουν κατοικίδια και όταν επιλέξετε να υιοθετήσετε κάποιο αδέσποτο ζώο βοηθάτε την φιλοζωική οργάνωση να μπορεί να αναλάβει και άλλο ζώο από το δρόμο.

Επιλέγοντας να υιοθετήσει κανείς ένα ζώο του προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να έχει ένα σπίτι, να έχει επιτέλους τη δική του οικογένεια και να μη ζει έγκλειστο σε ένα ψυχρό κλουβί αφού δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα παιχνιδιού και κοινωνικοποίησης στα καταφύγια με τα εκατοντάδες ζώα που φιλοξενούνται.

Αν διστάζετε για το πώς ένα σκυλί ή μία γάτα ‘’από το δρόμο’’ θα μάθει να ζει στο σπίτι σας, οι εθελοντές είναι έτοιμοι να σας προσφέρουν συμβουλές για την προσαρμογή του ζώου και την σωστή συμβίωση μαζί του, αφού γνωρίζουν ήδη τον χαρακτήρα του, τις συνήθειές του, τις προτιμήσεις του. Οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει ήδη ένα αδέσποτο ζώο μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι τα ζώα προσαρμόζονται πλήρως στον τρόπο ζωής της οικογένειας αφού πάνω απ’ όλα αναζητούν την αγάπη: να τους την προσφέρουν αλλά και να την προσφέρουν τα ίδια.

Στα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας ζώου συμπεριλαμβάνεται και το ότι δεν πληρώνετε για να αγοράσετε μία ζωντανή ψυχή. Με την υιοθεσία ζώου επιλέγετε συνειδητά να μην στηρίξετε ένα πιθανώς ανήθικο εμπόριο, αγοράζοντας ένα κουτάβι με αβέβαιη προέλευση ή το αποτέλεσμα μίας γέννας της πίσω αυλής όπου δηλαδή οι γονείς κρατούνται σε άθλιες συνθήκες. Τα περισσότερα από τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγια είναι υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα ενώ εσείς επωμίζεστε μόνο το κόστος του microchip, της ηλεκτρονικής ταυτότητας –υποχρεωτική από τη νομοθεσία- και των αξεσουάρ που θα χρειαστείτε για την σίτιση, την βόλτα, το παιχνίδι και τον ύπνο του.

Ακόμη, τα αδέσποτα ημίαιμα ζώα είναι μοναδικής εμφάνισης αφού δεν θα βρείτε εύκολα άλλο να μοιάζει με το δικό σας καθώς δεν ακολουθούν το πρότυπο κάποιας ράτσας ενώ η γενική ομολογία είναι ότι τα ζώα αυτά είναι γερά και υγιή και στην πλειοψηφία τους ο χαρακτήρας τους πιστός, καλός και γλυκός αφού θυμούνται τις κακουχίες που έχουν περάσει και σας ευγνωμονούν όταν τα σώζετε και νιώθουν πλέον μέλη μίας οικογένειας.

Αν λοιπόν έχετε σκεφτεί ότι έχετε το χώρο και το χρόνο για ένα ζώο, αναζητήστε στις φιλοζωικές οργανώσεις τα διαθέσιμα ζώα προς υιοθεσία. Δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά αντίθετα καλή, ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα. Επισκεφθείτε το χώρο όπου φιλοξενούνται τα ζώα, περάστε χρόνο μαζί τους, δείτε με ποιο ζώο κάνετε καλύτερη ‘’παρέα’’ και μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις για να μάθετε ό,τι σας απασχολεί.

Η υιοθεσία αποτελεί μία ανιδιοτελή πράξη που θα σας γεμίσει ευτυχία και θα κάνει το ζωάκι χαρούμενο ενώ με τον καιρό θα δείτε ότι το ζώο θα σας χαρίσει απλόχερα αγάπη & αφοσίωση. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μετανιώσετε ποτέ για την απόκτησή του.

SHARE
RELATED POSTS
CLOSE.jpg
Γκλέν Γκλόουζ: η “κυνηγός” των σκύλων της Δαλματίας, προστάτιδα των Πανθήρων της Υφηλίου
Στην Εφορία το πρόστιμο που επέβαλλε το δικαστήριο για την κακοποίηση 9 σκύλων!
Ο Άσπρος ζητά νέο σπίτι!, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.