Υγεία

Πού οφείλεται η τριχόπτωση;, τη Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η τριχόπτωση που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες, προκαλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και από παθολογικούς παράγοντες! Στην τριχόπτωση χάνουμε καθημερινά περισσότερες από 50 τρίχες. Κάθε τρίχα έχει κύκλο ζωής που για τις γυναίκες διαρκεί έως και 4 χρόνια ενώ για τους άνδρες περίπου δύο χρόνια. Υπάρχουν περίοδοι όπως το φθινόπωρο που σημειώνεται εποχιακή τριχόπτωση, η οποία διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, χωρίς να σηματοδοτεί κάτι ανησυχητικό.

Ο χρόνος που περνά αδυνατίζει την τρίχα ενώ και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες συγκαταλέγονται ακόμη το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, κατά της χοληστερίνης, για τη ρύθμιση πίεσης, διουρητικά, αντιθρομβωτικά και άλλα), ο διαβήτης, δερματικές παθήσεις (π.χ δερματίτιδα, έκζεμα), μολύνσεις, λοιμώξεις, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, η ατμοσφαιρική μόλυνση αλλά και το μολυσμένο νερό. Τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσουν και αναιμία, υψηλός πυρετός, χρόνιες ασθένειες, χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολίες αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές προκαλεί τριχόπτωση καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα.

Η γυναικεία τριχόπτωση σχετίζεται επιπρόσθετα με τους παρακάτω παράγοντες:

· Ορμονικές διαταραχές

· Επιλόχεια περίοδος. Η τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά την γέννα. Γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν σίδηρο, δυναμώνουν την τρίχα τους ενώ όταν τον σταματούν παρατηρούν βλαπτικά αποτελέσματα στο τριχωτό της κεφαλής τους.

· Εμμηνόπαυση . Βιταμίνες του εμπορίου μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά.

· Κατάθλιψη

· Έλλειψη σιδήρου

· Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός)

· Υπερκόπωση

· Έλλειψη ύπνου.Η φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένες με την τριχόπτωση και την ποιότητα της τρίχας, που όταν υπάρχει πρόβλημα σπάει εύκολα, ξηραίνεται, χάνει τη λάμψη της ή δημιουργείται πιτυρίδα.

· Βαφές, ντεκαπάζ, δυνατό βούρτσισμα και συχνό ίσιωμα με το πιστολάκι.

· Αντισυλληπτικά φάρμακα. Όταν τα ξεκινάμε και όταν τα διακόπτουμε απότομα.

· Παθήσεις του τριχωτού

· Ξηροδερμία

· Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

· Αυστηρές δίαιτες

Η αραίωση στο κεφάλι είναι διαφόρων βαθμών και ανάλογα με το μέγεθος της ονομάζεται αλωπεκία. Η Ανδρογενετική Αλωπεκία ή αλλιώς φαλάκρα, εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες , 20 έως 50 ετών. Σταδιακά δημιουργεί διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στη γραμμή πάνω από τα φρύδια, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Κυρίως εμφανίζεται σε άνδρες, εξαιτίας της επίδρασης των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών. Στη Γυροειδή Αλωπεκία η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις έκτασης 1 έως 5 εκατοστών. Το δέρμα μένει χωρίς τρίχες, στο κεφάλι αλλά και σε διάφορα σημεία του σώματος. Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωση έχουν χρησιμοποιηθεί φάρμακα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, που συνιστώνται για την ανδρογενετική αλωπεκία. Τέλος, η θεραπεία με αντι-ανδρογόνα επιβραδύνει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Παντζάρια: αντιοξειδωτικά και θαυματουργά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Παιδοχειρουργική: θεραπεύοντας τα παιδιά, του Δρ Παναγιώτη Πετρόπουλου
Προστατευθείτε από την υποθερμία!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.