Πόρτα στη Ψυχολογία

Ψυχοσωματικά συμπτώματα, του Ιωάννη Χουρδά

Spread the love

Γιάννης Χουρδάς

Ψυχοσωματικά, ονομάζονται τα σωματικά συμπτώματα που δεν ορίζονται από κάποια οργανική ή παθολογική αιτία. Είναι συμπτώματα που μπορούν να απασχολήσουν το καρδιοαγγειακό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, την σεξουαλική λειτουργία, τις διατροφικές συμπεριφορές, το ενδοκρινολογικό, νευρικό, αναπνευστικό σύστημα ή να παρουσιαστούν ως διάφορες δερματολογικές παθήσεις.

Το όργανο στο οποίο εκδηλώνονται, είναι συχνά αυτό στο οποίο το άτομο έχει μια κάποια ευαισθησία. Είναι εκείνο του οποίου χρησιμοποιούμε την λειτουργία ως μεταφορά, για να εκφράσουμε μια υπέρμετρα συναισθηματική φόρτιση.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι υπαρκτές σωματικές διαταραχές και καλό είναι πριν προβούμε στην όποια διάγνωση, να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποια οργανική αιτία.

Γιατί όμως παρουσιάζονται;

Αν υποθέσουμε ότι η ψυχή και το σώμα, αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο σε συνεχή αλληλεπίδραση, τότε η ισορροπία αυτού του συστήματος είναι η βάση της ομαλής λειτουργίας του.

Η όποια συναισθηματική εκκρεμότητα, το όποιο συσσωρευμένο άγχος ή θλίψη, μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία.

Το σώμα αναγκάζεται μπροστά στην ανεκφραστικότητα, να βρει ένα δικό του τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Εξωτερικεύει αυτά που οι σκέψεις προσπαθούν να καταπνίξουν. Εκπέμπει ένα είδος κωδικοποιημένων μηνυμάτων με αποδέκτη τον εαυτό μας, για να θυμίσει πράγματα που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Σκοπός της όποιας θεραπείας λοιπόν, είναι η αποκωδικοποίηση αυτών των μηνυμάτων. Η κατανόηση των αιτιών του προβλήματος είναι η αρχή της ίασης και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας, να εκφράσει από μονός του τον όποιον πόνο, χωρίς να πρέπει να πονέσει το σώμα. Η βελτίωση των σχέσεων μας με ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή μας, η εκπλήρωση εφικτών στόχων, που έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα, η σωματική άσκηση, είναι ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση.
Ας δούμε λοιπόν ολιστικά τον εαυτό μας και ας διεκδικήσουμε με θάρρος την οικειότητα με την ψυχή και το σώμα μας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένα ακόμα Πάσχα, του Θάνου Ασκητή
Η εξομολόγηση, του π. Μάξιμου Παναγιώτου
Πότε σ’έχει για “καβάτζα”…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.