Από το μπλογκ του Βαγγέλη

O Βαγγέλης Παυλίδης θυμάται: Ιούνιος 1480

Spread the loveΠολιορκία της Ρόδου, Ιούνιος 1480. Οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει να πετροβολούν τον πύργο του Αη Νικόλα, στην είσοδο του Μαντρακιού. Βδομάδες τώρα, τεράστιες πέτρινες μπάλες πέφτουν πάνω του σαν τερατώδης χαλαζοθύελλα. Η δυτική πλευρά του πύργου έχει ισοπεδωθεί και οι υπερασπιστές του είναι πια ταμπουρωμένοι πίσω από τα χαλάσματα.

Ξημερώματα της 9 Ιουνίου ένα πλήθος Τούρκικα πλοία κάθε είδους και μεγέθους φορτωμένα στρατό πλησιάζουν τον πύργο. Κάνοντας διαβολεμένο θόρυβο με σάλπιγγες, νταούλια, γιγάντια τύμπανα και αλαλαγμούς και κάτω από τα πυρά του ίδιου του πύργου και των τειχών της πόλης καταφέρνουν να αποβιβάσουν το φορτίο τους στα βράχια του Αη Νικόλα.

Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα και μέχρι τη νύχτα. Η αυγή της 10 Ιουνίου 1480, σαν σήμερα πριν 533 χρόνια, θα βρεί τα βράχια του πύργου και τη γύρω θάλασσα σπαρμένα με πτώματα και μπαϊράκια Τούρκικα. Ο Μέγας Μάγιστρος ντ’ Ωμπουσόν θα πει απλά: “…οι άντρες μας κράτησαν τις θέσεις τους και ο ηττημένος εχθρός αποσύρθηκε…”.
Λένε πως εκείνη την ημέρα 600 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.

Βαγγέλης Παυλίδης
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του  γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
PABLO NERUDA – LA COMPAÑIA FRUTERA INC., του Βαγγέλη Παυλίδη
ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ -JULES VERNE- TO THE MOON AND UNDER THE SEA, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
SIEMENS… “Την μια μονότονην ημέραν άλλη μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί…”, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.