Από το μπλογκ του Βαγγέλη

O Βαγγέλης Παυλίδης θυμάται: Ιούνιος 1480Πολιορκία της Ρόδου, Ιούνιος 1480. Οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει να πετροβολούν τον πύργο του Αη Νικόλα, στην είσοδο του Μαντρακιού. Βδομάδες τώρα, τεράστιες πέτρινες μπάλες πέφτουν πάνω του σαν τερατώδης χαλαζοθύελλα. Η δυτική πλευρά του πύργου έχει ισοπεδωθεί και οι υπερασπιστές του είναι πια ταμπουρωμένοι πίσω από τα χαλάσματα.

Ξημερώματα της 9 Ιουνίου ένα πλήθος Τούρκικα πλοία κάθε είδους και μεγέθους φορτωμένα στρατό πλησιάζουν τον πύργο. Κάνοντας διαβολεμένο θόρυβο με σάλπιγγες, νταούλια, γιγάντια τύμπανα και αλαλαγμούς και κάτω από τα πυρά του ίδιου του πύργου και των τειχών της πόλης καταφέρνουν να αποβιβάσουν το φορτίο τους στα βράχια του Αη Νικόλα.

Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα και μέχρι τη νύχτα. Η αυγή της 10 Ιουνίου 1480, σαν σήμερα πριν 533 χρόνια, θα βρεί τα βράχια του πύργου και τη γύρω θάλασσα σπαρμένα με πτώματα και μπαϊράκια Τούρκικα. Ο Μέγας Μάγιστρος ντ’ Ωμπουσόν θα πει απλά: “…οι άντρες μας κράτησαν τις θέσεις τους και ο ηττημένος εχθρός αποσύρθηκε…”.
Λένε πως εκείνη την ημέρα 600 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.

Βαγγέλης Παυλίδης
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του  γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Συντάξεις, του Βαγγέλη Παυλίδη
Bαγγέλης Παυλίδης: ΕΡΤ και Άννα Φράνκ
Vangelis Pavlidis
Το σομπρέρο κι ο υπόνομος – Sombrero and manhole, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.