Πόρτα - Η Αλεξάνδρα και οι άλλοι

Ζίγκμουντ Φρόυντ: ο άνθρωπος που φυλάσσεται σε μια ελληνική υδρία!, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

 

 

Ένας γνήσιος επιστήμονας

Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856, Φράιμπεργκ στο Μέρεν στην τότε Τσεχοσλοβακία (σημερινό Πρζίμπορ)

Ο Ζίγκι* Ζίγκισμουντ Σλόμο Φρόυντ, γεννήθηκε από Εβραίους γονείς στις 6 Μαίου του 1856, στο Φράιμπεργκ της τότε αυστριακής αυτοκρατορίας, στην Τσεχοσλοβακία. Ο Ήλιος του έδυε στο σταθερό ζώδιο του Ταύρου και ο Ωροσκόπος του στο αδιάφανο ζώδιο του Σκορπιού. Και τα δυο αυτά ζώδια είναι γνωστά για τα έντονα χαρακτηριστικά τους, αλλά και για το έντονο πάθος, την φαντασία και την μυστικοπάθεια. Εξάλλου βρίσκονται «απέναντι» στον αστρολογικό χάρτη, μια προϋπόθεση που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στην πορεία της ζωής. Σαν να συμπληρώνει το ένα το άλλο, το ζενίθ και το ναδίρ μαζί.

Η Σελήνη στους Διδύμους, στον 8ο Οίκο, το σπίτι των οικονομικών, παρέα με τον πλανήτη των καρμικών μαθημάτων, Κρόνο, προμήνυε ανακατατάξεις. Ο πατέρας του, Γιάκομπ, ήταν έμπορος μαλλιού και όταν ο Ζίγκμουντ ήταν 3 ετών η οικογένεια έπρεπε να μετακομίσει στην Λειψία, αφού οι δουλειές δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Μετά από έναν χρόνο μετακόμισαν και πάλι, αυτή την φορά όμως στην αυτοκρατορική Βιέννη, τόπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του.

Σαν χαρακτήρας, ο Ζίγκι, με αυτή την όψη της Σελήνης ασκούσε από μικρός μια σχεδόν «μαγνητική» ακτινοβολία στους γύρω του, κάτι που ανακάλυψε στην πορεία και το χρησιμοποίησε για να βρει τον «προορισμό» του. Με Τετράγωνο του Πλούτωνα με τον Ωροσκόπο του (Σκορπιός) συγκροτούσαν έναν άνθρωπο αρκετά «σκοτεινό», με ερωτική ενέργεια, αδιαφάνεια, απίστευτα συνεσταλμένο και καταπιεσμένο. Ήταν ήδη προικισμἐνος από την φύση του με ένα ιδιαίτερο ένστικτο, έντονα όνειρα, προβλεπτικές και θεραπευτικές ικανότητες. Η σχέση του με τα όνειρα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, μετά την έκδοση του πασίγνωστου βιβλίου του «Η ερμηνεία των ονείρων», με βασικό θέμα την διερεύνηση των ονείρων ως εκπλήρωση μιας επιθυμίας.

Ο «υγρός» πλανήτης Ποσειδώνας στο ζώδιο των Ιχθύων, στον 4ο Οίκο, τον καθιστούσε ακόμη πιο ευαίσθητο σε ότι αφορούσε το σπίτι, τους γονείς, τον θεσμό της οικογένειας. Δυστυχώς δεν διασώζονται πληροφορίες για τα παιδικά του χρόνια, αφού και ο ίδιος δεν τα κατέγραψε πουθενά. Ενστικτωδώς μπορούσε να ερμηνεύσει κάθε όνειρο, κάθε εικόνα και «ονειρευόταν», καθώς χαλάρωνε, μια παλιά καλύβα δίπλα στην θάλασσα…

Ο Κρόνος του όριζε τον βασικό του στόχο: να ξεπεράσει τον φόβο που είχε απέναντι στον θάνατο και να εξελίξει την ψυχική του σταθερότητα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα βασικά χαρακτηριστικά του 8ου Οίκου, το σπίτι της θεμελίωσης και ίδρυσης.

Ο επικοινωνιακός Ερμής και ο απρόβλεπτος Ουρανός έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον 7ο Οίκο, σπίτι της συντροφικότητας. Ο Ερμής στο ζώδιο του Ταύρου του έδωσε την υπομονή που χρειάστηκε στην πορεία για να ακούει τον οποιονδήποτε συνομιλητή του. Είχε αυτή την ανθρώπινη συνείδηση που είναι απαραίτητη, τον έβαζε σε σκέψη καθετί που φέρνει αποτελέσματα και επέμενε σε μια βάσιμη θεωρεία, με την οποία μπορεί και να ασχολούνταν σε ολόκληρη την ζωή του. Το αφηγηματικό του στιλ ήταν άνετο και συναισθηματικό.

Η Αφροδίτη και ο Πλούτωνας βρίσκονταν στον 6ο Οίκο, σπίτι της εργασίας και της υγείας, στον παρορμητικό Κριό. Ο Ζίγκμουντ ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1873. Ο Πλούτωνας, πλανήτης των αποκαλύψεων, στον Κριό του έδινε την δύναμη και το θάρρος να ασχοληθεί με το άγνωστο, το καινούργιο και να μπορέσει με καινοτόμους, σχεδόν επαναστατικούς τρόπους να ξεπεράσει καθετί παλιό και ξεπερασμένο. Σε αυτό βοηθούσε και το Τετράγωνο του Ουρανού με το Μεσουράνημά του στο ζώδιο του Λέοντα, που τον ωθούσε να ξεπερνάει συνεχώς τα όριά του.

Με τέτοιους συνδυασμούς δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ένας γνήσιος επιστήμονας, που θα διερευνούσε σε βάθος ότι έπεφτε στην αντίληψή του. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η «ανακάλυψη» και διαπίστωση του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Ενώ σπούδαζε Ιατρική, παρακολουθούσε διαλέξεις φιλοσοφίας, έκανε έρευνες πάνω στην γονιδιακή δομή των χελιών και το 1876 έγινε δεκτός στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας του Μπρούκε. Ολοκληρώνοντας την στρατιωτική του θητεία και αφού έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα, άρχισε να εργάζεται ως γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης.

Ο μαχητικός πλανήτης Άρης, στο διπλωματικό ζώδιο του Ζυγού στον 11ο Οίκο, υποδήλωνε ελιγμό στην διατύπωση των ιδεών και έναν προκλητικό φίλο… Βέβαια με Τετράγωνο Άρη – Δία, είχε τα χαρακτηριστικά ενός ιππότη της εποχής των ιερών σταυροφοριών. Ακόμη και για τα πιο ριψοκίνδυνα επιτεύγματα τα έπαιζε όλα για όλα χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις. Ήταν επιρρεπής στις υπερβολές και στα ερωτικά παιχνίδια.

Ο Δίας στους Ιχθύες του προκαλούσε μια έντονη αλτρουιστική ευαισθησία. Η ενασχόλησή του με τόσους διαφορετικούς τομείς της ιατρικής, φυσιολογίας, νευρολογίας, ψυχιατρικής, ζωολογίας και η διερεύνηση «ομαδικών» παθήσεων τον έκαναν κάτι παραπάνω από γνωστό. Ασχολήθηκε με την ανδρική υστερία, την παιδική σεξουαλικότητα, ήταν υπέρμαχος της ύπνωσης και ήταν, ανάμεσα σε άλλα, θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας.

Ο πλανήτης Ποσειδώνας στο ζώδιο των Ιχθύων, στον 4ο Οίκο, τον καθιστούσε ακόμη πιο ευαίσθητο σε ό,τι αφορούσε το σπίτι, τους γονείς, τον θεσμό της οικογένειας. Ενστικτωδώς μπορούσε να ερμηνεύσει κάθε όνειρο, κάθε εικόνα και «ονειρευόταν» καθώς χαλάρωνε μια παλιά καλύβα δίπλα στην θάλασσα…

Η εισβολή των Ναζί στην Αυστρία σήμανε και το τέλος της Βιέννης για τον Φρόυντ. Μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και έμεινε μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Πέθανε στις 23 Σεπτέμβρη 1939. Η τέφρα του φυλάσσεται μέσα σε μία ελληνική υδρία. Στην ίδια τεφροδόχο φυλάσσεται και η σύζυγός του, Μάρθα.

SHARE
RELATED POSTS
Αθηνά Ωνάση: η «χρυσή», μελαγχολική κληρονόμος, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Νέρων: ο Αυτοκράτορας της φωτιάς, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο βασιλιάς Μίδας, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.