Ανοιχτή πόρτα

Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη: ο έξυπνος κι ο εξυπνάκιας

Spread the love

Διαβάστε την παρακάτω ιστορία που βρήκε στον διαδικτυακό τόπο ο συνεργάτης της «Πόρτας» Κωστής Α. Μακρής:

«Ο Τζακ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ο πιο έξυπνος στην τάξη του, χαίρεται να γελοιοποιεί τον Ίρβιν, το παιδί που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως το πιο χαζό στην τάξη.


Ο Τζακ παίρνει κατά μέρος το φίλο του τον Τομ και του λέει:

“Θες να δεις τι θα πει “χαζός”, Τομ; Πρόσεξε αυτό… Ε, Ιρβιν. Εδώ έχω δύο νομίσματα. Πάρε όποιο θέλεις, είναι δικό σου”.

Ο Ίρβιν κοιτάζει για λίγο τα δύο νομίσματα, ένα νόμισμα των 5 σεντς και ένα των 10, και στη συνέχεια επιλέγει το νόμισμα των 5 σεντς.

“Έλα λοιπόν, Ιρβ, παρ’το είναι δικό σου”, λέει γελώντας ο Τζακ.

Ο Ίρβιν παίρνει το μεγαλύτερο σε μέγεθος νόμισμα και φεύγει.

Ένας ενήλικος, που παρακολουθούσε τα παιδιά από κάποια απόσταση, προλαβαίνει τον Ίρβιν και του υποδεικνύει ευγενικά ότι το νόμισμα των 10 σεντς έχει μεγαλύτερη αξία από το άλλο, αν και μικρότερο στο μέγεθος, και ότι ο Ιρβιν μόλις έχασε 5 σεντς.

“Α, αυτό το ξέρω”, απαντά ο Ίρβιν, “αλλά, αν έπαιρνα το νόμισμα των 10 σεντς, ο Τζακ δεν θα μου ζητούσε ποτέ ξανά να διαλέξω ανάμεσα στα δύο νομίσματα. Τώρα, όμως, μου το ζητάει συνέχεια. Έχω ήδη βγάλει ένα δολάριο απ’ αυτόν και το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να συνεχίσω να διαλέγω τα 5 σεντς.”

Συνήθως χωρίζουμε τους ανθρώπους σε έξυπνους και βλάκες. Το λάθος είναι πως είμαστε πεπεισμένοι πως πάντοτε έχουμε την σωστή άποψη. Αν παρατηρήσεις γύρω σου συμπεριφορές ανθρώπων, θα βρεις εκείνους που κορδώνονται και καυχιούνται πόσο σπουδαίοι είναι, γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαίους. Επίσης, θα βρεις και εκείνους που είναι χαμηλών τόνων. Κάποιοι από τους δεύτερους επιλέγουν την ήπια εικόνα τους, γιατί θέλουν να δουλεύουν αθόρυβα και κάποιοι άλλοι επειδή δεν μπορούν να είναι κάτι διαφορετικό, περνούν σχεδόν απαρατήρητοι.
Η κομφορμιστική κοινωνία, που μας τοποθετεί σε κουτάκια, θέλει ο έξυπνος να έχει την συμπεριφορά του εξυπνάκια. Αυτοπροβολή, υποτίμηση του άλλου και κυρίως άκαμπτο πνεύμα σε ό,τι πιστεύει. Και φυσικά θέλει να πιστεύει πως είναι ο καλύτερος και πως οι άλλοι είναι μικρούληδες. Ποιους πείθει; Μα μόνο τους ανασφαλείς και αζύμωτους στην ζωή. Ο ψαγμένος, ο περπατημένος, ο φτιαγμένος από υλικό ιδιαίτερο δεν μασάει από τέτοια κόλπα. Και αντιδρά, είτε αδιαφορώντας και γυρνώντας οριστικά την πλάτη, είτε βάζοντας την θέση του τον εξυπνάκια με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Ποιος από τους δύο θα καταλάβει τι του γίνεται; Μάντεψε! Ο πρώτος απαντά το «πήγαινε στην γωνία για να δεις αν έρχομαι» και ο δεύτερος έχει πάει ήδη παρακάτω για να συλλέξει άλλες εμπειρίες, δίνοντας στην προηγούμενη τον χώρο που της αξίζει. Γιατί ο έξυπνος στην ζωή, δεν παριστάνει ποτέ τον εξυπνάκια. Και κυριότατα… δεν το διατυμπανίζει.

επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com
SHARE
RELATED POSTS
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου: η Ιστορία ζωντανεύει, της Τζίνας Δαβιλά (εικόνες)
«Μπανγκλαντές Ανάσταση»! – “Bangladeshi time Resurrection”!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Ο τελευταίος πειρασμός, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.