Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

“Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη”: τουρίστας με χρυσά δοντάκια, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ακούς για 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία, για αυξημένες αφίξεις, για κοσμάκη που μπαινοβγαίνει στα ελληνικά αεροδρόμια και στα λιμάνια και αναρωτιέσαι, αν πρέπει να αναθαρρήσεις ή να κλάψεις. Τα ΜΜΕ έχουμε κάνει τεράστιες ζημιές στον τομέα της ενημέρωσης. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα που μιλάμε για τουρισμό. Είμαστε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ ο πλήθος τουριστών παραθερίζει, χρήματα δεν μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων ή αν …, γίνεται με φειδώ. Γιατί; Μα διότι ο τουρίστας της Ελλάδας δεν είναι εκείνος που έχει χρήματα. 

Έρχεται με πολύ οικονομικά πακέτα, κάνει τα πάντα εντός ξενοδοχείου- να φανταστείς πως αν κόψεις και εσύ ένα κουπόνι στα 15 ή 20 το πολύ ευρώ, σου παραχωρούν στον αιγιαλό που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο, ξαπλώστρα, φαγητό, ποτά, καφέ, ροφήματα, παγωτά σε πλήρη αφθονία. Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πηγαινοέρχεσαι από  μπαρ σε φαγάδικο και ξανά το ίδιο, βουτιά στην παραλία και πάει λέγοντας. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να βγει ο τουρίστας από το ξενοδοχείο και να επισκεφθεί τα αξιοθέατα; Μήπως διαθέτει το ανάλογο επίπεδο μόρφωσης για να το επιδιώξει; Κάποιος μπάρμαν που ‘έχει ζήσει τον ελληνικό τουρισμό στα πάνω του και στα τωρινά του χάλια, μιλά για βοσκούς που παραθερίζουν πια στην Ελλάδα με ελάχιστα χρήματα. ‘Ο απολογισμός της σεζόν γίνεται με το χρήμα που μετράς’ έλεγε ένας πρόεδρος Ξενοδόχων. 

Το άνοιγμα της Ελλάδας στον φτωχό τουρίστα και η  ένταξή του μέσω πακέτων εξαιρετικά οικονομικών στα καλά ξενοδοχεία της χώρας, δίνουν μόνο προβλήματα. 

Δεν δουλεύουν τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, διότι ο τουρίστας  ων άφραγκος- μένει στο ξενοδοχείο και τα κάνει όλα, έχοντας προπληρώσει λίγα χρήματα.

Ρίχνει το επίπεδο ποιότητας του τουριστικού δυναμικού.

Απομακρύνει ή τουλάχιστον τείνει να απομακρύνει τους δυνατούς πελάτες που μπορούν να ξοδέψουν.

Προκαλεί μιζέρια στην όποια κοινωνία που περιμένει να ζήσει από τους τουρίστες. 

Γιατί τα γράφω αυτά; Διότι κάπου συνάντησα μια τουρίστρια από την Ρωσία. Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, όπως λένε. Φορούσε ένα πολυχρωμότατο μαγιό, ήταν από πενήντα ως εξήντα χρόνων, είχε μια τεράστια κοιλιά και παράγγειλε μπύρες. Όταν είπε τον αριθμό γέλασε και φάνηκε ένα χρυσό δοντάκι.Το επόμενο του κυνόδοντα. Από πιτσιρίκι έχω να συναντήσω χρυσά δόντια να στολίζουν το στόμα. Την σκέψη μου συνέχισε ο μπάρμαν: ” Έχουμε πολλούς βοσκούς πια στα πεντάστερα. Και πίνουν όλη μέρα τα πάντα. Ό,τι υπάρχει και έχει αλκοόλ, το καταναλώνουν. Οι άλλοι, οι άρχοντες κάνουν μπαμ από μακρυά. Και προτιμούν να μένουν και μακρυά”. 

Τζίνα Δαβιλά
επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com


SHARE
RELATED POSTS
Παιδιά στο σπίτι με τρομερά θορυβόνια και μ’ ένα ηχηρό τετρακούδουνο, του Κωστή Α. Μακρή
Γυναίκες στη σκιά του φόβου, του Γιάννη Πανούση
Ηλίας Καραβόλιας
Η Ζωή ως Συνάρτηση, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.