Πρόσωπα - Αφιερώματα

35 χρόνια “Daphne Valente” ή αλλιώς “Κόντρα στο ρεύμα”

Spread the love

 

* Η Δάφνη Βαλέντε είναι σχεδιάστρια μόδας διεθνούς κύρους, πρώην πρόεδρος των Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας 

Στις 11 Νοεμβρίου 1985, ξεκινούσα το δύσκολο αλλά συγχρόνως μαγικό επαγγελματικό μου ταξίδι στο χώρο της μόδας! Εγκαινίασα το πρώτο μου ατελιέ στην οδό Ακαδημίας και είχα τη χαρά να δω την πρώτη μου παρουσίαση στην εφημερίδα “Καθημερινή”, γραμμένη από την Κα Ελένη Μπίστικα. Με όπλα τα νιάτα, τη φαντασία, το πάθος για δημιουργία και με γερές βάσεις από τις σπουδές μου στο F.I.T. και στο St Martin’s school of Art, γύρισα στην Ελλάδα με την επιθυμία να προσφέρω κάτι νέο στα δεδομένα της μόδας. Έχοντας βρει από την εποχή των σπουδών μου το προσωπικό μου στιλ στο design, ξεκίνησα να κάνω συλλογές με πηγή έμπνευσης τις Ελληνικές μου ρίζες, σε μια εποχή που η ξενομανία ήταν στο φόρτε. Συλλογές με θέματα και ονόματα όπως ‘ Orthodoxia’, ’Wedding contract’, ‘Atlantis’, ‘Waterlilies’,‘Venus de Milo’ που συνδύαζαν Ελληνική παράδοση, μίνιμαλ αισθητική και αρκετή δόση χιούμορ, άρχισαν να πωλούνται σε μαγαζιά του εξωτερικού και να προβάλλονται στον Ελληνικό τύπο. Κοιτάζοντας πίσω, με μεγάλη δόση αυτοκριτικής, παρά τα αμέτρητα λάθη που έχω κάνει, νιώθω υπερήφανη γιατί δεν έκανα ποτέ συμβιβασμό στην αισθητική μου αλλά πήγαινα πάντα κόντρα στο ρεύμα!

Με ένα χαρακτήρα υπερευαίσθητο, ανασφαλή, με ροπή στην αρνητική σκέψη, πάλεψα πρώτα να πείσω τον εαυτό μου πριν καταφέρω να πείσω τους άλλους για την αξία μου. Για να δημιουργήσω την κάθε νέα συλλογή περνούσα και συνεχίζω να περνάω ένα Γολγοθά από ανασφάλειες, και μόλις υλοποιούσα τα πρώτα σχέδια βίωνα την τρελή χαρά της δημιουργίας που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χαρά μιας γέννας! Είμαι τυχερή γιατί κάνω μια δουλειά που λατρεύω και με γεμίζει ικανοποίηση όταν ακούω πόσα χρόνια διάρκεια έχουν τα ρούχα που σχεδιάζω. Γιατί αν περιγράψω το στιλ μου η πρώτη λέξη που έρχεται στο νου μου είναι η διαχρονικότητα.

Στην επέτειο των 25 χρόνων, οργανώσαμε μια μεγάλη έκθεση με curator την Μαρία Ξανθάκου στο Ι.Ε.Τ.Τ. όπου συμμετείχαν 25 φωτογράφοι τέχνης και μόδας με ζητούμενο να φωτογραφήσουν μια πλισέ εσάρπα εκφράζοντας ο καθένας με το προσωπικό του στιλ την ‘Ελαφρότητα του Είναι’.

https://www.daphne-valente.com/jewerly-fashion-exhibitions

Στα 30 χρόνια είχα μόλις χάσει τη μητέρα μου και δεν ήμουν σε θέση να κάνω οτιδήποτε, ενώ φέτος που ήθελα να γιορτάσω την επέτειο των 35 οργανώνοντας μια νέα έκθεση, δυστυχώς ο COVID-19 είχε διαφορετική άποψη! Ελπίζω να την υλοποιήσω κάποια άλλη στιγμή αν είμαστε καλά.

Εύχομαι να καταφέρουμε όλοι να βγούμε αλώβητοι από την παρούσα περιπέτεια που βιώνουμε, κυρίως όσον αφορά την υγεία μας, αλλά και όσον αφορά τις δουλειές μας. Να έχουμε, όσο γίνεται, αισιοδοξία, κουράγιο, γερά νεύρα, αντοχές, χιούμορ και να σκεπτόμαστε ότι είναι μια δυσκολία της ζωής που κι αυτή θα περάσει. Ελπίζω σύντομα!

Photo:Boris Pilipenko
SHARE
RELATED POSTS
Ιστορίες μέσα στο studio: η Ελένη και η Χαρούλα, του Γιάννη Παπαϊωάννου
Γιάννης Κούρτης: ο άνθρωπος που τολμά να πάρει θέση για πρόσωπα & καταστάσεις, της Τζίνας Δαβιλά
Εντεκάδα σπουδαίων κυριών, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.