Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Το δικαίωμα στην πληροφόρηση, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love
Όλα γράφτηκαν και γράφονται ακόμα για την πρωτοφανές κλείσιμο της ΕΡΤ, ιδιαίτερα για τον πραξικοπιματικό τρόπο με τον οποίο έγινε. Είναι άσκοπο να προσθέσω κάτι- “έχω καλυφθεί από τους προλαλήσαντες”, που λένε σε κάτι συνεδριάσεις.


Καταθέτω μόνο μια προσωπική εμπειρία:

Λαχανιά, κάτοικοι 50 (περίπου). 75 μόνο χιλιόμετρα από την πολύβουη, πολύφωτη, κοσμοπολίτικη πόλη της Ρόδου. Μοναδική πηγή πληροφόρησης στη Λαχανιά, η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, μια και οι εφημερίδες δεν φτάνουν στη Νότια Ρόδο. Ναι, ναι, αλήθεια λέω, δεν κοροϊδεύω, εφημερίδες δεν φτάνουν μέχρι τη Νότια Ρόδο. Γιατί; Ρωτήστε τους πράκτορες Τύπου και τους ιδιοκτήτες εφημερίδων που προφανώς δεν βλέπουν κέρδος στην υπόθεση.


Μοναδική πηγή διασκέδασης στη Λαχανιά, η Τηλεοράση. Μοναδικά κανάλια ορατά στη Λαχανιά: Μόνο της ΕΡΤ. Μοναδικοί Ρ/Σ -με ελάχιστες εξαιρέσεις- της ΕΡΤ. Γιατί; Ρωτήστε τους καναλάρχες που φαίνεται να θεωρούν 50 “ψωρολαχανιάτες” ανάξιους της προσοχής τους.


Αυτά μέχρι χτες βράδυ. Τώρα, τη στιγμή αυτή, επικρατεί σκοτάδι! Κανένα κανάλι, με τη βία το Ράδιο Αρχάγγελος, και αρκετοί Τούρκοισραηλινοαραβικοί σταθμοί. Μοιραία, οι κάτοικοι ωθούνται προς τις ιδιωτικές δορυφορικές τηλεοράσεις. Για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι.


Όμως, η δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Μόνο αυτός μπορεί να στέκεται κριτικά απέναντι στα γεγονότα και να συμμετέχει ενεργά στην Κοινωνία των Πολιτών. Αυτή την δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση, ως υποχρέωση μάλιστα της πολιτείας, μόνο ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να την προσφέρει. Προφανώς, όμως, ο πληροφορημένος πολίτης είναι εχθρός του συστήματος, του κατεστημένου. Το συμφέρον του συστήματος είναι να κρατά τον πολίτη στην άγνοια -και αυτό κάνει. Ας κλείσουμε την ΕΡΤ, λοιπόν.

Βαγγέλης Παυλίδης
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του  γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη

SHARE
RELATED POSTS
Επί γης Ειρήνη – Peace on Earth, του Βαγγέλη Παυλίδη
Σκίτσα και ταινία “του Μωάμεθ” – Cartoons and Film “of Mohamed” BY ADMIN, του Βαγγέλη Παυλίδη
Elvis Presley, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.