Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ωριμότητα, γνώση και ταλέντο γίνονται ένα στα απίθανα δάχτυλα του Mark Knopfler

Spread the love
Ο Mark Knopfler είναι γεννημένος στις 12 Αυγούστου του 1949 στην Βρετανία και  αποτελεί μορφή του συγκροτήματος των Dire Straits. Eμπνευσμένος από τους Albert King, Peter Green και J.J.Cale κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του στυλ στην κιθάρα που εντυπωσίασε. Ήταν μουσικοκριτικός στην Evening Post Yorkshire, ενώ παράλληλα δίδασκε σε προβληματικoύς μαθητές, στο Luton.  
Το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησαν οι Dire Straits ήταν και η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία.Τους Dire Straits αποτελούσαν ο Μαρκ Νόπφλερ (φωνητικά, κιθάρα), ο αδελφός του Ντέιβιντ (κιθάρα), ο Τζον Άιλσλι (μπάσο) και ο Πικ Γουίδερς (ντραμς).

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στα Pathway Studios του Βορείου Λονδίνου το 1977 ως δοκιμαστικό. Από στόμα σε στόμα και μέσω κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών, έγινε γνωστό και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών. Η  Universal τους πρόσφερε συμβόλαιο και το συγκρότημα ξαναμπήκε στο στούντιο τον Φεβρουάριο του 1978 για να το ξαναηχογραφήσει, μαζί με τα υπόλοιπα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους.

Αν και το “Sultans of Swing” κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 1978, δεν έκανε την αναμενόμενη επιτυχία, η οποία ήρθε, ως ήταν φυσικό, τον Οκτώβριο του 1978. Το συγκεκριμενο άλμπουμ με τον ομότιτλο ονομα του συγκροτήματος και την χρονολογία 1978, περιλάμβανε και άλλες επιτυχίες, όπως το Down to the Waterline, Water of Love, In thw Gallery, Southbound Again, Wild West End. Την ίδια χρονιά το συγκρότημα ανοίγει την ευρωπαϊκή τουρνέ των Talking Heads, ενώ έχουν ήδη στην κατοχή τους το πρώτο χρυσό άλμπουμ αφού σε μόλις 12 μέρες έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

To Sultans of Swing αναφέρεται στα μέλη ενός τζαζ γκρουπ της εργατικής τάξης, που το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν τη μουσική τους και δεν τους ενδιαφέρει η επιτυχία. Ουσιαστικά χτυπά τα τραγούδια της ντίσκο εποχής που έκανα θραύση.

Το σόλο του Μαρκ Νόπφλερ στην κιθάρα κατατάχθηκε στην 22η θέση στον κατάλογο με τα καλύτερα κιθαριστικά σόλο, που κατάρτισε το περιοδικό Guitar World. Η απόλυτη ερμηνεία του τραγουδιού είναι η 11λεπτη ζωντανή εκδοχή του στη συναυλία συμπαράστασης για την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα, που δόθηκε στο Γουέμπλεϊ το 1988, με τη συμμετοχή του Έρικ Κλάπτον.

Πηγές: Σαν σήμερα και “Τα albums του αιώνα” του Γιάννη Πετρίδη & Κώστα Ζούγρη, εκδόσεις ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ.


Τζίνα Δαβιλά

επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com

SHARE
RELATED POSTS
Γιάννης Καραμπεσίνης: ο άνθρωπος με τον συναγερμό, του Γιάννη Παπαϊωάννου
manoshadjidakis1_381613514.jpg
Οι μικρές ιστορίες από το “Χαμόγελο της Τζοκόντας” του Μάνου Χατζιδάκι
Δικαιούχος: Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ΚΛΠ, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.